„Regele” asfaltului, stăpânul falsurilor. Cum să câștigi o licitație de peste 20 de milioane de euro depunând acte false la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma milionarului timişorean Georgică Cornu, Confort, a depus la o licitaţie pentru o lucrare la un drum judeţean un document al CNADNR falsificat. Acum două săptămâni s-a descoperit că aceeași firmă a depus acte falsificate la o licitație la Arad. Dacă în orașul de pe Mureș licitația a fost anulată, la Mehedinți licitația a fost câștigată de Confort. 

Citește și:

Fals cu Ciuhandu pentru Cornu - „regele asfaltului“
Falsurile grosolane, muşamalizate şase luni

În primăvara anului trecut, Consiliul Judeţean Mehedinţi a organizat o licitaţie pentru proiectul „Reabilitare DJ 606 (limită judeţ Dolj) - intersecţie DJ 566, judeţul Mehedinţi". Concret, a fost scoasă la licitaţie lucrarea de modernizare a 65 de kilometri de drum judeţean, proiect în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei, din care 85% sunt bani europeni. Printre participanţii la licitaţie s-au numărat şi firma SC Confort SA, deţinută de „regele asfaltului din Banat" Georgică Cornu, şi firma craioveană SC Erpia SRL (în asociere cu o societate din Bucureşti).

Asfalt dedicat pe „şoseaua groazei“ din județul Iași

În urma licitaţiei, asocierea formată din Erpia şi firma bucureşteană a fost descalificată. Printre documentele depuse de firma câştigătoare, Confort, se află, însă, şi un document emis de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Actul este un „certificat privind experienţa antreprenorului", care atestă că societatea a mai executat lucrări similare. La solicitarea Erpia, CNADNR a transmis o adresă prin care a arătat că nu a emis un astfel de document, cel despre care făceau referire reprezentanţii Erpia fiind fals.

Metoda prin care s-au falsificat actele Primăriei Timişoara pentru „regele asfaltului” din Banat a fost dezvăluită! Procurorii încă dorm

„Documentul este lovit de inopozabilitate întrucât a fost întocmit cu nesocotirea unor cerinţe de publicitate, cum ar fi lipsa unui număr de înregistrare de la sediul societăţii noastre sau lipsa datei de pe actul indicat. În consecinţă, documentul nu este recunoscut ca valabil de către CNADNR", a confirmat, pentru „Adevărul", purtătorul de cuvând al DRDP Timişoara, Cosmin Ţântă. 

Falsuri ignorate pe toate fronturile

Firma care a fost declarată respinsă a contestat licitaţia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). În contestaţie, reprezentanţii firmei reclamă o serie de argumente tehnice pentru care firma Confort a câştigat în mod ilegal licitaţia. Unul din aspectele reclamate de reprezentanţii Erpia se referă şi la documentul falsificat. „Consiliul constată că acesta (n.r. - documentul) a fost depus în copie legalizată prin încheierea de legalizare a notarului Cinca Remus, deci nu pot fi făcute comentarii asupra conformităţii documentului depus în cadrul procedurii cu originalul acestuia", se arată în decizia CNSC, prin care contestaţia a fost respinsă.

Actul pe care Compania Naţională de Drumuri nu-l revendică



Fără altă cale de atac pe linie administrativă, reprezentanţii firmei Erpia au contestat licitaţia în instanţă. Motivele invocate cu ocazia contestaţiei de la CNSC au fost prezentate şi aici, fiind chiar argumentate. „Legalizarea actului de către un notar public nu înlătură suspiciunile privind legalitatea sa, întrucât legalizarea documentului ar fi trebuit să cuprindă toate paginile sale (nu apar ştampila şi semnătura notarului), ştampila prezentată drept probă şi reţinută de CNSC nu dovedeşte că încheierea se referă la documentul în cauză", au arătat reprezentanţii Erpia, în instanţă.

Tupeu: „Sunt simple suspiciuni"

Mai mult decât atât, la dosar a depus o întâmpinare şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. În documentul emis de CJ Mehedinţi se arată punct cu punct de ce firma „regelui asfaltului" trebuie declarată câştigătoare a licitaţiei. „Toate documentele prezentate au fost considerate conforme, îndeplinind condiţiile solicitate prin fişa de date a achiziţiei. Asupra veridicităţii datelor înscrise în aceste documente şi-a angajat răspunderea ofertantul. Contestatarul, dacă doreşte, poate acuza eventual ofertantul SC CONFORT SA de fals, şi în acest sens se poate adresa justiţiei", arată Consiliul Judeţean Mehedinţi în documentul depus în instanţă.

În dosar au intervenit şi reprezentanţii Confort, care răspund cu mult tupeu acuzaţiilor de fals. „În faţa instanţei de judecată nu se pot formula cereri bazate pe simple suspiciuni, neavând vreun temei de drept. În mod corect CNSC a reţinut că nu se poate erija într-un adevărat detectiv la solicitările contestatoarei, bazate doar pe simple suspiciuni", se arată în documentul depus la Curteade Apel Craiova şi semnat de asociatul lui Georgică Cornu, Lucian Caraiman. În iunie 2011, magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis, irevocabil, că firma deţinută de „regele asfaltului" din Banat este câştigătoarea proiectului de 100 de milioane de lei.

Georgică Cornu: „Habar nu am"

„Regele asfaltului" din Banat, renume câştigat în urma afacerilor cu statul, susţine că nu ştie nimic de noul caz de fals în care este implicată societatea pe care o deţine. „Nu mă ocup de aşa ceva. Eu nu am nimic, habar nu am, nu am participat eu personal la nicio licitaţie, nu am semnat nicio hârtie, nu am pus pe nimeni să ia vreun document. Dacă nu este semnătura lor, foarte bine, să o conteste", a spus Georgică Cornu, pentru „Adevărul".

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, care ar trebui să se considere lezaţi de falsificarea documentelor care le aparţin, susţin că situaţia a fost transmisă la CNADNR. „Am prezentat punctul nostru de vedere la Bucureşti. Ce s-a întâmplat de acolo, nu ştiu", a spus şeful DRDP Timişoara, Sorin Lucaci.

"Nu mă ocup de aşa ceva. Eu nu am nimic, habar nu am, nu am participat eu personal la nicio licitaţie, nu am semnat nicio hârtie.''
Georgică Cornu om de afaceri

Act nerecunoscut  de cnadnr

Documentul prin care firma lui Georgică Cornu a câştigat licitaţia este un „certificat privind experienţa antreprenorului". La solicitarea firmei concurente, CNADNR a transmis o adresă prin care a arătat că nu a emis un astfel de document.

Alte falsuri ignorate de procurori

Cazul documentelor false depuse de Confort la licitaţia de la Mehedinţi nu este singular. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, că firma deţinută de „regele asfaltului" a depus la o licitaţie de la Arad documente ale Primăriei Timişoara falsificate. Singurul lucru bun în acest caz a fost că licitaţia s-a anulat în timp util. În rest, în ciuda dovezilor zdrobitoare de falsuri prezentate de primarul Gheorghe Ciuhandu, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Arad încă nu s-au autosesizat pentru a depista cine este autorul falsurilor. O plângere penală nu poate fi luată în calcul pentru că cei din Primăria Arad, condusă de Gheorghe Falcă, refuză să facă acest lucru, iar cei de la Primăria Timişoara au justificat că nu deţin documentele în original.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite