Războiul vameşilor: Istoria murdară a unui sistem scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul corupţiei din vămi răscoleşte istoria murdară a unui sistem scăpat de sub control. Marius Ungureanu, fost şef la Vama Giurgiu, susţine că i-a dat bani lui Vasile Marica timp de şase ani, pentru a câştiga bunăvoinţa liderului de sindicat.

Ungureanu susţine că-n perioada 1996 - 2002 i-ar fi dat lui Vasile Marica, preşedinte al Sindicatului Vamal Unirea, o şpagă lunară de aproximativ 2.500 de dolari. Fostul vameş spune că Marica pusese la punct un sistem de colectare a banilor, format din şefi de vămi, şefi de tură şi lideri de sindicat, prin care se strângeau banii de la simplii vameşi.

Aceste sume reprezentau un fel de taxă de protecţie, a declarat Marius Ungureanu, Vasile Marica asigurându-le oamenilor „imunitatea" pe post. Vasile Marica, spune Ungureanu, avea şi are atâta putere la vârful Autorităţii Naţionale a Vămilor, încât le putea oferi celor care cotizau la el o serie de servicii. De exemplu, dacă cineva ajungea în Comisia de disciplină, susţine Ungureanu, Marica aranja o pedeapsă superficială. Dacă cineva dorea să promoveze, mai spune Ungureanu, Marica avea puterea de a influenţa rezultatele concursurilor pe post.

Citiţi şi:

"Îi dădeam şpagă lui Vasile Marica!"

Moldova, prima la contrabandă

image
image
image

CITEŞTE ŞI:

Vameșii și polițiștii corupți se certau pe mita primită în zilele mai puțin "omenite"

Cine ar mai fi adunat bani pentru Marica

În autodenunţul făcut de Marius Ungureanu sunt amintiţi mai mulţi foşti sau actuali vameşi care ar fi strâns bani pentru Vasile Marica, la momentul respectiv (până în 2002).Robert Cristoi - fost şef de vamă la Giurgiu, acum prefect al judeţului Giurgiu. Ungureanu susţine că Robert Cristoi i-ar fi dat lui Marica tot câte 2.500 de dolari. În schimbul acestor bani, Marica l-ar fi ajutat pe Cristoi să promoveze în vamă. Prefectul nu răspunde la telefon şi nu a putut fi găsit de reporterii „Adevărul de Seară" nici la instituţie şi nici acasă.

Eugenia Ciobanu - fost lider de sindicat la Biroul vamal Giurgiu. Ar fi fost unul dintre colectorii folosiţi de Marica, dar şi apropiată a acestuia. La începutul anilor 2000, preşdintele Federaţiei Unirea locuia în apartamentul din cartierul bucureştean Dristor, al Eugeniei Ciobanu.
Contactată de reporterii „Adevărul de Seară", Eugenia Ciobanu (58 de ani) a ţinut să dezmintă afirmaţiile lui Marius Ungureanu: „Sunt nişte aberaţii făcute de un om frustrat. Nu este nimic adevărat. Nu am dat şpagă niciodată în viaţa mea. Cu Marius Ungureanu nici măcar nu am avut tangenţe. Nu a fost şeful meu şi nu am lucrat cu el în tură", a declarat Eugenia Ciobanu, cea care a reprezentat interesele vameşilor giurgiuveni în perioada 1996-2007.

Femeia spune că a lucrat în sistemul vamal timp de 25 de ani, pensionându-se în anul 2009 şi nefiind niciodată în carieră mai mult de inspector vamal. „De ce trebuia să îi dau eu bani lui Marica? Eu nu am fost numită pe funcţie, am fost aleasă de colegi. Nu am avut nicio obligaţie faţă de nimeni", a spus femeia.

Eugenia Ciobanu aşteaptă probe care să demonstreze afirmaţiile lui Ungureanu, în caz contrar urmând să se adreseze Justiţiei pentru că numele său a fost menţionat în războiul dintre Marius Ungureanu şi Vasile Marica. Alin Pilcă şi Marius Făinărea, de la vama Constanţa. Ungureanu spune că i-ar fi întâlnit pe aceştia atunci când mergea să-i predea taxa lui Vasile Marica. Cei doi „donau" mai mulţi bani, întrucât vama Constanţa a fost şi este cea mai profitabilă din sistem. Pilcă ar fi „cotizat" cu câte 10.000 de dolari lunar, spune Ungureanu.

Alin Pilcă şi Marius Făinărea sunt prietenii apropiaţi ai lui Eugen Bogatu, fostul şef al Vămii Port Constanţa, arestat în dosarul DNA legat de restituirea ilegală de TVA pentru motoarele UCM Reşiţa. Pilcă şi Făinărea s-au retras din sistemul vamal în urmă cu şase ani, devenind importanţi oameni de afaceri în judeţul Constanţa, în domenii foarte variate. „Nu îi găsiţi, ei stau foarte puţin la birou, sunt mai mult pe teren", ni s-a transmis de la una dintre firmele grupului Alma, unde sunt acţionari Pilcă şi Făinărea.

Înregistrare audio

Marius Ungureanu spune că toate acuzaţiile pe care i le aduce lui Marica erau cunoscute de ofiţeri de informaţii. Mai mult, el pretinde că are o înregistrare în care Robert Cristoi, fost şef la Giurgiu şi actual prefect al acestui judeţ, le cere vameşilor de rând să adune o sumă mai mare de bani pentru Marica. Înregistrarea audio ar fi fost realizată de Şerban Crăciunescu, fost ofiţer la SRI Giurgiu.

Marica: Este un atac la mişcarea sindicală

Vasile Marica neagă că ar fi primit vreun ban, leu sau valută, de la vreun vameş. El acuză puterea că se foloseşte de „infractorul" Marius Ungureanu pentru a lovi în mişcarea sindicală. Marica este convins că toate acuzaţiile apărute acum nu sunt decât o „încercare a puterii de a destructura mişcarea sindicală", ca ripostă la protestele de stradă anunţate deja. ; Bogdan Vladu, Sânziana Ionescu

Cine este Marius Ungureanu

- A lucrat în sistem între 1990 şi 2003: a fost lucrător vamal, şef de tură şi şef la Vama Mocănaşu - Giurgiu.
- Susţine că în 2002 ar fi semnat un autodenunţ în care dezvăluia „caracatiţa" condusă de liderul sindical Vasile Marica. Din această cauză, spune Ungureanu, i s-ar fi deschis un dosar de înşelăciune, pe motiv că ar fi încasat salarii aproape un an, fără să meargă la muncă.
- Marius Ungureanu a fost arestat preventiv în aprilie 2003 şi eliberat condiţionat în iulie a aceluiaşi an. Prin sentinţă definitivă, a primit o condamnare de un an şi opt luni cu suspendare.
- Despre el s-a spus în presa vremii că ar fi coordonat contrabanda din Vama Giurgiu.

Cine este Vasile Marica

- Este căsătorit cu Mălina Marica, director în Ministerul Finanţelor.
- A intrat în 1994 în sistemul vamal, la Focşani, unde lucra şi unchiul său.
- În 1995 a devenit preşedintele Sindicatului Naţional Vamal Unirea şi s-a suspendat din post pentru a se dedica activităţii sindicale.
- În 1998 a ajuns preşedinte al Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România, iar în 2005 a devenit liderul Federaţiei Naţionale a Sindiactelor din Finanţe.
- Potrivit declaraţiei de avere, el şi soţia sa deţin o vilă în Otopeni şi un apartament în Bucureşti. În anul 2009, el a câştigat de la sindicat aproape 90.000 de lei, iar soţia sa, de la Ministerul de Finanţe, un salariu de 126.256 de lei. Cei doi au un credit bancar de 150.000 de euro.

CITEŞTE ŞI

Tonul corupţiei în Vămi a fost dat la Galaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite