Bucureşti: Ceasurile de aur stradale au fost instalate pe şest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orologiile din Pieţele Universităţii şi Constituţiei au fost instalate după ce edilii au spus că sunt cheltuieli inutile. Deşi în vara anului trecut, primarul Sorin Oprescu anunţa oprirea achiziţionării a 20 de ceasuri în valoare de peste 700.000 de euro, două dintre aceste orologii au fost totuşi cumpărate şi instalate o lună mai târziu, fără mare vâlvă.

La o lună după ce Oprescu anunţa, în faţa opiniei publice, că renunţă momentan la achiziţionarea ceasurilor aurite dorite de Radu Popa, directorul Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti (ALPAB), primul orologiu de acest fel era deja montat în Piaţa Constituţiei. În urmă cu o lună a mai apărut unul, identic, în Piaţa Universităţii, iar alte opt se află pe vaporul dinspre Statele Unite, de unde au fost achiziţionate.

Directorul ALPAB explică: „Anunţul de licitaţie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la 31.07.2009, iar deschiderea ofertelor s-a realizat în data de 11.08.2009, al cărei câştigătore a fost desemnată societatea comercială Soluţii Urbane. Am semnat contractul la 14 august, iar trei zile mai târziu s-a primit o notă a Primarului General Sorin Oprescu în care se specifica oprirea intrării în efectivitate a lucrărilor şi nu anularea contractului”.

Directorul susţine că două ceasuri erau deja venite, reprezentanţii firmei importatoare nu aveau ce face cu ele, aşa că au decis să le monteze: unul cu ocazia zilelor Bucureştiului (cel din Constituţiei), celălalt (de la Universitate) odată cu aprinderea luminiţelor de Sărbători, fără însă să mai anunţe şi public acest fapt.

Garantate 100 de ani

Preţul unui astfel de ceas se învârte în jurul valorii de 35.000 de euro, iar directorul Popa spune că face toţi banii. „Acest tip de ceas e garantat o sută de ani, şi merge cu o precizie de plus-minus patru secunde la suta de ani”, spune Popa adăugând că ceasurile au o memorie internă cu 30 de melodii tematice – muzică folk, clasică, patriotică, populară şi specială de Crăciun.

Bucureştenii însă au păreri împărţite. „Este un moment prost ales, pe criza asta. Puteau să pună unele mai puţin ostentative, nu cu aur“, a declarat Mihaela Marin, în vârstă de 28 de ani, o trecătoare de la Universitate. Cei mai în vârstă se simţeau legaţi de vechiul ceas albastru, din faţa Casei Poporului, care a mers bine mulţi ani. „Nu ştiu de ce l-au înlocuit, pentru că cel vechi mergea foarte bine. Chiar dacă arată bine, nu-şi merită banii“, spune Alexandru Bodoni, de 64 de ani.

Elementele ornamentale şi literele care alcătuiesc cuvântul Bucureşti de deasupra cadranului sunt acoperite cu aur industrial de 24 de carate, iar capacele care protejează cadranul sunt realizat din cristal de înaltă calitate securizat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite