Martorul tragediei de la Tuzla: „Îi auzeam cum urlă înăuntru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un martor ocular relatează pentru Adevărul de Seară Constanţa ultimele clipe ale zborului de la Tuzla, în care au ars de vii 12 piloţi şi scafandri. Omerta Armatei în legătură cu catastrofa aviatică este spartă de un civil, localnic din Tuzla, care s-a aflat la mai puţin de 30 de metri de locul dezastrului.

Mărturia lui face lumină în cazul tragediei aviatice, fiind prima relatare despre producerea accidentului şi intervenţia presupusului erou. Luni, la ora 17.40, tractoristul Ion Negru (41 de ani) din Tuzla se afla pe câmp, aproape de pista aerodromului. Ca orice localnic, omul este obişnuit cu activitatea aviatorilor şi cu aparatele de zbor care survolează zona. Însă Antonov-ul 2 care a decolat în jurul orei 17.30, cu 14 militari la bord, i-a atras atenţia.

„Am văzut avionul cum se ridică de pe pistă, chiar de lângă mine. L-am văzut cum trece pe deasupra mea“, povesteşte Ion Negru. Curios de manevrele pe care aparatul de zbor le va face, tractoristul l-a urmărit cu privirea în zare. Avionul însă a căpătat o traiectorie ciudată. A luat-o nefiresc de brusc pe verticală.

„Pilotul a reuşit să-l redreseze puţin, iar avionul a aterizat lin, dar pe burtă, pe câmp. Era la vreo 150 de metri de pistă. Îl vedeam din spate, eram la mai puţin de 30 de metri de el“.

„Putea cădea peste mine“

„La câteva clipe după ce avionul a atins pământul, au izbucnit flăcările. M-am îngrozit, mă gândeam că putea să cadă chiar peste mine şi să mă omoare“, spune omul vizibil afectat.



A văzut cum, cu câteva momente înainte de declanşarea incendiului, un militar a reuşit să iasă din avion pe picioarele lui. „Nu ştiu dacă era bărbat sau femeie. Nu îmi dau seama cum a reuşit să iasă pentru că mă aflam în spatele avionului. Atunci a izbucnit focul“, afirmă martorul ocular.

Strigătele morţii

Ion Negru a mai apucat să vadă un militar cum iese târâş din avion. „Pe el l-au tras de acolo ceilalţi colegi, rămaşi pe pistă, care alergaseră spre avion. Dar nimeni n-a putut să intre în avion pentru că flăcările erau deja înalte de 10 metri“. Propagarea focului a declanşat nenorocirea. Dinăuntrul avionului se auzeau urletele de groază ale militarilor cuprinşi de vâlvătaie. În scurt timp, nu s-a mai auzit nimic.

Intervenţie inutilă

Intervenţia pompierilor a fost rapidă, însă inutilă. „Nu m-am uitat la ceas, dar au venit în mai puţin de cinci minute. Mai întâi au venit cei de la aerport şi la puţin timp după aceea au venit ceilalţi care au împrăştiat praf peste epavă. Chiar dacă ar fi intervenit în câteva secunde, nu ar mai fi avut cum să îi ajute pe amărâţii ăia din avion. Au ars ca nişte torţe“, povesteşte bărbatul cu vocea sugrumată de emoţie, deşi au trecut mai multe zile de tragicul accident de la Tuzla.



Bărbatul de 41 de ani este şi-acum şocat de ce a văzut luni, în acea zi obişnuită de vară când transporta  cereale spre siloz.

image
image

Tatăl maistrul militar Răzvan Rangheţ: “Am fost aviator toată viaţa şi ştiu AN-2-urile. Sigur a fost eroare umană”

Ultimul drum spre cer pentru militarii morţi în accidentul aviatic

Unsprezece sicrie zincate, învelite în tricolor, au fost coborâte ieri în mormânt, cu onoruri militare. Până şi cei care nu i-au cunoscut niciodată pe piloţii şi scafandrii morţi în tragicul accident nu şi-au putut înfrâna lacrimile văzând durerea familiilor. „Păcat de tinereţea lor, păcat de atâtea destine frânte“, murmurau oamenii îngroziţi de moartea cumplită a militarilor care-au ars de vii.

La finalul slujbei religioase, ministrul Apărării Gabriel Oprea a ţinut un discurs, numindu-i eroi pe militari şi subliniind că nu-i vor uita niciodată pe cei care au părăsit marea familie a Armatei.


Lacrimi din toată ţara pentru Escadrila din Ceruri, după tragedia de la Tuzla
Exclusiv: Un fost pilot AN2, prieten al comandorului Jianu, mort în accidentul de la Tuzla, rupe tăcerea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite