Elevii buzoieni plătesc cu sănătatea protestul profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a recupera materia pierdută în săptămânile când n-au fost la şcoală, elevii vor învăţa câte zece minute în plus la fiecare oră. Profesorii garantează că materia va fi astfel recuperată. Psihologii, în schimb, susţin că nu se va opţine altceva decât epuizarea psihică a copiilor

Protestul profesorilor sindicalişti a ţinut acasă o lună de zile peste 20.000 de elevi din Buzău. Aceştia au început luni cursurile iar cadrele didactice care au protestat au decis, ca măsură de recuperare a materiei pierdute, să prelungească fiecare oră de clasă cu alte zece minute.


"Am reluat normal orele. Toţi copiii au venit la şcoală, trebuie să recunoaştem că i-am simţit mai dornici de învăţătură decât până acum"
, ne-a declarat Mirela Lupşan, învăţătoare.


Cât priveşte materia pierdută în cele trei săptămâni în care nu au învăţat, soluţia găsită este de mărire a duratei de predare.

„Sindicaliştii au propus prelungirea fiecărei ore cu câte 10 minute. Este soluţia optimă pentru recuperarea materiei pentru că aşa nu va mai fi nevoie să îi aducem pe copii sâmbăta la şcoală", susţine Florina Stoian, inspector şcolar general.


Psihiatrii sunt de părere că este o decizie care poate afecta sănătatea copiilor.

"Acest lucru este total contraindicat. Este o crimă iar profesorii ar trebui să ştie treaba asta. Capacitatea copiilor de concentrare este de maxim 40 de minute", ne-a declarat Nicolae Enache, medic de psihiatrie infantilă. În opinia sa, micuţii riscă să ajungă la epuizarea neuropsihică manifestată prin tulburare de concentrare, epuizare nervoasă si chiar accese de furie.


Protestul profesorilor, bucuria elevilor


Micuţii recunosc că s-au bucurat de decizia profesorilor de a protesta. Timpul în care au fost nevoiţi să stea acasă l-au petrecut şi la joacă, dar şi în faţa manualelor.


"Ne-am jucat câteva zile dar părinţii ne-au sfătuit să punem mâna pe carte şi să învăţăm, pentru că nu ştiau cât va dura greva şi le era teamă că nu mai avem timp să recuperăm materia"
, ne-a declarat Cătălina Tănase, elevă la Şcoala numărul 11.


Părinţii au fost cei care s-au panicat cel mai tare. Se temeau că, dacă va mai continua greva, va îngheţa anul şcolar iar copiii ar fi fost nevoiţi să o ia de la capăt anul viitor.


"Ne bucurăm mult că profesorii au decis să înceteze protestul şi s-au întors la cursuri. La început am crezut că e o glumă dar când am văzut că se prelungeşte ne-am speriat. Ne-a fost frică să nu îngheţe anul şi să ţinem copiii acasă până în septembrie", ne-a declarat Mariana Baciu, mama unui elev de clasa a VII-a.

Elevii de gimnaziu, în special cei de clasa a VIII-a, au reluat şcoala cu o recapitulare a materiei până în punctul în care au abandonat-o înainte de greva profesorilor.


"Elevii noştri, fiind în clasa a VIII-a, trec printr-o perioadă destul de grea, având în vedere că îi aşteaptă un examen. Ei au mai venit pe la şcoală, au învăţat mult în perioada asta. Am început să recuperăm materia din clasa a V-a şi vom continua astfel încât în data examenului să fie pregătiţi şi să nu aibă de suferit", ne-a declarat Irina Drulea, profesor de matematică.


Sindicaliştii din învăţământ au refuzat să mai predea în urmă cu patru săptămâni, nemulţumiţi că nu şi-au primit sporurile salariale acordate de instanţa de judecată.

Au încetat protestul după ce vineri au smuls de la Ministerul Educaţiei promisiunea acordării salariilor integrale pe luna februarie tuturor cadrelor didactice din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite