Ce căutau „stenogramele Vîntu“ în dosarul Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu a fost caracterizat de procurori ca având  o atitudine sfidătoare faţă de organele statului
Sorin Ovidiu Vîntu a fost caracterizat de procurori ca având o atitudine sfidătoare faţă de organele statului

Directorul editorial de la Realitatea TV, Cătălin Popa, a declarat ieri, pentru adevarul.ro, că angajaţii trustului „Realitatea-Caţavencu"- interceptaţi în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu - vor da în judecată SRI, întrucât discuţiile au fost private şi nu aveau, în opinia lor, relevanţă în cadrul anchetei.

Ce a vorbit Vîntu la prezidenţialele din 2009 cu politicieni şi ziarişti

Vîntu către ziariştii săi: „Nu sunteţi liberi, nene!“

În ceea ce priveşte reacţia Clubului Român de Presă, care califică apariţia acelor convorbiri telefonice drept „stânjenitoare pentru orice jurnalist onorabil", Cătălin Popa a precizat că veridicitatea stenogramelor nu a fost verificată şi că ele nu au nicio legătură cu dosarul în care Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului, afectându-le imaginea celor care apăreau în convorbirile telefonice.

Procurorii au ataşat la dosar convorbiri telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu cu mai mulţi politicieni, jurnalişti sau oameni de afaceri.

Sfidare

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este caracterizat de anchetatori ca având o atitudine sfidătoare faţă de autorităţile statului. În capitolul dedicat circumstanţelor personale ale inculpaţilor din dosarul în care SOV a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, procurorii susţin că, prin comportamentul său, Sorin Ovidiu Vîntu „se consideră deranjat în raport cu obligaţia care îi revine de a respecta hotărâri judecătoreşti".

Lui Sorin Ovidiu Vîntu i s-a interzis de către procurori, încă din luna decembrie 2009, să mai ia direct sau indirect legătura cu fugarul Nicolae Popa, iar omul de afaceri a încălcat această măsură, ceea ce, în opinia anchetatorilor, este lipsă de respect faţă de autorităţile statului.

Influenţă

De altfel, procurorii susţin că au ataşat la dosar şi alte discuţii telefonice ale lui Vîntu decât cele strict care au legătură cu favorizarea în Indonezia a fugarului Nicolae Popa, întrucât acestea au reliefat influenţa pe care o are omul de afaceri.

SOV este acuzat că ar fi încercat chiar şi după începerea urmăririi penale pe numele său să stopeze extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia.

„Atitudinea procesual-penală a inculpatului, coroborată cu posibilitatea de a influenţa numirea unor persoane în funcţii de conducere ale instituţiilor publice şi cu posibilitatea de a influenţa prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează în mod direct opinia publică, conturează profilul personal al inculpatului şi sunt relevante din perspectiva individualizării pedepsei", explică anchetatorii motivul ataşării la dosar a unor interceptări telefonice care nu au legătură strict cu cauza.

Magistraţii şi Realitatea TV

Una dintre cele mai relevante afirmaţii ale lui Vîntu este următoarea: „Se gândesc că procurorii, judecătorii ăştia sunt speriaţi de mine şi, dacă se aude că nu mai am Realitatea, o să procedeze cum procedează cu cârnăţarii pe care-i prind la schimb de valută (..) De-aia am şi fost eu în interviu, lăudându-mă cu banii mei că, de obicei, după cum bine ştii, n-o fac".

STENOGRAME Vîntu către Geoană în decembrie 2009: "Felicitări, domnule preşedinte al României!"

STENOGRAME S. O. Vîntu către Relu Fenechiu: "M-am trezit pe la 11 fără ceva şi am văzut rezultatele şi nu mi-a venit să cred"

STENOGRAME Vîntu către Guşă: Nu se poate câştiga la Curtea Constituţională. Acolo toţi sunt vânduţi, cu dosare

STENOGRAME Discuţii între Vîntu şi Nistorescu: "Caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate"

STENOGRAME  Vîntu şi Popa despre prezidenţialele din 2009: "Mi-am scos oştile, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat"

STENOGRAME Vîntu către preşedintele trustului Realitatea: "Războiul real a început cu Băsescu când am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f... pe aia în gură"

STENOGRAME Vîntu şi redactorul şef al revistei Academia Caţavencu în martie 2010: Vântu spune că nu va mai exista independenţă editorială şi toată lumea care lucrează la revistă trebuie să execute ordinele sale, iar cui nu îi convine, să plece.

STENOGRAME SOV : “N-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta”

Ce zic analiştii: Stenogramele nu au relevanţă în dosar, dar au în confruntarea politică actuală

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite