VIDEO Reconstituire: Ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul infernului de la Maternitatea Giuleşti a ajuns, ieri, la patru prunci morţi şi alţi şapte în stare gravă, cu şanse mici de supravieţuire. Secţia „Reanimare prematuri“ a spitalului a ars mocnit mai mult de o jumătate de ceas. În incubatoarele ce se topeau erau opt bebeluşi. Alţi trei se aflau pe măsuţele speciale.

Doi bebeluşi sunt în continuare intubaţi

image

Mai citeşte: bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese nu în incubatoare

Citeste aici un comentariu pe tema situatiei sistemului sanitar din România. "Sa plece si Arafatu'?", se întreaba Eugen Chelemen

Întâi a fost fumul înecăcios care s-a făcut simţit pe coridorul de la etajul doi al maternităţii. În jurul orei 18.00, o pacientă se afla pe hol, aşteptând să nască, l-a văzut şi a început să strige, disperată, după ajutor. Primii oameni care au ajuns la uşa secţiei de Terapie Intensivă „Reanimare prematuri" au fost neputincioşi - fumul şi căldura focului îi împiedicau să intre.

Ionuţ Ion, medicul de gardă, a spart geamul hidrantului şi a smuls furtunul cu apă. I-a sărit în ajutor un proaspăt tătic, fost pompier, al cărui copil abia se născuse la două saloane mai încolo de cel incendiat. Împreună s-au străduit să domolească pârjolul până la sosirea pompierilor. 

Asistenta care avea obligaţia să-i supravegheze pe micuţi era la toaletă când salonul de care răspundea era incendiat. Femeia susţine că era singură pe tură şi că n-a lipsit mai mult de cinci minute.

Citiţi şi:

Pompierii militari au descins la Maternitatea din Oradea pentru controale

VIDEO Ce a filmat Poliţia în maternitatea Giuleşti după explozie

Explozia de la Maternitatea Giuleşti: "Cea mai modernă secţie" nu avea detector de incendiu

Mareş, prezent la prelevarea de probe: S-a putut constata doar "distrugere, fum şi funingine"


Lupta cu flăcările

Era ora 18.36 când s-a anunţat tragedia la numărul de urgenţă 112. Un minut mai târziu, pompierii erau în alertă. Au gonit cu 24 de autospeciale.

În total 110 cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au ajuns la maternitate în şase minute, la 18.43. Cu măştile de oxigen pe figură au înaintat prin fumul gros, dovedind flăcările în 18 minute.

Apoi au început să scoată pe braţe pruncii arşi, atât de mici de încăpeau într-o palmă. „Nu scoteau niciun scâncet, nimic. Nu dădeau niciun semn de viaţă", ne-a spus Gabriel Maliscki, fostul pompier care a fost martor la incident.

Trei dintre bebeluşi muriseră deja. Ei se aflau pe măsuţele speciale, şi nu în incubatoare. Un copil avea să se piardă, câteva ore mai târziu, la Spitalul „Grigore Alexandrescu", unde au fost duşi micuţii care au supravieţuit focului.

Ceilalţi şapte au arsuri grave - trei dintre ei pe 80% din suprafaţa corpului, ceilalţi patru pe 50% din trup. Iar, potrivit medicilor care i-au luat în grijă, şansele lor de viaţă sunt mici. Pacienţii maternităţii, 53 de copii şi 60 de femei, au fost evacuaţi şi internaţi în alte spitale din Capitală - Caritas, Filantropia şi Malaxa.

Ipoteze

Un scurtcircuit provocat de o improvizaţie de alimentare a sistemului de aer condiţionat din salon. Mai precis, două fire neizolate. Aceasta este cea mai plauzibilă cauză a incendiului luată în calcul de anchetatori. „Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulăpior din lemn care, din cauza căldurii, s-a încins şi în final a început să ardă mocnit, ceea ce a declanşat incendiul", au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

O altă ipoteză - cea a unei explozii - a fost intens vehiculată, însă este contrazisă ferm de martori. Flăcările au izbucnit pe nesimţite şi au ars mocnit, cuprinzând toată secţia „Reanimare prematuri". Incubatoarele în care dormeau copiii şi toată aparatura s-au topit în fierbinţeala focului.

Medicul Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti, spunea, la câteva ore după dezastru, că secţia „Reanimare prematuri" era cea mai modernă a spitalului. Era dotată cu aparatură scumpă, dar îi lipsea ceva ce ar fi putut împiedica tragedia: senzorul de incendiu.
Bogdan Marinescu a declarat, ieri, că vinovatul de producerea incendiului va răspunde.

„Sunt un om cu responsabilitate. Cine a fost de vină va răspunde. Dacă e vorba de mine, voi răspunde", a afirmat directorul Maternităţii Giuleşti.

Senzori antiincendiu, la arhivă

Maternitatea Giuleşti are contract pentru supraveghere video şi sistem de semnalizare a incendiilor cu firma Pyrostop Bucureşti SRL. Patronul Aurel Popovici a declarat pentru „Adevărul" că acest contract se referă doar la câteva zone din spital, iar secţia de Terapie Intensivă şi saloanele nu făceau obiectul contractului.

Conducerea spitalului a plătit pentru supravegherea laboratoarelor şi arhivei, unde erau instalaţi şi senzori antiincendiu, nicidecum acolo unde se aflau bebeluşii şi unde s-a întâmplat tragedia.

De asemenea, service-ul pentru „filtrare şi purificare aer", adică întreţinerea instalaţiilor de aer condiţionat, este asigurat de firma Expert Serv Company SRL. O persoană din conducerea acesteia a confirmat pentru „Adevărul" că aparatura a fost verificată acum câteva zile: „Da, s-a făcut şi totul a fost O.K.". Reprezentanţii firmei au refuzat să spună dacă a existat vreo improvizaţie. Au contribuit  Alina Gavrilă şi Mihai Duţă

Dosar pentru ucidere din culpă

Incubatoarele s-au topit din cauza căldurii infernale

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală „in rem" (se cercetează fapte, nu persoane - n.r.) pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti. Şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, Marius Iacob, a declarat că în acest caz au fost audiaţi 15 angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

Asistenta responsabilă de salonul de Terapie Intensivă la momentul producerii incediului a fost audiată după câteva ore, întrucât era în stare de şoc.  Iacob a precizat că anchetatorii urmăresc mai multe piste, din primele cercetări reieşind că incendiul a izbucnit în interiorul salonului, aparatura medicală fiind arsă.

Anchetatorii au ridicat mai multe camere video de pe holurile Maternităţii Giuleşti. De asemenea, procurorii vor verifica peste 70 de prize şi toate cele opt incubatoare aflate în salonul în care a avut loc tragedia. „Cercetăm instalaţiile electrice şi modul în care, de asemenea, acestea au fost verificate şi persoanele responsabile pentru aceste revizii", a declarat Marius Iacob.

Recunoscuţi după ADN

Ieri-dimineaţă, medicii legişti au efectuat necropsia celor trei copii morţi în incendiu. Rezultatele au arătat că un bebeluş a fost intoxicat cu funingine, iar ceilalţi doi au decedat din cauza lipsei de oxigen.

image

Au fost recoltate probe pentru stabilirea ADN-ului celor şapte bebeluşi care au suferit arsuri grave, în vederea identificării lor. Vor fi prelevate probe ADN şi de la părinţi, iar rezultatele vor fi stabilite astăzi. Micuţilor li s-au topit brăţările de identificare, iar din cauza arsurilor nu au mai putut fi recunoscuţi. Liliana Năstase

"Verificăm firmele şi persoanele care au montat diverse aparate electrice în această încăpere."
Marius Iacob
procuror

La graniţa dintre viaţă şi moarte

Cei şapte bebeluşi născuţi prematur şi internaţi la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu" sunt într-o stare foarte gravă cu şanse mici de supravieţuire. Trei dintre ei sunt intubaţi şi au arsuri pe 70-80% din suprafaţa corpului. Ceilalţi patru nou-născuţi respiră spontan şi au arsuri pe 30-50% din suprafaţa corpului.

„Şansele de supravieţuire sunt minime pentru că ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari. Mai mult, arsura este cel mai grav accident care se poate întâmpla fiinţei umane. Întreaga capacitate a spitalului este concentrată pentru aceste cazuri", a spus dr Dan Enescu, directorul unităţii spitaliceşti. Alţi patru bebeluşi au murit în urma incendiului izbucnit în Maternitatea Giuleşti.

„Incubatoarele se topiseră"

Primul pompier care a intrat în Secţia de Reanimare a Maternităţii Giuleşti după ce a pornit incendiul, plutonierul adjutant Cristian Vîlcu (foto), a povestit reporterilor „Adevărul" clipele de groază prin care a trecut în urmă cu două zile. „În momentul în care am ajuns la etajul doi al spitalului, mai multe mămici au început să ţipe disperate către noi: „Copilaşii noştri. Scoateţi copilaşii afară". Am ajuns cu greu la uşa de la Secţia de Reanimare din cauza fumului foarte gros. Am luat-o pe pipăite", povesteşte pompierul.

Uşa era deschisă, iar în momentul în care au intrat în cameră, pompierii şi-au dat jos echipamentele pentru a putea lucra mai bine. „Suntem o echipă şi ne-am riscat toţi viaţa pentru a-i salva. Nu era altă alternativă pentru că nu se vedea aproape nimic. Incubatoarele se topiseră din cauza căldurii, cred că erau peste 60 de grade Celsius înăuntru", spune pompierul.

Lucrătorul de la ISU Bucureşti povesteşte că zona cu foc deschis era de aproximativ patru metri pătraţi. „Noi i-am scos pe copilaşi în mai puţin de cinci minute, dar ca părinte vă zic, pentru că şi eu am o fetiţă în vârstă de nouă ani, cred că dacă se intervenea un pic mai devreme, înainte să ajungem noi acolo, puteau fi salvaţi mai mulţi copii. În astfel de situaţii nu era important să stingă focul, ci să fie scoşi micuţii afară. Măcar incubatoarele trebuiau să fie scoase de acolo, că mergeau pe roţi", spune bărbatul cu regret în glas. Silviu Brumă

„Am spart geamurile de pe hol"

Gabriel Pătraşcu (foto, 32 de ani), unul dintre proaspeţii tătici, a descris haosul de la Maternitatea Giuleşti. La mai bine de 12 ore de la incendiu, imaginile de coşmar se succed în mintea bărbatului care se afla în vizită la soţia şi fetiţa sa în momentul în care a izbucnit incendiul. Trecuse de ora 18.00, iar un paznic a venit să-i anunţe pe vizitatori că s-a terminat programul de vizită şi trebuie să părăsească secţia. 

„Eram în salon la soţia mea şi am auzit ţipete pe hol, mămicile văzuseră fumul şi voiau să intre să-şi ia copiii, dar nu se putea ajunge în camera unde erau prematurii", a declarat, ieri, Gabriel Pătraşcu.

image
image

Bărbatul a vrut să intre la Terapie Intensivă să scoată bebeluşii, dar nu a reuşit. „Clanţa  era fierbinte şi nu se putea intra din cauza fumului. Am rupt un scaun şi am spart geamurile de pe hol ca să putem respira", a mai spus Gabriel.

El susţine că asistenta medicală care-i supraveghea pe micuţi ar fi fost plecată la toaletă în momentul izbucnirii incendiului. Pe timpul haosului, niciunul dintre angajaţii maternităţii nu a putut intra la bebeluşi. Abia după sosirea pompierilor, la mai bine de 20 de minute, personalul medical a putut intra la copilaşi. Apoi a început şi evacuarea spitalului. Soţia şi fetiţa lui Gabriel Pătraşcu au fost duse la Spitalul Caritas şi sunt în afara oricărui pericol. Emilia Sava

„Lăuzele erau sfârșite de durere"

Gabriel Maliscki (foto, 31 de ani) este unul dintre martorii iadului de la Maternitatea Giuleşti. Fost pompier vreme de doi ani şi jumătate, el a fost primul care a intervenit asupra focului cu furtunul cu apă al
hidrantului.

Gabriel tocmai îşi vizitase soţia şi copilul abia născut. La plecare, când să se urce în maşină, a văzut geamuri sparte căzând de la etajul doi şi fumul gros ce ieşea afară. La acelaşi etaj era internată şi familia lui, aşa că a urcat treptele într-un suflet.

„Când am ajuns, tot holul era plin de fum, un hol lung de 30 de metri şi toată lumea ţipa, toată lumea era disperată. Lăuzele alergau de colo-colo, ţipau. Erau sfârşite de durere, copiii lor erau în incubatoarele care ardeau. Nimeni nu ştia ce se întâmplă, era un haos general". 

Medicul de gardă a spart geamul hidrantului şi a scos furtunul. Fostul pompier l-a luat şi au fugit împreună spre salonul care ardea. „Uşa era deschisă.

Am încercat să ne apropiem cât de mult, dar nu puteam din cauza fumului şi a căldurii. Mergeam pe vine şi ţineam cârpe la gură. Ne-a fost frică să dăm cu jetul de apă direct în flăcări din cauza curentului electric - este cel mai mare inamic al pompierului", a povestit Gabriel Maliscki. Răzvan Priţulescu

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite