Chiulangiii grevişti recuperează orele din timpul elevilor: zece minute în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au reluat ieri cursurile, după o lună de vacanţă forţată. Pentru a recupera materia, ei vor învăţa câte zece minute în plus la fiecare oră. Profesorii garantează că materia pierdută va fi recuperată până la finalul anului şcolar, în timp ce psihologii susţin că elevii vor fi epuizaţi psihic.

Protestul profesorilor sindicalişti a ţinut acasă o lună de zile peste 20.000 de elevi din Buzău. Aceştia au început luni cursurile, iar cadrele didactice care au protestat au decis, ca măsură de recuperare a materiei pierdute, să prelungească fiecare oră de clasă cu alte zece minute. „Toţi copiii au venit la şcoală, trebuie să recunoaştem că i-am simţit mai dornici de învăţătură decât până acum", a declarat Mirela Lupşan, învăţătoare.

Nu rataţi: Elevii buzoieni plătesc cu sănătatea protestul profesorilor


„Este o crimă!"

Cât priveşte materia pierdută în cele trei săptămâni de repaus forţat la care s-a adăugat o săptămână de vacanţă de Paşte, soluţia găsită este mărirea duratei de predare.

Mai citiţi şi:

Radu Gologan: „Prima hibă din sistem sunt profesorii“

Veştile proaste din luna aprilie: greve, disponibilizări şi scumpiri / Fără reţete compensate, de astăzi

„Sindicaliştii au propus prelungirea fiecărei ore cu câte 10 minute. Este soluţia optimă pentru recuperarea materiei pentru că aşa nu va mai fi nevoie să-i aducem pe copii sâmbăta la şcoală", a precizat Florina Stoian, inspector şcolar general.

Specialiştii sunt însă de părere că mărirea duratei orelor de curs poate afecta sănătatea copiilor. „Acest lucru este total contraindicat. Este o crimă, iar profesorii ar trebui să ştie treaba asta. Capacitatea copiilor de concentrare este de maximum 40 de minute", a explicat Nicolae Enache, medic de psihiatrie infantilă.

El a mai adăugat că elevii, în special cei din clasele primare, riscă să ajungă la epuizarea neuropsihică manifestată prin tulburare de concentrare, epuizare nervoasă şi chiar accese de furie.

Copiii s-au bucurat de grevă, părinţii - nu

Micuţii recunosc că s-au bucurat de decizia profesorilor de a protesta. Timpul în care au fost nevoiţi să stea acasă l-au petrecut şi la joacă, dar şi în faţa manualelor.

„Ne-am jucat câteva zile, dar părinţii au spus să punem mâna pe carte şi să învăţăm, pentru că nu ştiau cât va dura greva şi le era teamă că nu mai avem timp să recuperăm materia", a spus Cătălina Tănase, elevă la Şcoala numărul 11. Părinţii, în schimb, au fost cei care s-au panicat cel mai tare crezând că se va îngheţa anul şcolar.

„Ne bucurăm mult că profesorii au decis să înceteze protestul şi s-au întors la cursuri. La început am crezut că e o glumă, dar când am văzut că se prelungeşte ne-am speriat. Ne-a fost frică să nu îngheţe anul şi să ţinem copiii acasă până în septembrie", a explicat Mariana Baciu, mama unui elev de clasa a VII-a.

Singurii care au mai călcat pe la şcoală au fost elevii din clasele terminale. „Copiii, fiind în clasa a VIII-a, trec printr-o perioadă destul de grea, având în vedere că îi aşteaptă un examen. Ei au mai venit pe la şcoală, au învăţat mult în perioada asta. Vom continua într-un ritm alert astfel încât să fie pregătiţi şi să nu aibă de suferit", a declarat Irina Drulea, profesor de matematică.

Sindicaliştii din învăţământ au refuzat să mai predea în urmă cu patru săptămâni, nemulţumiţi că nu şi-au primit sporurile salariale acordate de instanţa de judecată. Au încetat protestul după ce vineri au smuls de la Ministerul Educaţiei promisiunea acordării salariilor integrale pe luna februarie tuturor cadrelor didactice din Buzău.

"Sindicaliştii au propus prelungirea fiecărei ore cu câte 10 minute. Aşa nu va mai fi nevoie să-i aducem pe copii sâmbăta la şcoală. "
Florina Stoian
inspector şcolar general

"Este o crimă, iar profesorii ar trebui să ştie asta. Capacitatea de concentrare a copiilor este de maximum 40 de minute."
Nicolae Enache
psihiatru

"Ne bucurăm că profesorii au decis să înceteze protestul. La început am crezut că e o glumă, dar apoi ne-am speriat."
Mariana Baciu
părinte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite