Medicii legişti se spală pe mâini în cazul gravidei ucise cu Cytotec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IML Iaşi susţine că administrarea medicamentului prescris pacientei nu avea o indicaţie certă, dar nici nu era "contraindicat".Petronela Ulmer a murit în urma administrării de Cytotec, medicament neomologat în România, dar în lipsa unei expertize medico-legale clare, procurorii nu îi pot trimite în judecată pe medicii vinovaţi.

Citiţi şi:

Pastile interzise, în „maternitatea morţii" din Galaţi

UPDATE/Scandalul se extinde: Cazul femeii gravide ucise cu Cytotec a ajuns pe masa Parlamentului European

Expertiza Institutului de Medicină Legală Iaşi, în cazul morţii asistentei medicale din Focşani, care a fost internată la maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi pentru a naşte, nu numai că nu a lămurit lucrurile, ci a aruncat eroarea medicală într-o ceaţă favorabilă celor vinovaţi.

Petronela Ulmer (40 de ani) a murit pe 8 noiembrie 2009 în timpul travaliului. Ulterior, s-a constatat că gravidei îi fusese administrat Cytotec, medicament care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului, deci fără aviz de utilizare în România.

Parchetul, Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au declanşat cercetările în acest caz, iar la scurt timp, directorul DJSP propunea închiderea Maternităţii "Buna Vestire" din Galaţi ca urmare a "problemelor cu echipamentul medical şi personalul din maternitate".

Procurorii au audiat medicii care s-au ocupat de cazul Petronelei Ulmer şi aveau nevoie de confirmarea prezenţei în organismul gravidei decedate a substanţei active din medicamentul Cytotec pentru a dispune trimiterea în judecată a celor care l-au prescris, dar medicii legişti de la Iaşi au dat un răspuns evaziv: " Folosirea Cytotec nu a avut o indicaţie certă, dar nu a fost nici contraindicat". Prospectul medicamentului îi contrazice însă pe legişti.

O nouă expertiză

Medicii legişti se contrazic după fiecare propoziţie din expertiză, fiind incapabili să emită o concluzie, din care să rezulte cu claritate o legătură de cauzalitate între administrarea medicamentului interzis şi moartea gravidei.

„După datele din foaia de observaţie, administrarea a 50 de micrograme de Cytotec la ora 08,30 dimineaţa nu poate fi legată de decesul survenit la ora 20,00, prin embolie amniotică ", concluzionează Institutul de Medicină Legală de la Iaşi. Procurorii nu se pot baza pe aceste concluzii motiv pentru care se va dispune o nouă expertiză dar la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti.

„Procurorul de caz are posibilitatea să dispună trimiterea în judecată pe baza materialului probator existent la dosar", ne-a precizat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda. Prin urmare contraindicaţia în sarcină a Cytotec, medicament neomologat în România, poate fi luată în consideraţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite