Cât costă să cumperi un loc în cămin! "Prietena mea stă în apartament şi îşi vinde locul! E un premiu pentru ea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi a început cazarea studenţilor în căminele universităţilor de stat. Cozi infernale şi camere infecte, au fost câteva dintre probleme peste care au avut de trecut studenţii.

Reprezentanţii studenţilor afirmă că deficitul de locuri în Bucureşti este de aproximativ 34.000, iar la nivelul ţării de 70.000.

Ca şi în anii trecuţi, cei care nu vor obţine un loc în cămine, se vor reorienta fie către cumpărarea unuia, fie către închirierea de garsoniere. În funcţie de dotări, un loc de cazare în căminele din Bucureşti se cumpără cu 400 - 600 de euro, în timp ce în celelalte oraşe suma plătită este între 250 - 400 de euro, spun reprezentanţii studenţilor. Vezi aici detalii!

Click pe poze pentru galerie foto!

image
image
image

Cititorii adevarul.ro ne-au împărtăşit pe site din experienţele lor de căminişti. Un cititor, care s-a semnat Traian Boc, spune: "Ce misto era la cazari in regie! Primeai o camera fara usi, fara geamuri, fara mobilier , era varza , si mergeam si noi la furat in alte camere , umpleam totul intr-o ora . Frumosi anii studentiei in regie !"

Un altul spune că în patru ani se va rezolva problema locurilor în cămine. "Examenul de BAC o va rezolva, vor ramane camere libere", afirmă el.

Cristian povesteşte cum prietena lui "se automotivează" să ia medie mare în fiecare an pentru a obţine loc în cămin pe care să îl vinde apoi. "Prietena mea e la Medicina. Sta in apartament si daca prinde loc in camin il vinde. Astfel se automotiveaza pentru un nou an de studiu in care daca obtine medie mare primeste din nou loc in camin. E un premiu pentru ea acesti bani. Si chiar sunt mandru pentru acest lucru, avand in vedere ca statul nu le ofera nimic dupa facultate, acest mod de recompensa ar trebui incurajat. Cine are carte are parte", afirmă el.

Replica a venit imediat de la "Student la UMFCD" care i-a spus: "Prietena ta ar trebui data afara din facultate. Am si eu colegi care au apartament si invata si nu depun cerere pentru camin, gandindu-se ca fac un bine unui coleg care nu-si permite nici sa stea in chirie si nici sa dea 500 de euro spaga pentru loc in U-uri. Si e trist daca inveti pentru bani, in fine nu am chef de filozofie cu tine la ora asta...".

De cealaltă parte Rodica ne-a scris că, pe lângă viaţa studenţească, statul în cămin e mai ieftin şi oferă "bani sa-ti cumperi o blana, niste pantofi sau sa faci o excursie in afara, la sfarsitul lunii".

Andrei, un alt cititor din Ploieşti, a fost şocat de starea proastă în care a găsit camera unde a fost repartizat. "Citeam pe site la ei ca au printre cele mai bune camine din tara la standarde europene. Azi, cand am fost sa imi iau cheia de la camera si am intrat in camera, am ramas socat. Un pat era rupt, saltelele erau pline de jeg, urme de bocanci pe pereti, o gresie sparta si murdara, la baie am fost cat pe aci sa raman cu bateria in mana. Plus ca nu ai loc de nimic.

Situaţia în ţară:

La Constanţa, tarife sunt mai mari la cazare în căminele studenţeşti. Un loc în căminul Universităţii Maritime costă între 72 şi 225 de lei pe lună. La Universitatea „Ovidius" Constanţa cazările încep la 30 septembrie, iar tariful lunar este între 150 şi 250 de lei.Vezi aici detalii!

La Bacău, în căminul "Hotel" al Universității „Vasile Alecsandri" studenții stau câte trei în cameră, au televizor, frigider și baie în fiecare încăpere. Vezi aici detalii!

La Hunedoara, au fost amenajate paturi în plus pentru studenții care nu au mai prins locuri în căminul facultății. Vezi aici detalii!

Studenţii care urmează cursurile unei facultăţi din Braşov  se pot caza în cămine în perioada 29 septembrie - 3 octombrie. Vezi aici detalii!

La Ploieşti, frigidere, pilote, ghivece cu flori sunt doar câteva dintre bagajele aduse de studenți pentru camerele de cămin. Forfota din campus este în toi, pentru că s-a dat dat startul cazărilor. Vezi aici detalii!

La Iaşi, tinerii stau la coadă şi de două ore pentru a prinde un loc în căminul dorit. În unele cămine, preţul lunar de cazare a scăzut faţă de anul precedent. Vezi aici detalii!

Toţi cei care doresc să „apuce" un loc în campusul studenţesc din Galaţi trebuie să se grăbească pentru îndeplinirea formalităţilor necesare. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite