Turnu Severin: FOTO/ Maternitatea fără scară de incendiu nu mai are autorizaţie de funcţionare de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea materinităţii din Turnu Severin, construită în anul 1937 şi destinată unui hotel, este atât de degradată încât Inspecţia în Construcţii nu o mai garantează încă din 1995, când i-a retras autorizaţia de funcţionare.

În maternitatea severineană, copiii vin pe lume într-un imobil peste care au trecut un război mondial şi vreo trei cutremure. Instalaţiile electrice sunt vechi şi cârpite, zidurile clădirii stau să cadă, iar structura de rezistenţă nici că mai prezintă vreo siguranţă.

image

“Compartimentarea maternităţii aduce foarte multe deservicii activităţii cotidiene. Instalaţiile sunt cu un mare grad de uzură, din cauza faptului că în decursul anilor nu s-a mai făcut reparaţie capitală în această clădire. Din acest motiv, IGSIC-ul a retras autorizaţia de funcţionare pentru uz social acestei clădiri”, ne-a precizat medicul Damaschin Barbul, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

Un tablou electric instalat la parterul maternităţii

image

Dr. Damaschin Barbul spune că a trăit două cutremure în timpul gărzilor



Scara de incendiu a fost închisă în `96
Pentru că stătea să se prăbuşească, aripa dreaptă a clădirii, locul în care se afla o scară de incendiu a fost închisă. Au rămas în loc două scări şi două lifturi, care sunt într-o stare avansată de degradare. Medicii recunosc că se tem de consecințele unui eventual cutremur.

image

“Mai ales că am trăit două cutremure aici în timpul serviciului, în timpul gărzilor de noapte, sincer vorbind, da, întrucât clădirea nu cred că rezistă la un seism serios”, a adăugat dr. Damaschin Barbul. Nici la capitolul sterilizare, maternitatea nu stă mai bine. Două dintre sterilizatoare au peste 40 de ani vechime și fi trebuit scose din uz în anii 1990. 

Scara de incendiu a maternităţii, închisă în 1996

image

Imobilul în care funcţionează actuala maternitate a fost construit în anul 1937 de către societatea ce deţinea lanţul hotelier Ritz. În `96, proprietarii austrieci au intenţionat să o revendice dar, după o evaluare mai atentă, au decis să renunţe la clădire, pentru că au considerat că nu mai poate fi renovată.

Rampa pe care sunt aduse mămicile în maternitate



CJ Mehedinți așteaptă banii pentru noua clădire
Deocamdată, lucrările la noul bloc materno-infantil, început în urmă cu 20 de ani sunt sistate.  Reprezentanţii Consiliului Județean Mehedinți au făcut demersuri pentru contractarea unui împrumut de 35 de milioane pentru continuarea acestora. “Condiţiile de aoclo nu au nici cea mai mică legătură cu ceea ce ar trebui să însemne un astfel de loc într-un stat european, într-un oraş european.

image

Eu cred şi sper cu tărie că vom reuşi să finalizăm investiţia la blocul materno-infantil,  începută acum 20 de ani, în acest mandate- cu toate că şi acolo costurile sunt foarte mari- şi încercăm să ne chibzuim resursele cu cât mai multă grijă, în aşa fel încât în maxim doi ani să putem să le dăm, acestor oameni care ajung în maternitate, condiţiile normale de care este nevoie pentru o naştere”, ne-a precizat Andi Nodiţ, vicepreşedintele CJ Mehedinţi.    

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite