Presimţirile dramei aviatice de la Tuzla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văduva lui Claudiu Cişmaşu spune că soţul i-a cerut înainte de prăbuşirea avionului să aibă grijă de copii, simţind că i se va întâmpla ceva. La o lună de la catastrofa aviatică de la Tuzla, familiile celor 12 militari morţi aşteaptă încă explicaţii pentru accidentul în care au pierit cei dragi.

Ştefana Cişmaşu (30 de ani), văduva scafandrului maistru militar Claudiu Florin Cişmaşu (34 de ani), este sigură că el şi-a presimţit sfârşitul. „Îmi tot spunea în ultima perioadă să am grijă de copii, dacă el păţeşte ceva", şi-a amintit femeia, mamă a doi copii.

Mai citiţi şi:

Locotenentul Liviu Antim a făcut schimb de locuri pentru zborul morţii

Martorul tragediei de la Tuzla: „Îi auzeam cum urlă înăuntru"

Presupusul erou de la Tuzla, martor-cheie în anchetă

Fetiţa cea mare, Amalia (5 ani), a avut un comportament ciudat, inexplicabil până la momentul tragediei, mai spune văduva. „De fiecare dată când trecea pe lângă o biserică, Amalia insista să intre şi să aprindă o lumânare. Spunea mereu «Tati, Doamne - Doamne e supărat»". După moartea lui Florin, fetiţa nu a mai rostit acele cuvinte şi nu şi-a mai manifestat dorinţa de a intra în vreo biserică", a spus Ştefana.

Femeia nu poate trece încă peste şocul morţii soţului. „L-am visat pe Florin... mi-a spus că el nu a murit, ci doar e în misiune secretă. «Armata nu îmi dă voie să spun că nu am murit»... Şi prefer să mă amăgesc cu acest gând", a mai spus Ştefana.

Anchetă în desfăşurare

La o lună de la nenorocire, familiile se plâng că încă nu au primit nicio explicaţie oficială despre cauza accidentului. Ancheta poate dura însă luni de zile. Urmaşii au primit ajutor de înmormântare, iar ultima soldă pe luna iunie a fost micşorată cu 25%, conform reducerilor bugetare.

Surse din anchetă susţin că avionul era încărcat peste limită!

Văduvele au primit însă promisiuni că vor fi angajate în sistem, indiferent de ocupaţia actuală. Singura consolare a familiilor este că i-au îngropat pe cei dragi cu o identitate, nu cu numerele atribuite cadavrelor în funcţie de cum fuseseră găsite: majoritatea îngrămădite lângă uşa avionului, în încercarea disperată de a se salva.

Rămăşiţele avionului morţii au ajuns într-un hangar al Marinei, unde vor fi expertizate, iar echipamentele purtate de militari în ultima lor misiune, aproape complet distruse, au fost restituite unităţilor militare.

Morţi în timpul antrenamentelor

Avionul Antonov 2 a luat foc la aterizare



Opt scafandri ai Forţelor Navale şi patru piloţi de la Baza de Aplicaţie Bobocu - Buzău au murit carbonizaţi în tragedia aviatică de la Tuzla la 5 iulie, ora 17.40.

„Am văzut avionul cum se ridică de pe pistă, chiar de lângă mine şi cum trece pe deasupra mea. A căpătat o traiectorie ciudată. Brusc a luat-o nefiresc pe verticală. Pilotul a reuşit să-l redreseze puţin, iar avionul a aterizat lin, dar pe burtă, pe câmp. Apoi au izbucnit flăcările", a spus Ion Negrilă, martor al accidentului.

Avionul Antonov 2 executase cinci antrenamente de zbor în ziua respectivă şi se ridicase pentru penultimul. Patru militari au reuşit să iasă din avionul în flăcări, însă numai doi au supravieţuit: pilotul Daniel Bâlsanu de la Buzău şi scafandrul Marius Nazare din Constanţa.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite