Ceasurile de aur ticăie în Atlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt dintre cele zece ceasuri de aur cumpărate de Primăria Capitalei sunt de negăsit. Autorităţile susţin că cele care lipsesc “vin din America, sunt pe vapor”, undeva în oceanul Atlantic.

Cele opt ceasuri stradale, placate cu aur de 24 de carate, ce ar fi urmat să delecteze privirile bucureştenilor sunt dispărute fără urmă, fiind ultima oară identificate, în ianuarie 2010, pe un vapor cu plecare din America. Inspectorilor Gărzii Financiare care investighează condiţiile încheierii ciudatului contract dintre autorităţile locale din Capitală şi Soluţii Urbane SRL li s-a spus că cele opt ceasuri sunt pe vapor.

Doar două instalate

Contractul din 14 august 2009 a fost încheiat între Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), firmă subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, şi SC Soluţii Urbane SRL. Oficial, obiectul contractului consta în „lucrări de reparaţie, recondiţionare, înlocuire şi punere în funcţiune a unor ceasuri în municipiul Bucureşti". Valoarea contractului este de 3.663.827,41 de lei (915.000 de euro) şi avea ca termen de execuţie o perioadă de 90 de zile.

Contravaloarea totală a contractului a fost achitată către firma Soluţii Urbane SRL în 24 decembrie 2009. Ceasurile urmau să fie amplasate în Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, Parcul Carol, Piaţa Sfântul Gheorghe, Parcul Circul de Stat, Parcul Herăstrău, Parcul Cişmigiu, Parcul Tineretului, Piaţa Romană  şi Piaţa Unirii. Doar în două dintre aceste zone pot fi admirate astăzi ceasurile de aur: cea din Piaţa Constituţiei şi cea din Piaţa  Universităţii.

Pe mare sau pe uscat?

Controlul realizat de către Garda Financiară a scos la iveală faptul că firma Soluţii Urbane a comandat ceasurile unui partener din America, cele opt bucăţi lipsă fiind încărcate pe vapor, oficial, încă din septembrie 2009, pentru a fi aduse în România. Data exactă a sosirii acestora este însă o necunoscută totală.

La 23 ianuarie, oficialii ¬ALPAB declarau pentru „Adevărul de Seară” că cele opt ceasuri s-ar afla pe un vapor, în drum dinspre America. Controlul Gărzii Financiare a avut loc la începutul lui martie şi consemnează acelaşi lucru: „... restul de opt bucăţi au fost încărcate pe vapor urmând a sosi în ţară, fără a se preciza data sosirii acestora”.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite