Vîntu către ziariştii săi: „Nu sunteţi liberi, nene!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu i-a atenţionat pe şefii trustului Realitatea Media că s-a terminat cu glumele privind independenţa editorială. Vîntu le-a pus în vedere directorilor de la Realitatea TV că are nevoie de o organizaţie care să răspundă comenzilor sale, întocmai ca Audi-ul pe care îl conduce.

După alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu le-a transmis telefonic, conform interceptărilor telefonice realizate de SRI, directorului editorial de la „Academia Caţavencu", Doru Buşcu, şi preşedintelui Realitatea-Caţavencu de la acea vreme, Sergiu Toader, că nu mai acceptă o politică editorială care să nu răspundă strict intereselor sale de afaceri.

Mai citeşte şi:

Vîntu este internat la Spitalul Floreasca

Avocatul Iulian Urban: „Vîntu poate părăsi teritoriul României dacă expertiza medicală este fundamentată

Ce a vorbit Vîntu la prezidenţialele din 2009 cu politicieni şi ziarişti

"Acest lucru trebuie vorbit cu oamenii. Răbdare! E delicat chiar în acest moment: vreau ­să-mi angajez o trupă de copii, de 19, 20, 21 de ani, care să nu aibă niciun fel de prejudecată sau rahat la creier, oameni care înţeleg exact ce timpuri străbatem", i-a spus, la 6 martie 2010, SOV lui Doru Buşcu. Patronul Realitatea Media nu a acceptat niciun fel de negociere privind deciziile editoriale. Singura soluţie oferită de Vîntu angajaţilor săi a fost categorică: „Cui nu-i convine, pleacă! Punct".

„De astăzi, deciziile mele sunt literă de lege"

Doru Buşcu

Sorin Ovidiu Vîntu îl sună pe Doru Buşcu, directorul editorial al revistei "Academia Caţavencu", nemulţumit că o parte dintre angajaţi au plecat şi au fondat publicaţia "Kamikaze".

6 martie 2010

Sorin Ovidiu Vîntu: Bun, şi Doru, încă o chestiune, tati, să nu avem discuţii: Academia Caţavencu a devenit din momentul preluării mele, eu am lăsat-o liniştit în pace, să o las să-mi calce chiar propriile mele interese, dar în momentul în care a trecut pe finanţarea mea, „Academia Caţavencu" (A.C.) este o organizaţie patronală. Ea trebuie să răspundă intereselor patronatului. Intereselor de business ale patronatului. Acest lucru trebuie vorbit cu oamenii. Răbdare! E delicat chiar în acest moment: vreau să-mi angajez o trupă de copii, de 19, 20, 21 de ani, care să nu aibă niciun fel de prejudecată sau rahat la creier, oameni care înţeleg exact ce timpuri străbatem.

Doru Buşcu: Ăştia se formează în ani, Sorin.

S.O.V.: Da, se formează în ani, sunt de acord cu tine, dar eu nu mai concep niciun fel de disident în A.C. A.C., ca orice instituţie de presă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct! De data asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe faţă cu toţi oamenii. Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independenţă editorială, să îmi pot face eu şmenurile.

S.O.V.: Băi, tati, normal, nu sunt un cretin, nu mă amestec pe chestiile de...dar în interiorul unei strategii editoriale nu mai mişcă nimeni. Dacă decidem, de exemplu, mâine suntem tovarăşi cu Băsescu. Păi de mâine, toată lumea îl lasă pe Băsescu în pace. E ca exemplu. Sau mâine agresăm, criticăm cu supra de măsură, instituţia f...ut- ului din România. Toată lumea începe să înjure instituţia f...ut-ului din România.

S.O.V.: Iubitul meu amic, da, dar din momentul ăsta, eu asta încerc, din momentul ăsta, de la 7 decembrie, deciziile mele sunt literă de lege. Îţi convin, nu-ţi convin, ai libertatea să-ţi dai demisia, să pleci acasă. Nu mai maschez nimic, nu mai manipulez nimic, nu mai negociez cu salariaţii mei. (...)

D.B.: Vrei să te încadrezi în statura de mogul, în definiţia de mogul.

S.O.V.: Nu, mamă, nu, mă, Doruleţ! Dar cum să lucreze salariaţii, cărora le dau să mănânce, împotriva intereselor mele? Asta-i noaptea minţii! Pe banii mei! Asta este noaptea minţii! Ei luându-şi o şpagă de doi bani sau aranjându-şi vreun post în viitorul guvern. Nu se poate aşa ceva. Şi dacă am fost cu menajamente, cu mănuşi, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe faţă totul. Şi aşa e normal în toată lumea asta. Ce, am fost eu puţin legat la ochi, dar lucrurile ­s-au terminat. Deci construieşte organizaţia în acest sens, bătrâne!

Scandalul Alro

image

Cornel Nistorescu

Discuţie între Sorin Ovidiu Vîntu şi Cornel Nistorescu, redactor-şef la Cotidianul.ro

4 decembrie 2009

Cornel Nistorescu: Ai auzit cu povestea cu Alro care e pe site-uri acum?

image

Sorin Ovidiu Vîntu: Nu am auzit.

C.N.: E poveste cu afacerile cu energie în care e băgată Elena Udrea şi cu ăştia, şi cu psihologul Stolojan.

S.O.V.: Aşa...

C. N.: Povesteşte Nastasiu (n.r. - procurorul Ciprian Nastasiu). Şi ăştia de la Realitatea o au şi nu vor s-o dea. Şi caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Şi Popa a refuzat să o dea. Ţi-a spus?

S.O.V.: Dar nu-şi asumă..., ştiu, tati, dar nu-şi asumă, zi-i să-i spun, scriitorul cărţii, am uitat cum îl cheamă.

C.N.: Ba îşi asumă, cum să nu!

S.O.V.: Ei, dacă îţi spun că nu-şi asumă... Că m-a întrebat Cătălin. Uite, avem aşa, aşa. Şi am spus bă, dacă îşi asumă autorul cărţii interviul şi cu Nastasiu, daţi-i drumul. Dacă nu, ăştia se întorc mâine şi spun că au făcut o glumă. Şi nici unul dintre cei doi nu a vrut să confirme, nu a vrut să-şi asume. De-aia nu am dat pe Realitatea.

C.N.: Da, dar e imagine video cu ăla care declară chestia asta.

Mobilizare mai ceva ca în cazul FNI

Cătălin Popa

În campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, S.O.V. stabileşte cu directorul Realitatea TV, Cătălin Popa, strategia editorială a postului.

29 octombrie 2009

Cătălin Popa: Am făcut un carton şi am spus că aceleaşi ONG-uri, în 2004, l-au susţinut pe candidatul Traian Băsescu.

Sorin Ovidiu Vîntu : Foarte bine, f... în gură să-i f... Deci s-au isterizat ăia. (...)

C.P.: Liderii celor două partide de opoziţie nu vor să facă declaraţii pe tema asta.

S.O.V.: Ba da, pentru că acolo este prefraudarea alegerilor. Se referă strict la referendum şi referendumul este o chestie gingaşă. Ei au ieşit deja cu declaraţii că susţin micşorarea numărului de parlamentari.

C.P.: Da şi asta poate să spună şi acum, „Susţinem în continuare referendumul, haideţi să-l programăm între tururile de scrutin."

S.O.V.: Da. O să mă gândesc. Să vorbesc cu Mircea şi cu Crin să văd de ce nu preiau mesajul. Nu ştiu. M-a luat prin surprindere cu treaba asta.

S.O.V.: Rar mi se întâmplă, fără mişto Cătă, să mă mobilizez cum m-am mobilizat de data asta.

C. P.: Da. Am simţit şi eu pe alocuri.

S.O.V.: Rar mi se întâmplă. Mi-am scos oştile regulate din cazărmi, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat. Am lucrat numai cu ostaşii.

C.P.: ... (râde)....

S.O.V.: De data asta... multă prostime, dat fiind faptul că poporul ăsta s-a tâmpit de-a dreptul, prostimea asta încă ţine cu imbecilul şi trebuie să-i degajăm prostimea.

Judecat

Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Octavian Ţurcan, şi de şoferul său, Alexandru Stoian. SOV este acuzat de favorizarea infractorului, întrucât l-ar fi sponsorizat în Indonezia pe Nicolae Popa - condamnat în România la 15 ani de închiosare în dosarul prăbuşirii FNI. Procurorii susţin că Vîntu îi trimitea, anual, în Indonezia, lui Nicolae Popa 200.000 de euro.

„Îmi construiesc o organizaţie conform intereselor mele"

image

Sergiu Toader

Sorin Ovidiu Vîntu îi dădea indicaţii fostului preşedinte al trustului Realitatea-­Caţavencu, Sergiu Toader, cu privire la politica editorială pe care s-o adopte.

6 martie 2010

Sorin Ovidiu Vîntu: Ăsta este modul de abordare corect, pe care trebuie să-l ­adoptăm. Ei au transformat-o iarăşi într-o cauză, dar nu e o cauză personală. Te rog să mă crezi că mie mititelul Boc mi-e simpatic. Ai cuvântul meu de onoare, e un tiripici simpatic. Mă amuză dorinţa lui de a arăta că se bate pe burtă cu oamenii, că a făcut la viaţa lui de toate, că a băut şi palincă, a făcut şi tâmplărie, s-a dus şi cu caprele...

image

Sergiu Toader: A condus aia, cum îi zice, fanfara...

S.O.V.: A condus şi fanfara. Mă amuză omuleţul, mi-e simpatic. Ai cuvântul meu de onoare, dacă am vreo chestie personală cu el sau cu vreunul dintre miniştrii cabinetului lui. Este o chestie, vorba americanului, just ­business. Dacă în locul lui Boc ar fi fost Mugur Isărescu, acelaşi tratament l-ar fi avut. Înţelegi, Sergiu?

S.T
.: Da.

S.O.V.: La fel îl f....m pe Mugur Isărescu, fără să clipesc, cu toate că ştii ce respect am pentru acel individ. Dacă interesele mele de business ar fi cerut-o, nu stăteam pe gânduri, Isărescu caca, e rău, dacă asta mi-ar fi adus două puncte de rating. Corect sau nu e corect?

S.T.: E corect, da.

S.O.V.: Ăsta e jocul. Şi, neavând nimic personal, derapajele pe care le fac băieţii ăştia sunt inadmisibile.

S.T.: Da.

S.O.V: Asta e tot. Băi, nu suntem în război, proştilor! Lucrăm calm, cu metodă, şi atunci e şi mai puternică treaba, tati, când lucrezi calm, cu metodă.

S.T.: Da, pentru că devine mult mai credibil, corect.

S.O.V.: Ştii s-o faci?

S.T.: Da.

S.O.V: M-ai înţeles, bătrâne?

S.T: Da.

„Trebuie să-mi iau banii din piaţă. Punct"

S.O.V: Ăsta este jocul, n-am nevoie de istericale, n-am nevoie de derapaje. Am nevoie doar de creier, eu acum lucrez strict cu creierul, nu lucrez cu patimă. Dacă în timpul războiului cu Băsescu am pus şi patimă, a fost o chestie personală, acum nu mai este, acum este o chestie strictamente de afaceri. Trebuie să am rating ca să-mi iau bani din piaţă. Punct şi nimic altceva.

S.T.: Corect.

S.O.V: Că trebuie să hrănesc o armată de câteva mii de oameni, simplu ca bună ziua, nimic personal.

S.T.: O facem... armata aia... o să rămânem, cum se numeau, pâlcuri. O să rămânem cete şi pâlcuri.

S.O.V: Nu, o să rămânem o structură mult mai mică, dar extrem de bine organizată şi extrem de eficientă. La ce i-a folosit lui Geoană că a avut sub curul lui toată România, aproape? Băsescu a avut o grupare mică, dar a dracului de bine organizată.

S.O.V.: Nu, acum îmi construiesc o organizaţie care să răspundă intereselor mele de business, businessul meu fiind doar media. Deci, practic, răspunde şi intereselor ei. Că nu vede drumul, să fie sănătoasă, îl văd eu şi pe ăla merg. (...)

S.T.: E corect. Pentru mine e important şi ce am construit eu la comanda ta. Eu, când mă întorc, să ştii că lucrurile nu pot fi... Oamenii pot fi manipulaţi. Manevraţi, cu rezultate foarte nasoale.

S.O.V: Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răspunde la comanda lui Vîntu.

„Nu vă convine, plecaţi!"

S.O.V: Nu sunteţi liberi, nene. Vă convine, lucraţi, nu vă convine, plecaţi, ce mare căcat!

S.T: Exact asta vroiam să-ţi spun, când mă întorc acolo, la butoane, asta trebuie să le spun oamenilor, pentru că mi-ai cerut să fac asta, asta fac, să-mi bag p... dacă nu. Într-adevăr, dacă ai nevoie de asta, îţi garantez, o să fie o construcţie beton, foarte eficientă.

S.O.V: Da, bătrâne, de asta am nevoie, de o construcţie foarte eficientă, să răspundă comenzilor economice la care este supusă. Nimic altceva. Asta încerc... În sfârşit, ne-am clarificat! Dar asta trebuie comunicat în clar, care vrei rămâi, care vrei, pleci. Eu nu vreau să manipulez, să prostesc pe nimeni, eu sunt foarte corect. În general, cu oamenii sunt corect. Mâine, dacă fac o înţelegere cu Băsescu, moşule, sunt cu tine, din momentul acela am dat ordin în organizaţie şi organizaţia este cu Băsescu. Punct. Fără abateri de genul fac înţelegere cu ăla şi mă trezesc cu două fete, cinci castele.

S.T.: Mhî.

S.O.V: Nu se poate aşa ceva. Nu ştiu dacă m-ai înţeles.

S.T.: Ba da.

S.O.V.: Că, pe undeva, ura acelui individ este justificată de atitudinea, nu de către mine, că nu eu am dat ordinul ăsta, de atitudinea editorială a oamenilor de acolo şi de suptul p... prin batistă, pe care l-am practicat eu. Sunt de acord, e şi greşeala mea majoră.

S.T.: Adică ce am făcut noi naşpa?

S.O.V: Băi, tati, noi, adică eu aveam o relaţie de non -combat cu Băsescu. Războiul real a început cu Băsescu din momentul în care am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f... pe aia în gură până la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe părintele Ioanei Băsescu în mod vizibil, spunând: Păi, f... morţii mă-tii, una vorbim, başca ne înţelegem, mi-o tragi pe la spate, băi, manea slutul şi urâtul? Eu ce p... mea ţi-am făcut să te iei de copilul meu în halul ăsta?, reacţie pe care ai fi avut-o şi tu, aş fi avut-o şi eu, când e vorba de copilul meu.

S.T.: Corect.

S.O.V.: Mai ales când ştiu cum mi l-a dat pe Mihaiu afară din Deltă, da?

S.T.: Da.

S.O.V.: Bă, aveam o relaţie bună cu el şi mă trezesc că-mi trage o m..e şi-mi şi transmite ţi-am tras-o prin gură. Păi băi, p..., una ne-am înţeles, alta faci? Nu e normal ca organizaţia, în momentul în care avem interese clare, de business, nu de altă natură, că totul se reduce la business, tati, să poată funcţiona corect? Avem o înţelegere cu Băsescu, trebuie să fim capabili să o respectăm, fără să manipulăm nimic, ci pur şi simplu printr-o dispoziţie în staţie, începând de astăzi suntem tovarăşi cu Băsescu. Punct şi de la capăt, aşa se joacă jocul ăsta, că altfel te surprinzi. Azi eşti în poziţia în care toată lumea te urăşte, pentru că n-ai fost clar şi precis într-o parte sau alta. Ai mers ca pişatul boului. Am decis că luptăm împotriva lui Băsescu, toată organizaţia trebuia să lupte împotriva lui Băsescu cu toate armele.

S.O.V.: Vreau o organizaţie capabilă să răspundă la comenzi în timp real şi asta construieşti tu acolo. Iar deciziile pe care le vom lua le vom lua strictamente din perspectiva businessului, nimic care să ţină cont de vreo chestie, care să ţină cont de simpatii sau de antipatii.

S.T.: Am înţeles.

S.O.V: M-ai înţeles, bătrâne?

S. T.: Absolut.

"Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răspunde la comanda lui Vîntu."
Sorin Ovidiu Vîntu
patron Realitatea-Media

STENOGRAME Vîntu către Geoană în decembrie 2009: "Felicitări, domnule preşedinte al României!"

STENOGRAME S. O. Vîntu către Relu Fenechiu: "M-am trezit pe la 11 fără ceva şi am văzut rezultatele şi nu mi-a venit să cred"

STENOGRAME Vîntu către Guşă: Nu se poate câştiga la Curtea Constituţională. Acolo toţi sunt vânduţi, cu dosare

STENOGRAME Discuţii între Vîntu şi Nistorescu: "Caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate"

STENOGRAME  Vîntu şi Popa despre prezidenţialele din 2009: "Mi-am scos oştile, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat"

STENOGRAME Vîntu către preşedintele trustului Realitatea: "Războiul real a început cu Băsescu când am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f... pe aia în gură"

STENOGRAME Vîntu şi redactorul şef al revistei Academia Caţavencu în martie 2010: Vântu spune că nu va mai exista independenţă editorială şi toată lumea care lucrează la revistă trebuie să execute ordinele sale, iar cui nu îi convine, să plece.

STENOGRAME SOV : “N-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta”

Ce zic analiştii: Stenogramele nu au relevanţă în dosar, dar au în confruntarea politică actuală

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite