Alba-neagra cu ceasurile de aur ale Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasurile de la Piaţa Universităţii (stânga) şi Piaţa Constituţiei (dreapta) au fost primele instalate
Ceasurile de la Piaţa Universităţii (stânga) şi Piaţa Constituţiei (dreapta) au fost primele instalate

Primăria Bucureşti a achitat în urmă cu patru luni 915.000 de euro pentru 10 ceasuri stradale, placate cu aur, dar nu a primit decât două bucăţi, restul fiind pierdute pe traseu. Petronel Butuc, patronul firmei care a încasat banii pentru „ceasurile de aur“, nu poate spune cu certitudine unde se află cele opt „orologii“ plătite de bucureşteni. 

Cele opt ceasuri stradale, placate cu aur de 24 de carate, ce ar fi urmat să delecteze privirile bucureştenilor sunt dispărute fără urmă, fiind ultima oară identificate, în ianuarie 2010, pe un vapor cu plecare din America. Inspectorilor Gărzii Financiare care investighează condiţiile încheierii ciudatului contract dintre autorităţile locale din Capitală şi Soluţii Urbane SRL li s-a spus că cele opt ceasuri sunt pe vapor.

Oprescu cumpără ceasuri aurite de 900.000 de euro

Bucureşti: Ceasurile de aur stradale au fost instalate pe şest

Bucureşti: Ceasurile stradale din aur, vandalizate


Doar două instalate

Contractul din 14 august 2009 a fost încheiat între Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), firmă subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, şi SC Soluţii Urbane SRL. Oficial, obiectul contractului consta în „lucrări de reparaţie, recondiţionare, înlocuire şi punere în funcţiune a unor ceasuri în municipiul Bucureşti". Valoarea contractului este de 3.663.827,41 de lei (915.000 de euro) şi avea ca termen de execuţie o perioadă de 90 de zile. Semnatarii actului, dinspre partea oficială, erau directorul ALPAB, Radu Popa, şi şeful Serviciului Achiziţii, Antoaneta Costache.

Pe mare sau pe uscat?

Contravaloarea totală a contractului a fost achitată către firma Soluţii Urbane SRL în 24 decembrie 2009. Amplasamentele prevăzute în contractul de atunci şi preţurile pentru fiecare ceas sunt următoarele: Piaţa Constituţiei (296.782 de lei), Piaţa Universităţii (296.039 de lei), Parcul Carol (421.964 de lei), Piaţa Sfântul Gheorghe (417.835 de lei), Parcul Circul de Stat (290.956 de lei), Parcul Herăstrău (421.442 de lei), Parcul Cişmigiu (421.442 de lei), Parcul Tineretului (290.956 de lei), Piaţa Romană (290.956 de lei) şi Piaţa Unirii (421.164 de lei).

Doar în două dintre aceste zone pot fi admirate astăzi ceasurile de aur: cea din Piaţa Constituţiei şi cea din Piaţa  Universităţii.
În 23 decembrie 2009, ALPAB emite un proces-verbal de recepţie parţială pentru lucrările prevăzute în contract. Actul este lăsat necompletat chiar la secţiunea cea mai importantă: cea privind admiterea sau recepţia lucrărilor.

În aceeaşi zi, ALPAB mai încheie un act adiţional, în fapt un proces-verbal de custodie, prin care se preciza reţinerea în custodie a celor opt ceasuri nemontate în cadrul firmei Soluţii Urbane SRL, "până la punerea în operă conform contractului, la o valoare de 2.976.718,66 lei". Raportul Gărzii Financiare concluzionează: "Întocmirea acestuia proces-verbal de custodie în aceeaşi zi cu cel de recepţie reflectă, în fapt, caracterul nereal al procesului-verbal de recepţie".

Controlul realizat de către Garda Financiară a scos la iveală faptul că firma Soluţii Urbane a comandat ceasurile unui partener din America, cele opt bucăţi lipsă fiind încărcate pe vapor, oficial, încă din septembrie 2009, pentru a fi aduse în România. Data exactă a sosirii acestora este însă o necunoscută totală. Rezultatele anchetei i-au determinat pe reprezentanţii Gărzii Financiare să declare:

„Procesul-verbal de custodie, încheiat în decembrie 2009, nu reflectă realitatea, în sensul că ceasurile nu există la furnizor, ceea ce întăreşte caracterul nereal al acestuia". La 23 ianuarie, oficialii ­ALPAB declarau pentru „Adevărul de Seară" că cele opt ceasuri s-ar afla pe un vapor, în drum dinspre America. Controlul Gărzii Financiare a avut loc la începutul lui martie şi consemnează acelaşi lucru: „... restul de opt bucăţi au fost încărcate pe vapor urmând a sosi în ţară, fără a se preciza data sosirii acestora".

Nu în Joia Mare

Contactat încă de ieri- dimineaţă, directorul ALPAB, Radu Popa (foto), nu a dorit să discute cu noi pe marginea acestui subiect şi ne-a direcţionat spre purtătoarea sa de cuvânt, Carmen Chicu. Aceasta ne-a asigurat că ne mijloceşte o întâlnire imediată cu reprezentanţii firmei, astfel încât să putem vedea cele opt ceasuri dispărute.

Însă la sediul firmei vecinii ne-au declarat că SC Soluţii Urbane s-a mutat de un an. Mai mult, am fost anunţaţi telefonic de Radu Popa, directorul ALPAB, că nu mai putem vedea ceasurile: „Nu mă pot pune la dispoziţia voastră în Joia Mare, ceasurile pot fi văzute în timpul orelor de program ale ALPAB".

Petronel Butuc, un „ceasornicar" uituc

Personajul care ar trebui să cunoască „secretul" celor opt ceasuri dispărute este Petronel Butuc (foto), administratorul firmei Soluţii Urbane SRL, beneficiara contractului încheiat cu ALPAB Bucureşti.

„Adevărul": Unde se află în acest moment cele opt ceasuri neinstalate?

Petronel Butuc: Nu ştiu, staţi aşa să ma gândesc.

Ceasurile sunt la dumneavoastră, conform contractului de custodie?

S-ar putea să fie. Mai bine vorbiţi cu reprezentantul cu presa. Dar, staţi aşa, că, dacă eu sunt plecat, sunt plecaţi toţi, nu mai e nimeni acolo.

Potrivit unui raport al Gărzii Financiare, ceasurile ar fi pe un vapor, dinspre America.

America, ce America? Nu sunt pe niciun vapor.

Deci sunt totuşi în posesia dumneavoastră, la firmă?

Da, cred că sunt la firmă.

De când?

Păi, de anul trecut, cred.

Şi de ce nu le-aţi instalat până acum?

Păi nu am primit toate avizele necesare. Ca să montezi ceasuri de felul ăsta ai nevoie de avize peste avize.

Dar două ceasuri au fost totuşi instalate. Să înţelegem că avizele despre care vorbiţi vin pe rând?

Pe rând, da.

Radu Popa
Petronel Butuc
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite