„Detectoarele de fum sunt de domeniul Star-Trek!”-Niciun spital gălăţean nu este dotat cu aşa ceva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la maternitatea Giuleşti dovedeşte că în spitalele din România se poate muri şi în flăcări. Extinctoare insuficiente, hidranţi de decor, instalaţii electrice vechi de zeci de ani, controale PSI efectuate anual, toate cresc riscul la care sunt supuşi deopotrivă pacienţii şi personalul unităţilor spitaliceşti.

În acest moment, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei", cea mai mare unitate sanitară din judeţ, este vulnerabilă în cazul unui incendiu.

CITIŢI ŞI:

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Medicii legişti se spală pe mâini în cazul gravidei ucise cu Cytotec

Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel

Ipoteză şocantă/ Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni

Poliţistul din Oancea şi-a pierdut controlul

Doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică o recunoaşte.

Nicio unitate sanitară nu are sisteme de detectat fumul. Este deja de domeniul Star-Trek-ului. Noi nu avem nici măcar extinctoare suficiente în spitale!", a declarat acesta.

Judeţeanul dispune doar de 178 de stingătoare - la o capacitate de 1.222 de paturi ! - şi de un singur salariat abilitat să instruiască personalul cu privire la măsurile destingere a incendiilor.

Colonelul Ion Toma, din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) ne-a informat că, la ultimul control pe care l-a întreprins la Judeţean, au fost găsite numerose nereguli.

Erau obturate căile de acces, nu exista detector de gaze în bucătărie, instalaţia electrică a centralei termice nu era izolată, nu existau detectoare de fum, cel puţin un hidrant din curte era nefuncţional", a spus colonelul Toma.

La acestea se adaugă faptul că evacuarea se poate face doar pe scări atunci când lifturile devin inutilizabile şi se pune firesc întrebarea cum pot fi scoşi din clădire bolnavii imobilizaţi, mai ales cei de la etajele superioare.

Măsurile stabilite de IJSU pentru remedierea acestor lipsuri ar presupune investiţii de milioane de euro, în condiţiile în care, în acest moment 90% din fondurile spitalului sunt destinate exclusiv salariilor.

Am transmis Ministerului Sănătăţii, necesarul de detectoare de fum, pentru secţiile ATI, Neonatologie şi Neurologie după cum ni s-a solicitat. Este nevoie de cel puţin 50 de astfel de aparate", a afirmat Valentin Vrânceanu, directorul administrativ al spitalului.

Principala cauză a unui incendiu la această unitate sanitară-mamut ar putea fi instalaţia electrică, veche din anul 1972.

Am trimis către Consiliul Judeţean un proiect de modernizare, în valoare de un milion de euro, încă de anul trecut", a mai precizat Vrânceanu.

Consiliul Judeţean instituţia în subordinea căreia se află acum spitalul ne-a oferit un răspuns „standard".

"S-a dispus un control privind normele de securitate anti-incendiu la Spitalul Judeţean. În funcţie de rezultat se vor lua măsurile necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor", a declarat Daniel Mihalaşcu, purtător de cuvânt al instituţiei.


Medicii sunt sceptici

Doctorul Corneliu Marinescu susţine că toate măsurile de instruire a personalului pentru a şti cum să reacţioneze în cazul unui incendiu sunt pur teoretice.

„Nu cred că vreo asistentă sau lliftieră ştie ce are de făcut într-o asemenea situaţie. Au semnat protecţia muncii, dar mă îndoiesc că cineva le-a şi predat cursurile", a declarat medicul.


Peste tot e la fel

La Maternitatea „Buna Vestire" din Galaţi, inspectorii ISU au aplicat o amendă de 2.500 de lei, după ce, în urma unui control, au constat că stingătoarele nu erau încărcate. La Focşani, aceiaşi situaţie.

„La Spitalul Sf Pantelimon din Focşani, o parte dintre hidranţii interiori nu sunt echipaţi cu furtunuri şi ţevi de refulare a apei adică sunt de decor. De asemenea, nu sunt ignifugate elementele combustibile din construcţia podurilor spitalelor Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Panciu, Odobeşti şi Dumbrăveni", a declarat pl. maj Florin Olaru, compartimentul relaţii publice ISU Vrancea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite