Falsurile grosolane, muşamalizate şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerile celor mai importante primării din Vestul ţării evită să facă plângeri penale pentru falsurile făcute în favoarea firmei lui Georgică Cornu, supranumit „regele asfaltului“ din Banat.

Primarul Gheorghe Ciuhandu a dezvăluit, în urmă cu două zile, că semnătura i-a fost falsificată grosolan pe nişte documente care au fost depuse la Primăria Arad de firma omului de afaceri Georgică Cornu.


Primarul Timişoarei a făcut publică informaţia atunci când a fost întrebat de un jurnalist despre acest caz. Chiar dacă falsurile au fost descoperite la mijlocul anului trecut, nici acum nu a fost depusă o plângere penală împotriva autorilor. Gheorghe Ciuhandu susţine că responsabilitatea pentru acest incident le aparţine celor din Primăria Arad. „Ei deţin documentele originale“, a declarat primarul Ciuhandu.


Ce spune Codul Penal


„Dacă într-adevăr s-ar fi simţit lezat şi dorea să fie traşi la răspundere autorii, putea să solicite documentele în original“, a explicat o sursă judiciară, pentru „Adevărul“. Nici funcţionarii de la Arad nu au sesizat organele de cercetare penală cu privire la documentul falsificat şi spun, la rândul lor, că omologii lor de la Timişoara trebuie să facă acest lucru. „Dânşii sunt prejudiciaţi. Ei ar fi trebuit să depună plângere“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere, fiind plecat în concediu.


Funcţionarii care au descoperit falsurile, dar au muşamalizat cazul şi nu au anunţat organele de anchetă, riscă închisoarea, potrivit articolului 263 din Codul Penal, care prevede că: „fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani. Dacă fapta este săvârşită de către un funcţionar public cu atribuţii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani“. În lipsa unei sesizări penale, procurorii ar putea să se autosesizeze, dar nici aici lucrurile nu se mişcă.


Greu cu autosesizarea


„Din câte am văzut, actele au fost folosite la Primăria Arad. Mai degrabă ar trebui Aradul să facă verificări“, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu. „Există posibilitatea să se autosesizeze şi procurorii de la Arad, şi cei de la Timişoara şi să se deschidă două dosare penale cu acelaşi obiect. Cel mai simplu şi cel mai normal ar fi ca una din primării să depună plângere penală“, a spus un procuror arădean.

Codul Penal pedepseşte omisiunea funcţionarilor de sesizare a organelor penale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite