Moldova, prima la contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu întocmit de compania românească Novel Research privind piaţa ţigărilor de contrabandă de peste Prut arată că, anul trecut, cea mai multă marfă, 31,7%, a fost asigurată de Republica Moldova. Mai exact, din cele circa nouă miliarde de ţigarete comercializate ilegal în România, nu mai puţin de trei miliarde au timbre moldoveneşti.

Statisticile arată că Republica Moldova a crescut semnificativ la capitolul contrabandă în ultimii trei ani. Comparativ, în 2009, ţigările cu timbru moldovenesc care au ajuns ilegal peste Prut au reprezentat doar 23,5% din marfa de contrabandă de profil. În 2008, procentul a fost de 19,8%. Mai mult, dacă până în 2009 lider la ţigări contrafăcute erau magazinele de tip Duty-free şi Ucraina, Moldova a reuşit anul trecut să le surclaseze. Pe următoarele locuri la capitolul „aprovizionare" cu ţigări de contrabandă a ţării vecine sunt: Ucraina (24,9%), magazinele Duty-free (20,8%), Serbia (12%), Rusia (2,5%) şi alte surse (8,1%).

DE NOUĂ ORI MAI SCUMPE PESTE PRUT

Studiul arată că un pachet de ţigări „Plugarul" costă oficial în Republica Moldova circa 0,15 euro, iar în România se vinde de nouă ori mai scump, cu 1,33 euro. „Plugarul", marcă produsă în Basarabia, este de altfel şi în topul celor mai căutate tipuri de ţigări comercializate pe piaţa neagră din România. Oficialii companiei Japan Tobacco International susţin că statul român a pierdut de pe urma comercializării ilegale a ţigărilor, în 2010, peste 800 de milioane de euro. Statisticile arată că cele mai „fierbinţi" puncte vamale prin care se înregistrează marile cazuri de contrabandă cu ţigări spre România sunt Albiţa, Galaţi-Giurgiuleşti şi Sculeni. Prin toate aceste locuri, ţigările provin din Republica Moldova, dar şi Ucraina. 

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite