Ploieşti: Dascălii grevişti, ameninţaţi de directori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce peste 500 de liceeni de clasa a XII-a nu au putut susţine astăzi bacalaureatul, iar alte câteva mii au stat acasă, unii profesori au fost intimidaţi de către directori pentru a nu participa la grevă. Mai multe şcoli şi licee din Prahova şi-au declinat participarea la protest.

Şcoli închise, cu afişe pe uşă care anunţau greva de o zi a profesorilor, cancelarii şi clase goale. Cam aceasta a fost astăzi atmosfera în peste 80% din unităţile de învăţământ din Prahova. Cu toate acestea, au fost şi "spărgători de grevă". În Ploieşti, este vorba despre colegiile naţionale "I.L.Caragiale" şi "Jean Monnet", parţial Grupul Şcolar 1 Mai, dar şi şcoala din satul Dârvari, comuna Valea Călugărească şi cea din oraşul Urlaţi.

"Este opţiunea fiecăruia, dar unii dintre colegii noştri au fost ameninţaţi de directori. La Grupul Şcolar Măneciu Pământeni, directoarea a rupt afişul cu greva", ne-a spus Gheorghe Giurumescu, preşedintele ligii judeţene a FSLÎ Prahova. Alte cadre didactice au primit telefoane de la directori care le-au spus că, dacă vor face grevă, vor fi primii pe lista de transferuri sau calificativele lor vor avea de suferit.

Două tabere

În toată această luptă internă, cealaltă parte, reprezentată de elevi şi părinţi, s-a împărţit la rândul ei în două tabere. Una care susţine mişcarea dascălilor, consideraţi formatori de caractere nedreptăţiţi constant de salarii mici, şi una care blamează nesfârşitele proteste ale profesorilor.

"A trebuit să-mi iau liber azi pentru a sta cu cel mic. Sper să nu dureze prea mult pentru că şi noi trebuie să ne câştigăm pâinea", ne-a spus Adrian Tudor, un ploieştean pe care l-am găsit în parc cu băiatul lui, Bogdan, pentru că educatoarea lui era în grevă. La fel de adevărat este că majoritatea elevilor s-a bucurat de o zi liberă nesperată de la şcoală.

Afectaţi au fost însă 520 de liceeni de clasa a XII-a care erau programaţi să susţină proba de competenţe digitale. 11 dintre cele 45 de centre de examinare au anunţat că sunt în grevă, 10 au terminat testările, iar în restul, comisiile de bac au desfăşurat normal proba chiar dacă, de exemplu, şcoala în care se susţine examenul este în grevă.

Profesorii din toată ţara fac referendum pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 7 iunie, dacă solicitările privind salariile şi noua lege a educaţiei nu vor fi satisfăcute. "Vrem să mergem până la capăt. Am 30 de ani de vechime şi în tot acest timp am avut o creştere salarială de numai 24 de lei, deşi am toate gradele didactice şi un masterat", ne-a declarat Nicolae Băcanu, profesor de sport la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite