Explozia de la Maternitatea Giuleşti: "Cea mai modernă secţie" nu avea detector de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie, urmată de un incendiu, s-a produs luni la Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti din Capitală. Incendiul a fost stins după aproximativ jumătate de oră. Patru bebeluşi au murit. Au fost evacuate 113 persoane din care 53 de copii şi 60 de femei. Directorul Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu, afirma aseară că Secţia de Terapie Intensivă era cea mai modernă a spitalului.Criminaliştii au anunţa

image

UPDATE 17.34 Mareş, prezent la prelevarea de probe: S-a putut constata doar "distrugere, fum şi funingine"

UPDATE 13.30 Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti: „dacă voi fi găsit vinovat, îmi dau demisia“

UPDATE 12.55 Procurorul Marius Iacob a anunţat că unul dintre bebeluşii decedaţi ieri a murit din cauza intoxicaţiei cu funingine şi ceilalţi doi din cauza lipsei de oxigen.

UPDATE 12.30 Părinţii copiilor arşi: „Hidranţii erau doar de formă, nu aveau apă”

UPDATE 12.20 O echipă de criminalişti a Poliţiei Capitalei, condusă de procurorul Marius Iacob, a ajuns din nou la Maternitatea Giuleşti.

"Am apelat la mai mulţi specialişti din diverse domenii pentru a lămuri cauza. Focul a izbucnit cu siguranţă din interiorul încăperii, dar încă nu se ştie cu certitudine ce anume a provocat acest incendiu", a afirmat Marius Iacob.

Potrivit acestuia, sunt "mai multe variante", însă nu este sigur că focul a  pornit de la firele improvizate la instalaţia de aer condiţionat. "Asta este doar o presupunere pe care au făcut-o aseară pompierii", a afirmat şeful echipei de criminalişti.

"Acum, echipele de specialitate, alcătuite din pompieri, criminalişti, legişti, reprezentanţi ITM, vor lămuri cu exactitate situaţia".

După ce aseară directorul Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu, afirma că Secţia de Terapie Intensivă era cea mai modernă a spitalului, astăzi criminaliştii au stabilit că în interiorul secţiei nu existau senzori de incendiu.

Marius Iacob a mai spus că "cu certitudine" asistenta nu se afla acolo şi nici prin preajmă "pentru că a durat ceva până a apărut".

La Poliţia Capitalei au început audierile întregului personal de la Maternitatea Giuleşti, însă asistentei nu i s-a luat nicio declaraţie deoarece se află în stare de şoc.

"S-au prelevat probe de la toţi nou născuţii care se aflau la Terapie Intesnivă pentru a se stabili cu exactitate identitatea acestora", a mai spus Marius Iacob.

Potrivit acestuia, la finalul anchetei, specailaiştii trebuie să prezinte fiecare câte un raport cu ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE 11.50 Directorul medical al Spitalului Caritas, Diana Nistorescu, a declarat că toţi bebeluşii internaţi ca urmare a exploziei de la Maternitatea Giuleşti sunt în stare bună, deşi doi dintre ei au fost născuţi prematur. Patru dintre mămici, împreună cu bebeluşii lor, vor fi externaţi în jurul prânzului. La Spitalul Caritas au fost duşi 18 bebeluşi, împreună cu mamele lor.

UPDATE 11.20 O echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă a ajuns la Maternitatea Giuleşti pentru a participa la anchetă.

"Am vrut să participăm la investigaţiile acestor evenimente pentru că trebuie luat în considerare că a fost un eveniment foarte periculos", a declarat pentru "Adevărul" Ştefan Mareş, inspector şef adjunct ITM Bucureşti.

UPDATE 6.15 Încă un bebeluş ars în incendiul de luni seară, de la Maternitatea Giuleşti, a murit. Nou-născutul nu a fost încă identificat, după cum anunţă Realitatea. Copilul a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu.

UPDATE 00:28 Explozia de la Maternitatea Giuleşti ar fi fost declanşată de un scurtcircuit

Arad: Sorin Prişcă: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Filmul zilei de luni

UPDATE 23:53 Bogdan Opriţa coordonator SMURD Bucureşti, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, a vorbit despre intervenţia de la Maternitatea Giuleşti:
 
"Au fost evacuate 113 persoane din care 53 de copii şi 60 de femei. Cinci femei în travaliu au fost trimise la maternităţile din Bucureşti. Toţi pacienţii au ajuns stabili la spital. Printre aceştia se aflau şi 13 prematuri care au fost transportaţi cu incubatoare speciale. Nu pot să vă spun câţi copii sunt decedaţi" a declarat Opriţa. Acesta din urmă a mai declarat că aceasta a fost cea mai mare acţiune de evacuare de până acum.

Tototdată, reprezentanţii SMURD au declarat că la momentul intervenţiei era foarte mult fum şi flăcări.

UPDATE 23:21 Evacuarea pacienţilor de la Maternitatea Giuleşti a luat sfârşit

UPDATE 23:20 Subsecretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a vorbit despre situaţia persoanelor evacuate de la Maternitatea Giuleşti:

"Au fost evacuate în jur de 40 de persoane. Numărul total va fi făcut public măine. Toate gravidele sunt în afara oricărui pericol. Toate datele vor fi făcute publice mâine în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru toţi bebeluşii vor fi efectuate teste ADN pentru a fi siguri de identitatea lor"

Autorităţile au afirmat totodată că în cursul zilei de mâine o echipă de procurori se va depista la Maternitatea Giuleşti şi că o mare parte din personal va fi interogată pentru a putea fi stabilite cauzele tragediei.

UPDATE 23:07 Cinci dintre cei opt copii care au fost transferaţi la Grigore Alexandrescu au fost identificaţi

UPDATE 22:30 Prima familie a aflat că fetiţa născută azi dimineaţă este unul din bebluşii morţi în explozie. Mama fetiţei a fost evacuată din spital.

UPDATE 22.15 Directorul Spitalului Grigore Alexandrescu a declarat că cei opt copii aduşi la spital, în această seară, au şanse foarte mici de supravieţuire întrucât o parte dintre ei s-au născut prematur. "Ne aşteaptă o noapte foarte grea"

UPDATE 22.00 Şeful echipei de intervenţie de la ISU a declarat că evacuarea se va încheia în jumătate de oră. "Mamele vor fi scoase din maternitate şi transportate la alte spitale, zece lăuze şi bebeluşi".

image

UPDATE 22.05  Familiile femeilor sau bebeluşilor care se aflau în Maternitatea Giuleşti în momentul exploziei de vineri seară au fost informate de poliţiştii Sectorului 6 că, în curând, vor fi chemate, într-o sală a spitalului pentru a li se comunica situaţia exactă a bebeluşului sau a gravidei de soarta căreia se interesează.

UPDATE 21.50 Directorul de la Spitalul Grigore Alexandrescu, Dan Enescu, a declarat, pentru „Adevărul“: „Cei opt copii sunt în stare deosebit de gravă. Patru au arsuri pe 70% - 80% din suprafaţa corpului şi sunt intubaţi. Ceilalţi patru au arsuri pe 40%-50%. Ei sunt acum la Terapie Intesivă pentru Nou-Născuţi şi sunt operaţi: trebuie să fie curăţate toate ţesuturile deteriorate şi căile respiratorii. Trebuie curăţate toate orificiile care au fost afectate în momentul exploziei."

"Fiecare minut contează. Sunt şanse foarte mici de supravieţuire pentru ei. Este un caz fără precedent în ţara noastră. Va fi un punct de reper în istorie. Amintiţi-vă cât caz s-a făcut în urmă cu câteva luni când un copil de cinci zile a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului. Acum este vorba de opt copilaşi care nu au nici măcar trei kilograme care au arsuri mult mai grave.  Am înţeles că părinţii sunt foarte agitaţi în faţa spitalului dar trebuie să ne înţelegeţi că acum ne concentrăm toate forţele pentru salvarea copilaşilor. Avem personalul necesar şi aparatura de care avem nevoie pentru asemenea situaţii. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ţine în viaţă“.

În plus, Dan Enescu a infirmat informaţia conform căreia unul dintre bebeluşii aduşi la Grigore Alexandrescu ar fi decedat.

UPDATE 21.28  Surse neconfirmate oficial au declarat că un al patrulea bebeluş a decedat în urma incendiului din Maternitatea Giuleşti.

UPDATE 21.17  La Spitalul Gr. Alexandrescu a izbucnit un conflict între părinţi şi bodyguarzii care nu le permit accesul în Spital.

Familiile micuţilor strânse în faţa spitalul Grigore Alexandrescu sunt la capătul răbdării: "Vrem să ştim şi noi ceva. De ce nu iese un medic. Au închis uşile şi nu ne spun nimic. Vrem să ştim ce se întâmplă".

VEZI GALERIE FOTO AICI

UPDATE 21.05 Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că trei bebeluşi de la Maternitatea Giuleşti au murit, că ei au fost identificaţi şi le vor fi anunţate familiile.

"Până acum au fost 8 copii evacuaţi cu arsuri medii şi grave care au plecat către Grigore Alexandrescu. Au fost chemate echipe suplimentare de acasă să se ocupe de ei, au fost mobilizate un număr de incubatoare şi ventilatoare de la Budimex către Spitalul Grigore Alexandrescu", a declarat Raed Arafat.

"Din păcate, au avut loc trei decese de nou-născuţi. Mai mult nu putem să zicem, am văzut încercări de resuscitare reuşite şi nereuşite. Acum se prăgăteşte spitalul să stăm de vorbă cu familiile şi să fie identificaţi. Nu am vrut să anunţăm decesele fără să ştim care sunt familiile. "

"Am început să evacuăm gravidele care erau în travalii, evacuăm gravidele în travalii, 7 gravide au fost trimise la Filantropia. Decizia noastră finală a fost evacuarea totală a ce a rămas în spital. Fiecare mamă cu copilul ei vor fi evacuate la spitalele care au zis că le primesc. Evacuarea celor care nu se află în stare critică. Am transferat opt copii, dintre care unii erau în stare critică.

Familiile vor fi acum anunţate. Este o tragedie! Probabil că în urma anchetelor, mâine dimineaţă vă vom da mai multe date.", 
a adăugat Arafat. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 va demara o anchetă pentru stabilizarea cauzelor tragediei.

La faţa locului sunt cinci ambulanţe de prim ajutor, cinci autospeciale de transport pacienţşi, patru autospeciale de urgenţă, o ambulanţă de trabsport neonatal, un echipaj de descarcerare şi mai multe ambulanţe Sabyc

image

UPDATE 21.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, pentru adevarul.ro, că trei bebeluşi au murit în explozie, iar alţi opt au arsuri grave şi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

UPDATE 20.50:

„Toate gravidele aflate în travaliu în momentul izbucnirii incendiului au fost transportate la alte maternităţi din Capitală“, a declarat Anca Onofrei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. Potrivit acesteia, imediat după producerea tragediei, personalul de la Maternitatea Giuleşti a cerut ajutorul altor medici din Capitală. Au sosit imediat la maternitate mai mulţi medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

image

UPDATE 20.45:

Părinţii aşteaptă disperaţi în faţa intrării de Primiri Urgenţe o veste despre micuţii lor. Nu pot afla detalii decât în momentul în care ajung toţi bebeluşii. Acum a venit al nouălea copilaş.

„Au scos copiii pe geam . Uşile se blocaseră. Era mai rău ca în iad“, spun ei.

UPDATE 20.38:

Surse din cadrul Maternităţii Giuleşti susţin că doi dintre cei trei bebeluşi care au murit arşi se aflau în pătuţuri iar al treilea, pe masă, la ventilat.

UPDATE 20.30:

Surse de la Maternitatea Giuleşti: Incendiul a pornit de la incubator.

Haos la Spitalul Grigore Alexandrescu: mamele copiilor arşi au ajuns aici.

Ele au fost primite de către medicii de la Alexandrescu: „ce căutaţi aici?“. O mamă care doar ce a născut în urmă cu câteva zile, istovită: „Eu fără copilul meu nu plec de aici. Ne-au trimis cei de la Giuleşti. Vrem să ştim ce se întâmplă cu micuţii noştri“. Ea a fost primită în spital.

image

UPDATE 20.10:

Potrivit unor surse medicale de la Spitalul Grigore Alexandrescu, trei copii au murit.

UPDATE 20.00:

Trei bebeluşi au fost transportaţi până în momentul de faţă la Maternitatea Giuleşti: doi dintre ei au arsuri pe 30-40% din suprafaţa corpului.

UPDATE 19.47:

Potrivit directorului Administraţiei Spitalelor, Marius Savu, o parte dintre copii care se aflau la Reanimare, „au fost intoxicaţi cu fum, dar nu este nimic grav. Ei vor fi transportaţi în acest moment la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti“. El a adăugat că nu sunt copii arşi iar cei acoperiţi cu folie, pe tărgi, care apar în imaginile TV, sunt intoxicaţi cu fum.

Se pare că a incendiul a pornit de la exploxia unei butelii de oxigen.

Subsecretarul de Stat de la Mnisterul Sănătăţii coordonează acţiunea de salvare.

Incendiul a cuprins o suprafaţă de 20-30 metri pătraţi de la Secţia Reanimare, la etajul doi al cădirii.

A fost o explozie. Este flacără deschisă. Zece autospeciale de la ISU se luptă cu flăcările, dintre care patru cu apă şi spumă. La faţa locului s-au deplasat şi mai multe ambulanţe SMURD. Nu sunt răniţi. În momentul de faţă se evacuează copii“, a declarat pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Anca Onofrei.

UPDATE 19.40:

11 bebeluşi născuţi prematur de la Maternitatea Giuleşti sunt transportaţi în acest moment la Spitalele Universitar şi Grigore Alexandrescu.

Copiii au fost consultaţi de o echipă de medici de la Maternitatea Giuleşti cărora li s-au adăugat patru medici specialişti de la Spitalul Floreasca plus echipele SMURD de la faţa locului.

Micuţii au fost consultaţi la etajul unu al spitalului, cu un etaj mai jos decât locul în care s-a produs incendiul.

UPDATE 19.31:

Patru ambulanţe cu patru pacienţi se îndreaptă către Spitalul Grigore Alexandrescu.

Zeci de persoane sunt în curtea spitalului.

UPDATE 19.10:

La faţa locului s-au deplasat agenţii de la Sectorul 6 de Poliţie, conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

La realizarea materialului au contribuit Silviu Brumă, Alina Gavrilă, Florel Manu, Iulia Roşu, Alex Toderaşc, Mihaela Stoica, Mariana Bechir, Răzvan Priţulescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite