Tonul corupţiei în Vămi a fost dat la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele opt luni, patru poliţişti de frontieră au fost prinşi făcând contrabandă cu ţigări. Costel Lavric, Gică Streşină, Valentin Damian şi Adrian Petre sunt cercetaţi de procurori pentru fapte de corupţie.

Fenomenul corupţiei în Vamă nu este deloc o noutate la Galaţi. Chiar dacă descinderile ofiţerilor DNA nu au „lovit”, cel puţin până acum, şi în vămile Oancea sau Giurgiuleşti, evenimentele din ultima perioadă arată că şi în zona noastră, nu doar în Vest, există corupţie. Şi nu puţină!

În ultimele opt luni, nu mai puţin de patru ofiţeri ai poliţiei de frontieră au fost prinşi în flagrant în timp ce erau complici cu traficanţii de ţigări. Desigur nu degeaba, ci contra unor sume consistente.

Interesant este că doar poliţiştii de frontieră s-au ales cu dosare penale (şi câţiva traficanţi), dar niciun vameş nu a fost pus sub acuzare, deşi este evident că marfa trecută ilegal peste graniţă a trecut prin vamă.

Primul căzut în mâna procurorilor a fost Gică Streşină (39 ani), fost şef de grupă la Punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti. În iunie 2010, el a fost prins în flagrant, în timp ce a lăsat să treacă în România, pe şosea, o maşină cu câteva mii de pachete de ţigări de contrabandă. A fost reţinut şi apoi eliberat (urmând să fie cercetat în stare de libertate). În acelaşi timp, absolut surpinzător, vameşul pe sub nasul căruia a trecut maşina cu pricina nu a fost nici măcar întrebat de sănătate.

În septembrie 2010, alt caz aproape şocant. Doi poliţişti de frontieră sunt prinşi făcând contrabandă cu ţigări. Şi nu oricum: cu camionul. Marfă de un miliard de lei vechi!
Prinşi în flagrant, agentul principal Valentin Damian (36 de ani) şi agentul Adrian Petrea (32 de ani) au luat vina asupra lor, după ce iniţial s-au bîlbâit şi au spus că era o captură pe care vroiau să o predea.

Cert este că nici în acest caz niciun vameş nu a fost tras la răspundere, deţi este clar că tranzacţia s-a făcut cu ştirea a cel puţin un lucrător vamal, cel care a autorizat trecerea maşinii prin punctul vamal.

În ultima zi a lunii ianuarie, când scandulul de la Vama Siret era aproape de a izbucni, încă un poliţist de frontieră de la Glaţi era reţinut pentru contrabandă.
Agentul Costel Lavric (33 ani) a fost prins, tot în flagrant, cu um transport serios de ţigări. De data asta, ţigările au ocolit Vama.

„Am monitorizat activitatea acestei reţele infracţionale care acţiona în sfera contrabandei cu ţigări şi despre care am aflat că introduce în ţară însemnate cantităţi de marfă. Astfel, membrii reţelei au fost urmăriţi în timp ce încărcau, în apropierea zonei de frontieră, 21.600 de pachete cu ţigări, într-o autoutilitară”, a declarat Marcel Antohe, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite