Fals cu Ciuhandu pentru Cornu - „regele asfaltului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnătura falsificată a primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, apare pe o „recomandare“ depusă de firma milionarului Georgică Cornu la o licitaţie pe bani publici a Primăriei Arad.

Scandalul falsurilor în care sunt implicaţi edilii timişoreni, al căror nume a fost folosit de mafia imobiliară ţigănească, a ajuns la cel de-al doilea episod. Primarul Gheorghe Ciuhandu a dezvăluit ieri, în timpul unei conferinţe de presă, că semnătura sa falsificată apare şi într-un document întocmit în favoarea unui om de afaceri. Ilegalitatea a fost descoperită în urmă cu o jumătate de an, dar nu a fost făcută publică până acum.

Totul a început în luna iunie 2011, când Primăria Arad a organizat o licitaţie pentru proiectul „Amenajare piste de biciclete pe faleza râului Mureş", lucrare în valoare de 6,5 milioane de lei. La licitaţie s-a înscris şi firma milionarului Georgică Cornu, supranumit şi „regele asfaltului", renume primit în urma numeroaselor sale contracte cu statul. La dosar, au fost depuse mai multe documente, printre care şi o recomandare semnată de Ciuhandu. Acesta menţiona că firma Confort a realizat în Timişoara, pe Bulevardul Liviu Rebreanu, o lucrare similară celei din Arad, primind calificativul „foarte bun".

Funcţionarii arădeni s-au prins de fals

Funcţionarii arădeni nu au luat însă de bune documentele depuse de firma lui Cornu şi au cerut edililor timişoreni, la 26 iulie 2011, o comunicare privind „veridicitatea recomandării şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrării". Angajaţii Primăriei Timişoara au verificat actele trimise în copie de Primăria Arad şi au constatat că ele nu au fost emise niciodată.

„Primăria Timişoara nu a eliberat nicio recomandare către SC Confort SA pentru obiectivele de investiţie Modernizare Bulevardul Liviu Rebreanu - Iosif Bulbuca. Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că instituţia noastră este în litigiu cu această societate comercială pentru obiectivul amintit", se arată în adresa transmisă Primăriei Arad şi semnată de viceprimarul Sorin Grindeanu.

Click pe imagine



Mai mult, semnătura primarului Timişoarei a fost falsificată şi pe o scrisoare în care un inginer de la firma lui Cornu era recomandat „cu încredere" pentru poziţia de inginer în cadrul unui proiect. „Sunt nişte falsuri. Am efectuat o anchetă internă şi astfel de documente nu au plecat din Primărie", a spus ieri Ciuhandu.

„Unul din documentele falsificate are un număr de înregistrare real, dar acesta nu are nicio legătură cu lucrarea de pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Este cu totul şi cu totul altceva", a explicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Flavius Boncea. În urma răspunsului trimis de Primăria Timişoara, autorităţile arădene au anulat licitaţia, constatând că toate ofertele, implicit cea făcută de societatea Confort, sunt „neconforme".

Sesizarea penală, pasată între Primării

Deşi falsurile au fost descoperite anul trecut, iar legea prevede că oricine are cunoştinţă despre o faptă penală trebuie să sesizeze organele judiciare, nimeni nu a suflat o vorbă până ieri. Gheorghe Ciuhandu aruncă vina în curtea omologului său, Gheorghe Falcă: „Noi am primit copii ale documentelor. La Primăria Arad sunt originalele şi ei trebuie să sesizeze organele abilitate", s-a apărat primarul Timişoarei.

Ciuhandu a prezentat şi o dovadă în acest sens. „Având în vedere că documentele amintite v-au fost prezentate oficial de către SC Confort SA, existând în acest sens documente justificative şi,  luând în considerare gravitatea acestei situaţii, vă rugăm să sesizaţi organele statului abilitate cu investigarea acestor cazuri", se arată într-o adresă trimisă, la 26 august 2011, Primăriei Arad. La rândul lor, edilii arădeni arată însă cu degetul spre Timişoara. „Dânşii sunt prejudiciaţi. Ei ar fi trebuit să depună plângere", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.

„Regele asfaltului" n-a auzit nimic

Contactat telefonic, milionarul Georgică Cornu susţine că nu ştie nimic despre licitaţia de la Arad la care s-a înscris firma sa şi nici despre falsurile depuse la dosar.

„Nu eu mă ocup de licitaţii. Nu am avut experienţe de acest gen în trecut. O să verific la firmă să văd despre ce este vorba şi o să prezint un punct de vedere", ne-a declarat Cornu. Omul de afaceri, principalul beneficiar al contractelor cu statul în zona de vest a ţării, se află pe locul 65 în TOP 500 Forbes, cu o avere evaluată la 55 milioane de euro.

Precedentul mafiei imobiliare

Procurorii care au anchetat mafia imobiliară ţigănească din Timişoara au stabilit, în 2010, că Ionelaş Cârpaci şi complicii săi au pus mâna pe două terenuri ale Primăriei în baza unor documente contrafăcute. Potrivit rechizitoriului, acest lucru a fost posibil pentru că dispoziţiile de retrocedare erau parafate printr-o ştampilă cu semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu, nu cu semnătura olografă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite