Analişti: Scopul stenogramelor este de a arăta că cei care susţin moţiunea de cenzură sunt dependenţi de oameni de afaceri pătaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politologul Cristian Pîrvulescu şi sociologul Alfred Bulai
Politologul Cristian Pîrvulescu şi sociologul Alfred Bulai

Interceptările convorbirilor lui Sorin Ovidiu Vîntu au fost realizate de SRI în dosarul lui Nicolae Popa, în care SOV a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. Conform procurorilor, Vîntu îl sponsoriza pe Nicolae Popa - condamnat la 15 ani de închisoare- în Indonezia. Stenogramele apărute astăzi în presă nu au nicio relevanţă în dosar, dar au în bătălia politică, potrivit analiştilor chestionaţi de adevaru

Sociologul Alfred Bulai nu vede absolut nicio problemă în faptul că Vîntu le cere celor aflaţi la conducerea diverselor instituţii media din trust să îi respecte ad-literam ordinele. "Vîntu vorbeşte în calitate de patron media cu angajaţii săi. Discuţiile care pot apărea au legătură cu jurnaliştii, dacă aceştia sunt dispuşi sau nu să accepte politica impusă de patron. Că un ziarist acceptă e problema lui: Faptul că patronul cere, eu nu văd aici nicio problemă", a precizat pentru adevarul.ro, Alfred Bulai.

Mai citeşte şi:

Ce a vorbit Vîntu la prezidenţialele din 2009 cu politicieni şi ziarişti

Acesta este de părere că aceste stenograme au apărut pentru a abate atenţia publică de la alte probleme. "Scopul lor este de impresiona opinia publică, de a atrage atenţia de la alte probleme, pentru că dacă se discută mult pe un subiect se discută mai puţin un altul. Rolul acestor false scurgeri de informaţii este de a aglomera agenda publică", a adăugat acesta.

Potrivit sociologului, publicarea stenogramelor nu va afecta nici postul Realitatea, şi nici situaţia lui Sorin Ovidiu Vîntu.
"Posturile Realitatea TV şi Antena 1 sau 3 s-au poziţionat mereu împotriva puterii, în general un post de televiziune se poziţionează împotriva Puterii mai ales în perioadă de criză.  Pericolul cel mai mare la un post de televiziune este de a transmite altceva decât cere audienţa", consideră sociologul Alfred Bulai.

Nici Vîntu nu va fi afectat de publicarea acestor stenograme, potrivit sociologului. "Vîntu nu este oricum o persoană credibilă în România. Nu este nicio supriză", a spus Bulai.

Bulai a ţinut să sublinieze că stenogramele nu se mai bucură de o mare încredere din partea publicului. "Stenogramele nu mai au cine ştie ce efect în România. Făceau furori în anii '90", a explicat acesta.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Stenogramele au legătură cu politica, nu cu procesul lui Vîntu"

"Stenogramele nu au nicio relevanţă în dosar, dar au relevanţă în confruntarea politică actuală. Din punctul meu de vedere, ele nu arată nimic extraordinar, doar un personaj cu tendinţe vulgare, stresat şi frustrat", a declarat pentru adevarul.ro, analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Acesta consideră că în ciuda relevanţei zero în dosar, stenogramele au fost ataşate şi făcute publice pentru a putea fi folosite în bătălia politică.

"Scopul lor este de a face presiune politică şi pentru a arăta că cei care se mobilizează în vederea moţiunii de cenzură sunt dependenţi de grupuri de interese formate din oameni de afaceri", a precizat analistul politic. Pîrvulescu nu exclude nici intenţia de a lovi în credibilitatea postului de televiziune Realitatea Tv, mai ales că referirile liderilor PDL la faptul că Realitatea şi Antena acţionează la comandă nu au fost deloc puţine. "Probabil că îşi doresc să ştirbească şi din credibilitatea Realitatea Tv şi Antena, cu toate că acest lucru este mai greu de făcut, deaorece părerile oamenilor sunt deja formate", a adăugat analistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite