Elevii despre greva profesorilor: „Este haos! Noi, elevii,am fost mereu la mijloc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva profesorilor de astăzi îi trimite acasă pe elevii din toată ţara. Cei mai afectaţi sunt liceenii din ultimul an, care s-au trezit reprogramaţi peste câteva zile la proba de calculator de la Bacalaureat. Elevii de clasa a XII-a sunt nemulţumiţi că li s-a schimbat ziua examenului şi spun că sunt victimele conflictului dintre dascăli şi Ministerul Educaţiei.

5.000 de elevi din 136 de centre de Bacalaureat din ţară au fost reprogramaţi pentru a susţine proba de informatică pe care trebuiau să o dea azi. Motivul: greva de o zi din învăţământ. Tinerii sunt nemulţumiţi pentru că au fost amânaţi şi spun că ei n-au nicio vină pentru protestele dascălilor privitoare la noua lege a Educaţiei.

Citiţi şi:

Buzău: Profesorii, doar în grevă japoneză

Craiova: Greva profesorilor craioveni: „Protestăm de-acasă!“

BAC-ul în Capitală, dat peste cap

Bac-ul ENTER pus în pericol de greva de o zi
Chiulangiii grevişti recuperează orele din timpul elevilor: zece minute în plus

Protestul profesorilor amână prima probă de bac la patru licee din Timiş

În zece licee arădene, elevii de clasa a XII-a nu susţin azi proba de bacalaureat

Boicot la Bacalaureat: "Legea a fost încălcată! Protestăm!"

Ploieşti: Dascălii grevişti, ameninţaţi de directori

Profesorii braşoveni, spărgători de grevă

A fi sau a nu fi o zi de grevă în Caraş-Severin

Printre liceenii cărora li s-a schimbat peste noapte ziua de examen se află şi Bogdan Niţă, elev în clasa a XII-a la Liceul „N. V. Karpen" din Bacău. „Este haos! Noi, elevii, am fost mereu la mijloc. Trebuia să ne lase să dăm probele în vară, ca până acum. Acum ne-au schimbat data probelor şi nici nu se respectă programarea", a spus Bogdan.

Vor da Bac-ul luni şi marţi

În total, în Buzău, sunt peste 100 de liceeni care nu vor da astăzi proba de calculator de la Bac. La Brăila, 572 de elevi care trebuiau să fie astăzi examinaţi au fost amânaţi peste patru zile. Liceenii brăileni spun că profesorii ar trebui să facă demersuri care să nu-i afecteze pe ei. „Nu înţeleg de ce se folosesc de noi? Noi ce primim în schimb? Ei poate vor primi bani, dar noi? Ei nu se gândesc că ne pot distruge viitorul? Să le fie ruşine pentru că ne folosesc", ne spune Cristian Şandru, unul dintre elevii din Brăila programaţi să dea joi Bac-ul la informatică.

În Capitală, cei mai mulţi dintre elevi, aproximativ 80% din cei 21.000 înscrişi la Bac, au fost comasaţi să susţină proba până ieri. Bac-ul este suspendat, astăzi, în şase centre de examen: Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu", Grupul Şcolar „Miron Nicolescu", Colegiul „A.D. Xenopol", Liceul „Benjamin Franklin" şi Colegiul „Petru Maior". Cei aproape o sută de liceeni din Bucureşti care trebuiau să fie examinaţi astăzi au fost reprogramaţi luni sau marţi, în funcţie de şcoală.

Capitala, mai calmă

La Colegiul „Nicolae Kretzulescu" din Capitală, toţi profesorii din comisiile de evaluare au hotărât să nu participe la examen. „Mai rămân 26 de elevi care vor intra în Bac marţi", a spus Mirela Dinescu, directorul şcolii. Elevii spun că nu le convine amânarea Bac-ului, dar că se vor conforma programărilor. „Nu e bine să se joace aşa cu noi. Dacă îl amânau, nu aveam ce să facem, îl dădeam când ne programau", a spus Daniela Dascălu, o elevă care a scăpat ieri de examen.

Reprezentanţii inspectoratului arată că în celelalte 81 de centre din Bucureşti examenul se va desfăşura în condiţii normale. „Noi avem doi evaluatori din comisia de Bac care sunt în grevă, pe care i-am înlocuit. Restul vin la examen. Mâine (n.r. astăzi) mai avem de evaluat 33 de elevi şi terminăm", a spus George Cazacu, directorul Colegiului Naţional „Sf. Sava".

La Zlatna, în judeţul Alba, nu s-au găsit profesori înlocuitori pentru supravegherea la examen, iar 17 elevi vor da Bac-ul în 23 aprilie. „Nu mai ştim ce trebuie să facem. Sunt prea multe schimbări la Bacalaureat. Acum un an ne pregăteam pentru examene scrise şi orale şi ne-am ales cu probe de competenţe. Acum a mai apărut şi greva. Nu ne ia nimeni în seamă, se joacă cu viitorul nostru şi nici nu se gândesc la noi", a spus Dan Marian, elev în clasa a XII-a la Liceul „Avram Iancu" din Zlatna.

O zi de vacanţă pentru cei mai mici

Restul elevilor de la învăţământul preuniversitar vor sta astăzi acasă. În mai multe judeţe, peste 80% din şcoli vor fi complet închise. În judeţul Arad, peste 6.000 de dascăli vor fi azi în grevă, iar la Iaşi 9.000 de profesori nu vor să intre la clasă. Sindicaliştii recomandă elevilor să nu vină la şcoală.

Experţii în Educaţie susţin că elevii vor fi bulversaţi. „Greva asta va pune presiune pe Guvern pentru salarii mai mari. Dar la dublarea salariilor, că aproape s-au dublat salariile, s-a simţit o dublare a calităţii învăţământului? Profesorii adevăraţi sunt din ce în ce mai puţini.

Mulţi au ieşit la pensie. Sunt acei profesori care se ataşează de elevi, fac din pasiune meseria, nu condiţionează prestaţia de avantaje multiple, legale sau ilegale. Întrebarea esenţială este: coincid interesele acestor profesori cu interesele elevilor şi ale studenţilor?", a spus Ştefan Vlaston, preşedintele asociaţiei profesionale Edu-Cer.

Acesta mai spune că o parte dintre profesori, apăraţi de grade şi vechime, nu fac mai nimic pentru elevii lor. „Deşi au 18 ore pe săptămână şi 4 luni de concediu plătit pe an, nu le fac nici pe acestea în totalitate, profitând de faptul că elevii refuză să rămână la toate orele, unele plictisindu-i pur şi simplu", a precizat Vlaston. ; Materialul a fost realizat cu ajutorul Secţiei Corespondenţi.

"Trebuia să ne lase să dăm probele în vară, ca până acum. Acum ne-au schimbat data probelor şi nici nu se respectă programarea."

Bogdan Niţă
elev

Greva foamei pentru grevă

Lucian Petre, liderul sindicatului de la Grupul Şcolar „Carmen Sylva" din Eforie Sud, judeţul Constanţa, a intrat în greva foamei ieri după-amiază pentru că directorul liceului nu îi presează pe ceilalţi profesori ca să adere la protestul de astăzi.

„Mi-a obstrucţionat activitatea, a timorat colegii şi i-a ameninţat să nu intre în grevă", spune profesorul Petre. La rândul său, directorul Silvius Becherescu susţine că fiecare profesor al liceului şi-a exprimat opţiunea de a intra în grevă în scris, pe propria răspundere.

Motivele protestului, între legea Educaţiei şi tăcerea lui Funeriu

Sindicaliştii din cele trei federaţii din Educaţie protestează astăzi pentru că sunt nemulţumiţi de legea Educaţiei naţionale, aflată în dezbatere în Parlament. Ei spun că au hotărât să menţină greva generală de o zi pentru că, pe lângă motivele vechi, la discuţiile avute marţi cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, acesta nu i-a întrebat nimic despre grevă.

„Majoritatea membrilor de sindicat participă la grevă. Copiii să nu vină la şcoală, pentru că nu vor face cursuri. Profesorii vor trece prin şcoli, dar altceva nu vor face", a spus Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret".

Supăraţi pe concedieri

Greva a fost hotărâtă, de fapt, încă de săptămâna trecută, când federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat problemele din sistemul de educaţie privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal. Dascălii mai spun că nu sunt de acord cu punerea în aplicare a ordonanţei de reducere a 15.000 de posturi pentru a face economie la buget.

Următoarea întâlnire dintre sindicalişti şi minister va avea loc la sfârşitul săptămânii. „S-a hotărât că vineri ne vom întâlni pentru a se lucra concret pe chestiuni care privesc sporurile. Deşi se vrea, nu cred că se va atinge obiectivul. Pe noi ne-ar fi interesat discuţii pe proiectul de lege, pe drepturile pe care le pierdem, titularizare, etc. Şi tocmai pe aceste aspecte discuţiile au fost foarte subţiri", a declarat Tudor Spiridon, secretarul general al Federaţiei „Spiru Haret".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite