Bebeluşii arşi la Maternitatea Giuleşti ajung în manualele de medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de medici de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti se luptă să-i salveze pe cei şase nou-născuţi rămaşi în viaţă după dezastrul care a avut loc la Maternitatea Giuleşti. Pentru că nu mai există cazuri de o asemenea gravitate, imaginile cu nou-născuţii arşi la Maternitatea Giuleşti vor deveni cazuri de studiu în medicina internaţională.

Cinci nou-născuţi au murit şi alţi şase sunt spitalizaţi cu arsuri grave după ce, luni seară, un incendiu a cuprins camera de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti. Imediat după ce pompierii au stins focul s-a constatat moartea a trei nou-născuţi.

Mai citeşte şi:

Marius Iacob: „Temperatura din interiorul salonului de reanimare a depăşit 200 de grade Celsius“

„Detectoarele de fum sunt de domeniul Star-Trek!"-Niciun spital nu este dotat cu aşa ceva!

Sorin Prişcă, managerul Matern Arad: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Tragedia din Giuleşti a impresionat mamele din Arad care se tem de siguranţa bebeluşilor

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

Spitalul Judeţean "Sfântul Pantelimon" rămâne fără oxigen

FOTO/ Maternitatea fără scară de incendiu nu mai are autorizaţie de funcţionare de 15 ani

Un copil ar putea rămâne mutilat după explozia unui blender


Cei opt rămaşi în viaţă au fost transportaţi la secţia de Chirurgie Plastică şi Arsuri din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu". Pe parcursul acestei săptămâni au mai murit doi copii, cifra deceselor ajungând astfel la cinci. Au mai rămas şase bebeluşi de salvat.

Cu această aritmetică simplă a morţii şi a vieţii se luptă medicii de la „Grigore Alexandrescu". Balanţa celor vii trebuie să cântărească mai greu! Nu este uşor. Tratamentul nu se găseşte în nicio carte din lume. Pentru că în nicio ţară din lume nu s-a mai întâmplat aşa ceva.

„Laptele matern îi ajută"

Pe pereţii secţiei de Chirurgie Plastică şi Arsuri de la „Grigore Alexandrescu" sunt panouri ilustrate cu cele mai grave cazuri de copii arşi, dar salvaţi de medici: groaznice instantanee cu picioare arse, ei din care doar ochii au mai rămas de copii, cu trunchiuri scrum de care agaţă cioturi de braţe, ca nişte buturugi scoase din foc.

 Şi, cu toate astea, cazurile bebeluşilor care au ajuns luni seară la „Grigore Alexandrescu" depăşesc în grozăvie aceste imagini. În spital se vorbeşte în şoaptă. Doar un paznic în uniformă neagră se găseşte să strige: „Bă, imaginează-ţi că au adus aici copii negri ca pantalonii de pe mine.

I-am văzut când i-au adus, ca era pe tura mea". Iar pielea unui copil de o zi e subţire ca o foaie de hârtie. Războiul pentru supravieţuire este nedrept. Unul dintre bebeluşi respiră în continuare ajutat de suportul ventilator, fiindcă are întreg aparatul respirator ars.

În zece minute, un nou-născut poate trece de la o stare stabilă la una critică, în funcţie de puterea lui de luptă. Semne bune? Există. Mamele au început să-şi alăpteze copiii din trei în trei ore. „Nu direct la sân, se folosesc nişte pompiţe. Dar tot e bine, laptele matern îi ajută", spune Georgeta Ciobanu, asistentul social al spitalului.

Tristeţea pe cont propriu

În sprijinul echipei de medici de la „Grigore Alexandrescu" au venit şi medicii de la Maternitatea Giuleşti, unde s-au născut copiii. Aceştia cunosc cel mai bine problemele nou-născuţilor pentru că s-au ocupat de ei din prima zi. Pentru doi dintre ei însă, gemenii Ştefan Marin şi Radu Marian Săndulescu, prima zi a însemnat şi singura zi de viaţă normală. S-au născut la 15 august. Dintre cei şase, cel mai „în vârstă" este Daniel Georgian Bostan. Are 15 zile.

De aproape o săptămână, părinţii bebeluşilor arşi la Maternitatea Giuleşti trec prin două traume: gândul că-şi pot pierde copiii şi agresivitatea mass-media. "Dacă am putea să ne paraşutăm în curtea spitalului pentru a nu mai trece pe la poartă...", s-au plâns ei medicilor. Pentru a evita să mai treacă pe la poarta spitalului, unde în permanenţă aşteaptă o armată de ziarişti, câţiva părinţi au rămas într-o clădire amenajată ca hotel, în incinta spitalului. Sentimentele lor sunt contradictorii.

„Le-am pus la dispoziţie o cameră unde să stea şi să fie asistaţi de psihologi şcoliţi în America. N-au vrut. Fiecare vrea să-şi trăiască tristeţea pe cont propriu", spune Dan Enescu, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu". „Părinţii se consolează între ei. Nici noi nu le punem întrebări. Până la urmă, ce poţi să-i întrebi? Ce simt? Cum să-i întrebi aşa ceva?", constată just Georgeta Ciobanu. 

Când măştile chirurgicale cad

Dan Enescu are biroul plin cu hârtii, documente, constatări. „Văd diagnostice şi mă crucesc. I-auzi unul: copil de o zi, cântărind un kilogram şi jumătate, ars pe 60% din suprafaţa corpului. Este un şoc şi pentru mine să citesc aceste hârtii. Este un şoc să vedem candele la poarta spitalului. Şi în tensiunea asta trăieşte toată echipa de aici".

Enescu s-a întors din concediu de îndată ce a aflat de nenorocirea de la Giuleşti. Ieri a fost ziua lui de naştere şi abia se mai ţinea pe picioare. Pe lângă îndeplinirea profesiei de medic a făcut în ultimele zile turul televiziunilor, a stat la OTV până la patru dimineaţa, „că ştiţi cum e acolo, Revelion", a acordat interviuri la telefon.

Toate gândurile ­s-au îndreptat către nou-născuţii care au avut nenorocul de a se naşte în România, în Bucureşti, în Giuleşti, în preajma chermezei naţionale de Sfânta Maria.

Dar viaţa în Spitalul „Grigore Alexandrescu" merge mai departe cu relele ei, că până la urmă nu stă lumea în loc fiindcă a luat foc o clădire de lângă potcoava Giuleştiului. Medicii au datoria de a acorda la fel de multă atenţie şi copiilor a căror suferinţă nu face agenda publică. La „Grigore Alexandrescu" vin ambulanţe cu adolescente zdrobite în accidentul de joi seară, de pe bulevardul Magheru, sau sunt aduşi copii măcinaţi de boli cronice. Şi în urma lor dau năvală părinţi distruşi de deznădejde.

Un tânăr pe nume Marius Stănculescu aşteapta cu privirea în pământ să intre în audienţă la directorul spitalului. Băiatul lui e în comă de un an, după nişte complicaţii de la o hidrocefalie. De un an, copilul e pasat între spitalele din Bucureşti. Avea 8 ani când a intrat în starea de pierdere prelungită a cunoştinţei. Acum a împlinit deja 9 şi trăieşte conectat la aparate. Iar bărbatul doarme de luni bune în maşina lui, parcată lângă spital, într-o comă psihică la fel de prelungită. Medicii îl înţeleg şi pe el, dar în pauzele de ţigară, când măştile chirurgicale cad, se întreabă cu jumătate de gură: „Cine să îi dea copilului un alt creier?". Aceasta este întrebarea. 

„Ne luăm copiii în portbagaj"

Aurel Florescu a luat de la IML trupul fiicei sale Alexia, ucisă în incendiul de la Giuleşti



„Copiii sunt de vânzare în România, costă 50 de milioane. Ne luăm copiii în portbagaj, ăsta este sistemul sanitar de la noi din ţară", acestea sunt cuvintele spuse printre lacrimi de Aurel Florescu, tatăl Alexiei Gabriela, unul dintre bebeluşii arşi în incendiul izbucnit luni seară la Maternitatea Giuleşti. Bărbatul, însoţit de naşul copilei, a venit ieri de dimineaţă să-şi ia bebeluşul, nu de la maternitate, ci de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Omul, plin de furie, a oprit maşina la poarta institutului şi, după ce a deschis portbagajul şi le-a arătat jurnaliştilor cum şi-a luat el fetiţa acasă, a izbucnit. „Sper că o să se găsească vinovaţii, nu doar o asistentă sau cum or mai fi zis ei. Să se ajungă până la ultimul responsabil", a spus bărbatul.

Părinţii Alexiei-Gabriela Florescu şi-au condus ieri pe ultimul drum, la Slatina, fetiţa moartă în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Micuţa a fost înmormântată creştineşte în Cimitirul Cireaşov.

Mariana Arcudeanu, bunica Georgetei Mihaela Păuna, a venit la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) să ridice corpul neînsufleţit al nepoţelei.

Femeia a spus că fiica ei, Mădălina Arcudeanu, în vârstă de doar 16 ani, nu a venit ­să-şi ia bebeluşul pentru că este încă în stare de şoc. „Nu vrea să audă de moartea copilului, nici de înmormântare, de nimic. Nu ne lasă nici să ne îmbrăcăm în negru, nu vrea să ţinem doliu. Este terminată", a spus Mariana.

Femeia a acuzat sistemul sanitar şi a cerut să se facă dreptate în acest caz. Ea le consideră vinovate, în primul rând,  pe asistentele de la maternitatea din Giuleşti. „Cer bani pentru orice şi, dacă nu le dai cât trebuie, te tratează ca pe ultimul om. După ce că primesc bani din stânga şi din dreapta, nu sunt în stare nci măcar să-şi facă treaba", a acuzat bunica îndurerată.

200 de grade Celsius în salonul morţii

Marius Iacob, şeful secţiei de Urmăriri Penale din Parchetul Instanţei Supreme, a ţinut ieri o conferinţă de presă în faţa Maternităţii Giuleşti. El a spus că declaraţiile cadrelor medicale sunt contradictorii şi că toate persoanele implicate urmează să mai fie audiate. În plus, procurorul-şef a mai spus că există indicii conform cărora mai multe cadre medicale s-au strâns într-una dintre sălile maternităţii.

„Din datele obţinute de la mai multe persoane a reieşit acest aspect, iar din declaraţia unuia dintre martori rezultă că cineva a ieşit de acolo cu un tort", a spus Iacob. Întrebat dacă Floretina Cârstea, asistenta care avea în grijă salonul Terapie Intensivă, a participat la acea petrecere, procurorul a răspuns că „nu au fost obţinute date că asistenta era acolo".

Marius Iacob a mai declarat că, din cauză că temperatura din interiorul salonului de Reanimare a depăşit 200 de grade Celsius, expertiza tehnică va dura cel puţin două săptămâni. „Astăzi vor fi duse toate aparatele din salon la Petroşani pentru analize. Tot astăzi, la Poliţia Capitalei, li se vor lua declaraţii şi părinţilor celor cinci copii decedaţi", a declarat criminalistul.

Ieri a fost primit şi raportul final de la Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI urmând ca datele să fie prelucrate şi confruntate cu declaraţiile martorilor. Emilia Sava

image

Cruciada copiilor arşi

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite