Ceasurile de aur, după „Paştele cailor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasul din imagine nu poate fi admirat de bucureşteni decât în fotografiile furnizate de firma importatoare
Ceasul din imagine nu poate fi admirat de bucureşteni decât în fotografiile furnizate de firma importatoare

Reprezentanţii Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement din Bucureşti (ALPAB) au pierdut opt dintre cele zece ceasuri de aur plătite pentru a fi instalate în principalele puncte de atracţie turistică ale Capitalei. Înainte de Paşte, cei care au încheiat afacerea cu ceasuri de aur pentru Capitală susţineau că au orologiile, dar nu le pot arăta în Joia Mare, iar după Paşte, au cerut mandat.

Celelalte opt ceasuri stradale inscripţionate fiecare cu denumirea zonei în care vor fi amplasate sunt însă de negăsit. Cei de la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement susţin că ceasurile sunt depozitate la sediul Soluţii Urbane şi că urmează a fi montate, însă nimeni de la respectiva companie nu poate dovedi existenţa „orologiilor".

Oprescu cumpără ceasuri aurite de 900.000 de euro

Alba-neagra cu ceasurile de aur ale Capitalei

Ceasurile de aur stradale au fost instalate pe şest

Ceasurile stradale din aur, vandalizate

Ceasurile de aur ticăie în Atlantic

„Nu mai comentez! Nu puteţi veni la depozitul firmei pentru că nu v-a invitat nimeni şi, în plus, la mine în depozit se intră doar cu mandat", a fost ultima reacţie în acest caz a lui Petronel Butuc, administratorul firmei Soluţii Urbane. Cu toate acestea, administratorul a încercat să dovedească existenţa a încă două ceasuri, trimiţând către ALPAB câteva imagini cu două dintre orologii, inscripţionate cu „Sfântul Gheorghe" şi „Tineretului".

Cele două ceasuri nu par a fi însă fotografiate în România, detaliile din instantanee fiind identice cu cele ce apar într-un film de prezentare a depozitelor „Electric Time", firma americană de unde au fost cumpărate orologiile. Filmul respectiv, postat pe site-ul oficial al firmei, poate indica faptul că pozele trimise de către firma Soluţii Urbane au fost făcute, de fapt, într-un depozit din America, înainte ca misterioasele ceasuri să fie trimise spre ţară.

„Adresa" ceasurilor, greşită

Epopeea celor opt ceasuri stradale achitate oficial, dar de negăsit a început înainte de Paşte. La acel moment, reprezentanţii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) ne-au asigurat că ne vor mijloci o întâlnire imediată cu reprezentanţii firmei Soluţii Urbane. Aici, susţineau cei de la ALPAB, s-ar fi aflat cele opt ceasuri placate cu aur ce ar urma să fie instalate în Bucureşti.

Ajunşi la sediul spre care am fost direcţionaţi, la adresa Intrarea Amzei numărul 3, am aflat de la vecini că firma se mutase de acolo încă de la începutul anului 2010. „Au avut sediu aici, la etajul 1, dar din luna ianuarie s-au mutat. Nu ştiu unde, nu am idee", a spus unul dintre foştii vecini ai firmei. Ulterior am aflat că sediul firmei Soluţii Urbane este la adresa strada Neatârnării, nr. 23, din sectorul 1 al Capitalei, dar, conform administratorului acestei firme, ceasurile nu pot fi văzute decât cu mandat.

Alba-neagra cu tic-tac

Eşecul tentativei de identificare a celor opt ceasuri lipsă nu i-au descurajat însă pe cei de la ALPAB. După un scurt joc tip „alba-neagra" privind locul de depozitare a orologiilor, aceştia au insistat să vorbească după Sărbătorile Pascale cu reporterii „Adevărul". „Ceasurile se află în Bucureşti la sediul Soluţii Urbane. Vă trimit câteva poze obţinute de la administratorul firmei şi ne auzim după Paşte", declara, la acel moment, purtătorul de cuvânt al ALPAB, Carmen Chicu.

Acelaşi răspuns a fost dat şi de către directorul ALPAB, Radu Popa. „Nu mă pot pune la dispoziţia voastră în Joia Mare, ceasurile pot fi văzute în timpul orelor de program ALPAB", a declarat acesta. Nu s-a întâmplat aşa. A fost o scuză pentru a trage de timp. La trei zile după Paşte, ceasurile nu au fost prezentate.

Sorin Oprescu şi Radu Popa (şeful ALPAB), protagoniştii „afacerii“

Sorin Oprescu şi Radu Popa (şeful ALPAB), protagoniştii „afacerii“

Pe vapor sau în depozitul din Bucureşti

Un control realizat de către Garda Financiară a scos la iveală faptul că firma Soluţii Urbane SRL a comandat ceasurile unui partener din America, cele opt bucăţi lipsă fiind încărcate pe vapor, oficial, încă din septembrie 2009, pentru a fi aduse în România. Data exactă a sosirii acestora este însă o necunoscută totală. „Procesul-verbal de custodie, încheiat în decembrie 2009, nu reflectă realitatea, în sensul că ceasurile nu există la furnizor, ceea ce întăreşte caracterul nereal al acestuia", a fost concluzia reprezentanţilor de la Garda Financiară.

La 23 ianuarie 2010, oficialii ALPAB declarau pentru „Adevărul de Seară" că cele opt ceasuri s-ar afla pe un vapor, în drum dinspre America. Controlul Gărzii Financiare, care a avut loc la începutul lunii martie, consemna acelaşi lucru: „... restul de opt bucăţi au fost încărcate pe vapor, urmând a sosi în ţară, fără a se preciza data sosirii acestora".

Firma Soluţii Urbane, administrată de Petronel Butuc, are în prezent sediul pe strada Neatârnării nr.23 în sectorul 1 al Capitalei, iar principalul obiect de activitate este cel de întreţinere peisagistică. Contactat din nou, administratorul Petronel Butuc s-a declarat ca fiind o persoană foarte ocupată. „Am multe de rezolvat în acest moment, sunt o persoană foarte ocupată. Nu am timp de ceasuri", a încheiat acesta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost foarte ocupat, astfel că nu a putut prezenta, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere vizavi de această afacere. Este afacerea la care el a renunţat prea târziu, declarând-o inutilă, dar după ce
s-au semnat contractele.

ALPAB, buget mai mare anul acesta

Potrivit Bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2010, aprobat luna trecută de către consilierii generali, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB) beneficiază de unul dintre cele mai mari bugete: 173 de milioane de lei. Suma este mai mare decât cea de anul trecut, când ALPAB a avut de cheltuit 151 de milioane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite