Om bogat, om sărac: cea mai mare pensie-26.924 de lei, cea mai mica pensie-233 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost judecător din Galaţi încasează lunar o pensie de aproape 27.000 de lei.  La polul opus se situează un pensionar, fost militar, care primeşte o pensie de invaliditate de 230 de lei.

Casa de Pensii Galaţi nu a putut să ne divulge numele persoanelor care beneficiază de cele mai mari pensii, dar a precizat categoria profesională din care aceştia au făcut parte. „Cele mai mari pensii aflate în evidenţă sunt pensii de serviciu acordate foştilor magistraţi în baza Legii 303/2004 în cuantum brut de: 13.610 lei, 13.166 lei, 12.762 lei şi 12.569 lei”, ne-a comunicat printr-un e-mail purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii.

Botoşani: Un ofiţer în rezervă a renunţat la pensia lunară de 24.000 de lei pentru un salariu de 10 ori mai mic

Pensie astronomică

Reporterii „Adevărul de Seară” au intrat în posesia unui cupon de pensie (din iulie 2008) care aparţine fostului magistrat Ilie Costache. Cuponul de pensie al judecătorului pensionar dovedeşte încasarea sumei de aproape 27.000 de lei (26. 924 lei), ceea ce face din fostul şef al Curţii de Apel Galaţi posesorul uneia dintre cele mai mari pensii din ţară.

Citeşte şi:

Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

Magistratul a ocupat pe rând funcţiile de preşedinte al Tribunalului şi Curţii de Apel Galaţi, iar după pensionare a intrat în avocatură. Contactat de reporterii Adevărul de Seară Galaţi, fostul judecător a negat că ar avea pensia cea mai mare din judeţul Galaţi, dar a recunoscut că a încasat suma trecută pe cuponul de pensie.

image

„Am primit odată aceşti bani, dar era vorba de o recalculare a drepturilor de pensie. Doar o dată. Pensia mea este de câteva zeci de milioane de lei”, ne-a declarat fostul magistrat, refuzând să ne precizeze care este suma exactă pe care o primeşte de la stat.

„Dacă îmi taie pensia, îi dau în judecată”

Fostul judecător Ilie Costache susţine că în eventualitatea în care Executivul îşi va pune în practică intenţia de a reduce pensiile cu 15%, va da în judecată Guvernul pentru a anula decizia. „Am muncit pentru aceşti bani. Am ocupat cele mai importante funcţii de conducere în justiţia gălăţeană şi mi se pare normal să primesc aceşti bani. Vorbim de o pensie specială. Tot ce s-a acordat, a fost pe lege. E dreptul meu, iar dacă îmi taie pensia, îi dau în judecată”, ne-a spus răspicat fostul magistrat.

Ilie Costache a activat şi în avocatură până anul trecut, când s-a retras definitiv din profesie. Pensiile foştilor magistraţi gălăţeni sunt printre cele mai mari din sistem. Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui număr limitat de 8.342 persoane care beneficiază de legi speciale, reprezentând 0,14% din totalul pensionarilor.

La polul opus

În timp ce pensionarii de lux se lăfăie în vile de lux, sute de mii de pensionari gălăţeni trăiesc într-o sărăcie lucie.
Un astfel de caz este Vasile Larion, de 70 de ani, văduv, care încasează lunar o pensie militară de invaliditate de doar 233 de lei. Bătrânul suferă de cardiopatie ischemică, ulcer duodenal, hepatită cronică şi amputaţie de picior drept. Locuieşte într-o garsonieră mică, în condiţii foarte mizere.

Un colţ de pâine pe zi

„Am o pensie de 230 de lei. Nu-mi ajunge nici măcar pentru mâncare. Noroc de vecini, care mă mai ajută din când, în când. Azi am mâncat doar un colţ de pâine. N-am soţie, am avut doi copii. Mi-au murit într-un accident şi am rămas singur. Am lucrat în armată vreo patru ani. Acolo am rămas fără picior. Apoi am lucrat ca zilier, deoarece nimeni nu a vrut să mă angajeze cu un picior amputat”, povesteşte bătrânul.

image

Vasile Larion are o pensie de 233 de lei

 

Din cauza veniturilor insuficiente şi a stării precare de sănătate, Vasile Larion nu reuşeste să-şi plătească regulat datoriile.

„Am datorii la întreţinere de 3.000 de lei. Nu am cu ce să le plătesc. Mi-au oprit apa rece, lumina. Stau aici până or să mă dea afară. Ce să fac? Nu am unde mă duce. Am ajuns mai rău ca un câine! ”, spune cu glasul stins bietul vârstnic.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite