Litoralul românesc: furturi all-inclusive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cort, pe plajă sau chiar în camera închiriată, turiştii se trezesc fără bani, telefoane sau alte bunuri. Poliţiştii spun că zilnic se reclamă cel puţin un furt, însă cele mai multe rămân nedeclarate. Nici cei care închiriază camere nu au scăpat. O femeie s-a trezit că din apartamentul rezervat de trei tineri i-a dispărut aparatura şi o parte din mobilă.

Vacanţa pe litoralul românesc nu înseamnă numai distracţie. Zeci de turşti se plâng că au rămas fără bani, acte, telefoane sau alte bunuri nu doar pe plajă, ci şi în campinguri sau pensiuni. Cele mai multe furturi se produc ziua şi, culmea, în majoritatea cazurilor, hoţii au operat în hoteluri şi pensiuni.

Mai citiţi şi:

Mai puţin de 24 de ore până la Liberty Parade

Mika va cânta pe plaja H2O din Mamaia

Un weekend cu peste 160.000 de turiști la mare

Înghesuiţi pe şine în drum spre litoral

Luna aceasta au fost raportate 40 de furturi, în scădere cu 20% faţă de perioada similară din 2009. Doar patru hoţi au fost prinşi în flagrant, restul faptelor rămânând cu autor necunoscut.

Totuşi, poliţiştii spun că numărul infracţiunilor este mult mai mare, dar că turiştii preferă să nu mai depună plângere pentru că oricum nu-şi vor recupera bunurile.

„Scăderea se datorează şi vremii proaste, care a ţinut turiştii departe de litoral. Oamenii trebuie să fie atenţi, să nu ajungă victime ale hoţilor", a declarat comisarul-şef Iulian Dode de la Poliţia Mamaia.

Albaştrii din „Avatar" au ajuns în Costineşti

FOTOREPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia: Mamaia s-a mutat la Marea Egee

Se fură ca-n... vamă

Corturile din Vama Veche sunt jefuite fără reţineri, cu turiştii înăuntru. „Dormeam în cort, cred că era pe la 4.30. Nici nu am simţit când cineva a deschis fermoarul cortului şi a tras afară rucsacul. L-am găsit dimineaţa la doi paşi aruncat în faţa cortului, fără portofel şi fără telefonul cu încărcător. Totul era răscolit. Nu am mai depus plângere, ce rost avea?", a povestit Valentina (29 de ani), care a fost jefuită weekendul trecut.

Turiştii care preferă să-şi petreacă vacanţa în Vama Veche spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul. Nici varianta campării în curţi private nu mai este o alternativă sigură.

„Nici când îţi pui cortul în curte sau în livadă nu eşti în siguranţă. Am păţit-o anul trecut, mi-a fost furată borseta", a spus Livia Voica, o turistă din Bucureşti. Ea susţine că anul acesta va încerca să evite hoţii rezervându-şi o cameră într-o pensiune. „Sper ca anul acesta să stau liniştită, să mă distrez fără grijă că voi fi prădată", a mai precizat tânăra.

Şuţii preferă fiţele de la Mamaia

Nici turiştii care îşi petrec concediul la Mamaia nu sunt mai în siguranţă. În noaptea de joi spre vineri, plaja de la Cazino a fost măturată de o trupă de hoţi care a sustras, chiar de sub nasul posesorilor, genţi, borsete, poşete, rucsacuri. Tinerii care se aflau pe plajă au rămas fără telefoane, bani şi acte de identitate.

Agilitatea hoţilor i-a luat prin surprindere pe toţi. „Am întrebat un tânăr tuciuriu care se învârtea pe acolo dacă n-a «găsit» cumva o borsetă, că vrem înapoi doar actele şi cartela de telefon. A fost de acord să ne «ajute». A scos o gentuţă îngropată în nisip, sub un şezlong, şi ne-a întrebat dacă e a noastră. Nu era. Ceva mai încolo, o fată plângea după gentuţă. I-am zis de unde poate să şi-o recupereze", a povestit Andrei, unul dintre tinerii păgubiţi.

Gazdă prădată de turişti

O femeie din Mangalia a rămas ieri fără agoniseala de-o viaţă după ce trei tineri pe care i-a cazat au prădat-o. Stoiana Lucian (65 de ani) a mers ieri-dimineaţă la apartamentul pe care-l închiriase tinerilor, însă când a intrat pe uşă nu a mai găsit nimic în casă. Televizorul, butelia şi alte bunuri dispăruseră. Femeia le-a povestit poliţiştilor că şi-a închiriat apartamentul unui grup de trei tineri.

„Turiştii" i-au dat văduvei o copie după un buletin care aparţinea unei alte persoane, iar noaptea au dispărut cu avutul femeii. „Tinerii aveau vârsta de aproximativ 25-27 de ani. Erau pregătiţi pentru asemenea lovitură, aveau maşină. Este primul nostru caz de acest gen", a declarat Nicolae Pescaru, comisar-şef Poliţia Mangalia.

Particularii sunt păţiţi şi îşi iau acum măsuri de precauţie. „Am tot auzit ce se întâmplă. Noi le luăm buletinele, le facem copii după actele de identitate şi dacă vreodată lipseşte ceva, mergem direct la poliţie. Când suntem abordaţi de potenţiali chiriaşi şi ni se pare ceva suspect, ridicăm preţul atât de mult încât ei renunţă să se cazeze la noi", a explicat Tatiana, un particular din Mamaia în căutare de turişti. 

Jandarmii care patrulează pe litoral spun că sunt depăşiţi de numărul potenţialilor infractori mai ales că, de multe ori, şi vânzătorii ambulanţi transmit informaţii bandelor care-şi fac veacul la malul mării.

Blocaj pe drumurile spre litoral

Autostrada Soarelui, şoselele Cernavodă - Constanţa şi Constanţa - Mangalia au fost de vineri dimineaţă blocate de cozile kilometrice formate spre litoral. Oprirea la punctul de control Feteşti era primul nod rutier, urmat de ieşirea de pe autostradă, sensurile giratorii de la Medgidia şi de la Agigea.

" Nici nu am simţit când cineva a tras rucsacul din cort. L-am găsit dimineaţă aruncat fără portofel şi fără telefon. Nu am mai depus plângere, ce rost avea? "
Valentina
turist

" Când sunt abordată de potenţiali chiriaşi şi mi se pare ceva suspect, ridic preţul atât de mult încât ei renunţă să se cazeze la mine. "
Tatiana
proprietar pensiune

500 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea pe litoral. Weekendul acesta sunt aşteptaţi însă peste 100.000 de turişti.

La ora 16.00 pornesc camioanele Liberty Parade! Traficul este îngreunat, peste 50.000 de tineri vin spre Olimp

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite