Ultimul tren pentru pensionarea anticipată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin pachetul de măsuri anticriză, Guvernul vrea să blocheze ieşirea din activitate înainte de termen până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Pentru a scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, bugetarii vârstnici şi-au depus dosarele de pensionare anticipată.

Anunţul blocării pensionărilor anticipate făcut de Executiv acum o lună i-a speriat pe angajaţii vârstnici şi i-a determinat să ceară ieşirea urgentă la pensie. Luna trecută au recurs la soluţia pensionării înaintea limitei de vârstă  230 de angajaţi din Bistriţa-Năsăud, faţă de 40-50 într-o lună obişnuită.

„Dintre cei care şi-au înregistrat dosare de pensionare, circa 40%  sunt cadre didactice sau  funcţionari publici", spune Ioan Turc, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Bistriţa-Năsăud. „Noi continuăm să primim dosarele de pensionare anticipată până când reglementarea în cauză este publicată în Monitorul Oficial", explică Turc.

CITEŞTE ŞI:

Numărul pensionărilor anticipate a explodat

Om bogat, om sărac: cea mai mare pensie-26.924 de lei, cea mai mica pensie-233 de lei

Val de cereri pentru pensionare anticipată

Rămaşi fără locuri de muncă la o vârstă înaintată, sute de vrânceni aleg să se pensioneze anticipat

Aniţa Puţura, 58 de ani, a fost până acum patru zile referent superior la Direcţia Generală a Finanţelor din Bistriţa-Năsăud. Ar fi trebuit să se pensioneze pentru limită de vârstă în noiembrie 2011. „Măsurile de austeritate ale Guvernului m-au pus pe gânduri. Am lucrat 38 de ani şi 5-6 luni şi am spus că este destul. După ce am făcut o simulare de pensie, mi-am dat seama că nu am de pierdut. Mi-e teamă ca nu cumva să mă trezesc că trebuie să rămân angajată până la 65 de ani", explică fosta funcţionară.

Conform calculelor sale, pensia care i se cuvine va fi de 1.075 de lei, iar după reducerea de 15% anunţată de Guvern, pensia ei va ajunge la circa 900 de lei. „950 de lei luam în mână la salariu, după tăierea sporurilor şi stimulentelor. Deci, nu e nicio pierdere", declară femeia. Ea mai spune că anii trecuţi primea chiar şi 1.400 - 1.500 de lei datorită stimulentelor şi sporurilor, însă, în ultimele luni, acestea nu s-au mai acordat. În Bistriţa-Năsăud, numai în acest an au ieşit la pensie 2.012 oameni, dintre care 480 înainte de limita de vârstă.

Cererile s-au triplat

Direcţiile Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) au fost luate cu asalt de persoane care îndeplinesc actualele condiţii de pensionare anticipată. Potrivit ultimelor date centralizate la CNPAS, în perioada 1-20 mai au fost înregistrate peste 8.300 de cereri de pensionare înainte de termen, de trei ori mai multe decât se depuneau într-o lună anul trecut. Potrivit centralizărilor făcute la nivelul judeţelor, majoritatea persoanelor care vor să se pensioneze anticipat sunt bugetari.

Oamenii îşi iau în acest fel şi o măsură de protecţie împotriva legii unice a pensiilor al cărei proiect se află acum în dezbatere la Camera Deputaţilor. Proiectul conţine o serie de prevederi foarte stricte la pensionările înainte de termen. Astfel, acestea sunt posibile cu cinci ani înainte de vârsta legală de pensionare (65 de ani), numai dacă stagiul de cotizare de 35 de ani a fost depăşit cu 10 ani, ajungând astfel la 45 de ani. În plus, proiectul prevede penalizări de peste 40% la punctul de pensie la persoanele care ies din activitate cu cinci ani mai devreme.  

Pensiile de boală, verificate într-un an

Una dintre legile pe care Guvernul şi-a asumat luni răspunderea prevede că toate pensiile pe caz de boală vor fi verificate într-un an de la publicarea actului în Monitorul Oficial. Termenul iniţial pentru aceste controale era de trei ani.

Potrivit unui studiu al Societăţii Academice Române, din 5,5 milioane de pensionari, 1,2 milioane au sub 60 de ani.  Datele statistice ale Casei Naţioale de Pensii arată că, din numărul total de pensionari, numai  2,1 milioane îndeplinesc cele două condiţii obligatorii pentru pensionarea normală: au muncit până la vârsta prevăzută de lege şi au un stagiu complet de cotizare (30 de ani la femei şi 35 de ani la bărbaţi).

Restul pensionarilor se încadrează într-una dintre categoriile exceptate de lege: fie s-au pensionat anticipat, fie au ieşit pe caz de boală, fie au vârsta legală, dar nu şi vechimea necesară. 900.000 de pensionari, adică unu din cinci, sunt pensionaţi pe caz de boală. Pensia medie anticipată este de 977 de lei, cu 300 de lei peste valoarea celei medii. Lunar, statul cheltuieşte cu plata pensiilor 3,8 miliarde de lei, din care aproape 600 de milioane reprezintă pensiile anticipate şi cele de boală.

"Dintre cei care şi-au înregistrat dosare de pensionare, circa 40%  sunt cadre didactice sau  funcţionari publici. "
Ioan Turc
purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Bistriţa-Năsăud

image

Pacienţii sunt exasperaţi de noile reguli din asigurările de sănătate: „Următoarea operaţie o fac direct la cimitir"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite