Liceele devin tot mai des scene ale violenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătaie între elevi a fost aplanată cu spray lacrimogen, zilele trecute, la Ploieşti. La începutul săptămânii, în curtea Grupului Şcolar de Servicii „Sfântul Apostol Andrei“, din zona de Nord a oraşului, Cristian Mihaiu, un tânăr de 21 de anicare urmează cursuri la seral, i-a adresat cuvinte urâte Marei Mihai, o adolescentă de 16 ani, elevă în clasa  a X-a. Fata a chemat în ajutor doi băieţi din afara şcolii

Citeşte şi:

ARAD: Şcoală şocată de tupeul unor elevi de clasa a XII-a, inconştienţi

ARAD: Vecini şocaţi de drama unui copil de nouă ani, din bloc, care a fost violat de propriul tată

Remember incidente în şcoli/ Un elev gălăţean a murit în urma unei altercaţii în timpul orelor

ARAD: Profilul elevului de liceu: tupeist, teribilist şi inconştient

„Nu ne putem lăuda cu nişte elevi «uşă de biserică». Mara, însă, este un copil bun, care promite. Facem tot posibilul să o ajutăm să-şi revină. Provine dintr-o familie destrămată“, spune directoarea liceului Cornelia Angelescu.

Fondurile, insuficiente pentru pentru o pază eficientă

Directoarea explică şi de ce nimeni nu din şcoală nu a intervenit. „Am un singur paznic care nu poate fi omniprezent, iar noi nu ne putem permite să angajăm unul în plus pentru că la noi învaţă copii foarte săraci, iar părinţii lor nu au bani să plătească pe cineva care să-i păzească“, spune Cornelia Angelescu.

Bătăuşilor le-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire, respectiv port fără drept al spray-ului iritant lacrimogen. Acesta nu este singurul eveniment care a pus în pericol viaţa unor elevi aflaţi la şcoală.

Săptămâna trecută, la Grupul Şcolar „Victor Slăvescu“, un elev de 17 ani a împrăştiat spray lacrimogen într-o clasă, în timpul orelor. Din această cauză, o adolescentă cu probleme cardiace a fost la un pas de moarte. În ambele cazuri, elevii „problemă“ au fost sancţionaţi doar cu scăderea notei la purtare.

Ce spun autorităţile

Potrivit unei situaţii puse la dispoziţie de repreznetanţii Poliţiei Comunitare din Ploieşti, în muncipiu există 66 de unităţi de învăţământ cu 227 de camere video. Aproape jumătate dintre acestea, însă, au probleme tehnice, fiind nefuncţionale. „Noi am anunţat mai departe pe cei de la Prămărie, care trebuie să le repare. Mai mult de atât nu avem ce face. În rest, suntem atenţi la ceea ce se întâmplă în şcolile unde camerele ne redau imagini“, a declarat Lavinia Dumitrescu, purtător de cuvânt la Poliţia Comunitară.
Elevi cu paznici de corp, la Piatra Neamţ

Alexandru Scutaru (15 ani), elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar Economic-Administrativ Piatra Neamţ, vine la şcoală însoţit o gardă de corp. Adolescentul a fost bătut crunt de fiul vânzătoarei de la magazinul situat peste drum de poarta liceului. După cum a relatat adolescentul, în ziua aceea, înainte de a intra la orele care încep la ora 7.00, a mers la magazin să-şi cumpere de mâncare. S-a întors la scurtă vreme să-i reproşeze vânzătoarei că i-a dat restul mai puţin cu un leu.

Fiul femeii de la tejghea l-a ţinut minte şi într-una din pauze i-a aplicat o corecţie. „Copilul meu a fost lovit peste faţă, a fost luat de cap şi lovit cu genunchiul în piept, a fost izbit de pământ şi călcat cu piciorul pe cap“, a declarat Ghiocel Scutaru, tatăl elevului. Chiar şi tatăl a fost agresat cu un spray iritant, o oră mai târziu, când a venit să îi ceară socoteală agresorului, şi s-a ales cu maşina distrusă. „Nu am mai putut reacţiona, din cauza sprayului, şi huliganul a ieşit cu o bâtă din magazin şi mi-a spart maşina. Bâta s-a rupt şi atunci el a revenit cu un topor. Între timp, am reuşit însă să sun Urgenţe şi cei doi poliţişti veniţi au reuşit să îl imobilizeze“, a declarat Ghiocel Scutaru.

Scenele de violenţă s-au petrecut sub ochii elevilor de la Liceul Economic. Cadrele didactice spun că le este frică de vecinul violent. „Este al doilea caz de elev bătut de această persoană de când sunt eu director. Sper ca de data aceasta să se aplice legea, pentru că nu este corect ca elevii, dar şi noi, cadrele didactice, să trăim cu teama că putem fi atacate cu toporul cu care a fost distrus autoturismul chiar lângă gardul liceului“, a declarat, vineri, Diana Laura Scumpu, directoarea Grupului Şcolar Economic-Administrativ Piatra Neamţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite