Pompierii militari au descins la Maternitatea din Oradea pentru controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Oamenii focului” au verificat incubatoarele din secţia de nou-născuţi. Lipsa de personal de la Maternitatea din Oradea poate provoca tragedii asemănătoare celei petrecute luni seara la Spitalul Giuleşti.

Un echipaj de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Crişana” Bihor a descins în această dimineaţă în Maternitatea din Oradea, unde, împreună cu personalul sanitar, a verificat incubatoarele din secţia de nou-născuţi. Măsura a fost luată pentru prevenirea eventualelor incidente, dar şi pentru eficientizarea sistemului de salvare în caz de urgenţă.

„Practic, este vorba de o recunoaştere în teren pentru verificarea căilor de evacuare a spitalului”, a explicat căpitanul Florin Lupşa, unul dintre pompierii care au participat la control.  Saloanele sunt puse la punct, iar aparatura medicală este nouă, dar conducerea unităţii medicale admite că se confruntă cu o lipsă acută de personal, astfel că există pericolul ca, în cazul unui incident similar celui de la Maternitatea din Giuleşti, spitalul să nu facă faţă. „Avem o singură asistentă pe etaj, care are grijă de 30-40 de paciente”, a declarat Traian Mureşan, directorul medical al spitalului.

Mame resemnate

Cât despre proaspetele sau viitoarele mămici internate, acestea spun că sunt mulţumite de condiţiile din spital, dar că riscul producerii unui incendiu sau a unui dezastru este la fiecare pas, şi în orice spital. „Cred că autorităţile ar fi luate prin surprindere de un astfel de eveniment. Nu spun că nu ar face faţă, doar că există posibilitatea ca ele să se producă oricând. Cred că este vorba de sistemul actual, care ar trebui pus la punct”, a explicat Laura Tudor, o proaspătă mămică.

Cu toate că saloanele sunt puse la punct, iar aparatura medicală este nouă, conducerea Maternităţii admite că se confruntă cu o lipsă acută de personal, motiv pentru care există pericolul ca în cazul unui incident, spitalul să nu facă faţă. „Avem o singură asistentă pe etaj, adică la 30 – 40 de paturi. Problema este foarte delicată pentru că nu avem suficient personal şi din punct de vedere legal nu am dreptul să angajez pe nimeni. Se poate întâmpla oricând o tragedie, iar lipsa de cadre sanitare facilitează acest lucru”, a explicat Traian Mureşan, directorul medical al Maternităţii. Din primele verificări, în cazul unui incendiu la Maternitate pompierii ar ajunge la locul dezastrului în maxim 15 minute, timp vital pentru pacienţii internaţi.

Deficienţe la partea de personal

Până la această oră pompierii au verificat secţiile de nou-născuţi, sălile de naştere, hidranţii, gurile de acces la apă pentru stingerea incendiilor, blocul operator şi tuburile de oxigen. În conformitate cu spusele directorului spitalului, Gavrilă Grebenişan, nu au fost descoperite nereguli, aceasta fiind o acţiune absolut necesară pentru siguranţa spitalului.

„În timpul nopţii, o asistentă supraveghează 40 de mămici şi nou-născuţii“.
Traian Mureşan, director medical Maternitatea din Oradea



Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite