VIDEO Dinu Patriciu a venit la videochatul adevarul.ro: La noi bogăţia nu este considerată un succes, ci un furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel mai bogat român în anul 2010, potrivit topului Forbes, a declarat la videochatul adevarul.ro că la noi bogăţia nu este considerată un succes, ci un furt, dar acestă percepţie se schimbă treptat. Cei care fac această trecere sunt tinerii pe care îi îndeamnă să meargă să se perfecţioneze în afară, dar să se întoarcă să facă ceva aici, acasă.

Despre miliardarii Forbes

La noi bogăţia nu este considerată un succes, ci un furt. Încet, încet, încet se schimbă. 

Când s-a schimbat percepţia românilor?

S-a schimbat deja, dar se schimbă încet. Am fost aseară să văd un film la un mall. Erau destui care se uitau ciudat, dar tinerii nu aveau nicio problemă de raportare şi nici nu se uitau astfel.

Mai citeşte şi:

Timişorenii din Top “Forbes 500 miliardari” spun că economia se va redresa anul viitor

Topul Forbes 500 miliardari / Cei mai bogati romani: Dinu Patriciu, Frank (Vasile) Timis, Ioan Niculae

Topul Forbes 500 miliardari: topul intrarilor si iesirilor spectaculoase

Forbes 500 miliardari: Top investitori în IT

Forbes 500 miliardari: Top investitori în energie

Forbes 500 miliardari: Cei mai mari proprietari de hoteluri

Alina :  Mai există motive ca un tânăr să rămână în ţară?

Da, dacă este bine pregătit are mult mai multe şanse de a reuşi decât în altă parte. Decât codaş la oraş, mai bine fruntaş în satul tău mic.

Ionel :  Care vi se pare cea mai bună idee de afaceri pe care aţi auzit-o în ultima vreme?


Mi-e greu să fac un clasament, dar vă pot spune domeniile în care se pot face afaceri de către oamenii care nu au capital: internetul.

Vivi :  Care este cel mai profitabil domeniu în care acum merită să investeşti?

Media, şi investesc din greu pentru că am credinţa că politicienilor le va veni mintea la cap şi vom ieşi din criză.

Iulia_tm :  Mai investiţi în Romania ?


În ultimii 2 ani am investit peste 500 de milioane de euro în România. În lumea de astăzi progresul nu este garantat, el depinde de mediul de afaceri şi de dinamica din ţara respectivă.

Cocu :  Dacă nu venea criza, consideraţi că averea dumneavoastră era mai consistentă?

Creşterea sau descreşterea este în funcţie de întâlnirea ideilor cu banii care se produce atunci când o stimulezi să se producă; când ai o echipă care să facă acest lucru. Nimeni nu are bani de la mama lui de acasă. Cand se produce explozia din întâlnirea ideilor cu banii, rezultă succesul. Aţi vedea de treabă ta şi a nu te uita în buzunarul altuia face parte din regulile de baza ale societaţii. La noi există o cultură a zvonisticii.

Este pregatit PNL să intre la guvernare

Nu ştiu. Legatura mea cu PNL nu mai este atât de puternică, pentru că în ultima perioadă am fost foarte ocupat cu afacerile mele.

De ce ne merge aşa, mai avem o şansă?

Pentru că ne-am cam pierdut imaginea în piaţă, din cauza corupţiei, şi lipsa uşurintei de a face afaceri. În plus, orice loc de pe pământ, în lipsa resurselor financiare, devine un pământ neroditor.

Ce ar trebui făcut?

Economii bugetare, dar trebuie acceptate dezechilibrele, cel puţin temporar, pentru favorizarea investiţilor. Avem nevoie de investiţii ca de aer. Trebuie schimbată ordinea administrativă, pentru ca ea să nu mai fie atât de bizantină.

Odată ce ar exista acest capital trebuie să îi dai şi posibilitatea de a fi consumat, oricât de invalid ar fi.

Noi trebuie să vindem tot ce a mai rămas la stat. În momenmtul în care calea ferată nu-ţi produce nimic şi mai ţii şi 10.000 de oameni care muncesc, dar muncesc degeaba, pentru că nu produc. Dă-o domnule la cineva! Privatizează trenurile! De ce trenurile trebuie să fie ale statului?

Petronius :  Domnule Dinu Patriciu, vă consider un vizionar, aţi fost una dintre cele mai autorizate voci care au anunţat căderea pieţei imobiliare, iar acest enunţ al dumneavoastră a fost un semnal în plus pentru toţi care intuiam această prăbuşire, dar parcă ne era frică să o rostim... Astfel, şi datorită opiniei dumneavoastră am reuşit să valorific toate activele imobiliare pe care le deţineam în 2008, la preţuri pe care acum nu le-aş mai putea măcar visa. Cum vi se par investiţiile în Republica Moldova şi Serbia? Ce sfaturi pentru investiţii aveţi pentru cei care deţin acum cash?

Pentru cei care deţin cash i-aş îndrepta către retalil şi media. Viitoarele ţări ale fagăduinţei vor fi Moldova şi Serbia. Cel puţin Moldova are o legislaţie mult mai primitoare decât în România

user :  Intraţi în politică direct în 2012?

Nu mai intru in politică în vecii vecilor.

Mariuca :  Domnule Patriciu, nu dăm aşa în renezia privatizărilor fără cap din anii 90 dacă privatizăm de dragul de a privatiza? Avem o experienţă neplacută cu privatizarea

Vă aduc aminte că atunci se practica vânzarea MEBO, adică se făcea privatizarea iar către angajaţi. Aceasta e cea mai sigură metoda de a falimenta o afacere. Nu despre asta vorbesc. Dintre companiile pe care le mai are statul, nimic nu e strategic. Eu unul nu sunt interesat să cumpar vreuna.

Igna :  Guvern de tehnocraţi ?

De politicieni.

GigiB :  Vin acum investitorii să cumpere ce privatizăm noi.....cui vindem ? Nemţilor sau Chinezilor ?

Nu are nicio importanţă, acum corporaţiile nu mai au naţionalitate.

Daniel :  ce părere aveţi despre faptul că presa din România nu e total independentă şi nici imparţială? La nivel local, presa se subordonează partidului din care face parte primarul sau şeful Consiliului Judeţean. Orice ştire sau reportaj vorbeşte despre realizările acestora. Ca să investeşti în media trebuie să te pui bine cu partidul aflat la putere. cum vi se pare acest lucru?

Din păcate, în provincie e încă foarte prezent acest fenoment. Pentru ca să distrug acest furnicar am creat Adevărul de Seară, are aproape un milion de cititori, este cel mai citit ziar.

De ce investiţi în presă, doar pentru profit?

Da, vreau sa demonstrez că se poate face profit din presă.

Dorin :  Ce ar face domnul Patriciu ca şef de guvern acum?

Cred că aş face mult mai multe dacă nu aş fi în politică. Dar, dacă a avea posibilitatea, aş face restructurări masive printre bugetari. Poţi să le dai compensaţii în garanţii pentru investiţii. De la trei până la cinci salarii, dar nu lunare, ci anuale, pe care să le investească, în urma sfatului specialiştilor. De exemplu băncile pot să ofere astfel de sfaturi.

Sunt 750 de mii de suflete care fac treabă în sistem bicrocratic în România, din care 600 sunt inutili. Pot fi înlocuiţi cu un sistem de operare, soft, care să facă treaba lor.

Aş putea astfel să micşorez impozitele, să fie 10% impozit pe venit, aş micşora şi TVA.

Aş face şi amnistie fiscală.
Aş impozita apoi rapid cu 2% ,3% ,4% toate afacerile făcute de firme din alte părţi în Romania. E o sursă de venit onorabilă, pe care alte state o folosesc.

Aş modifica sistemul bancar, perminţând invesţiile de la toate sistemele de finanţare. Noi acum avem doar vreo 40 de bănici. În România interbelică aveam vreo 2.000 de bănci.  Am putea discuta şi despre modul de capitalizare a acestor bănci.

Ce le spuneţi celor care nu mai cred în România şi vor să plece din ţară?

Să plece, dar să se uite cu un ochi înapoi. Eu celor cărora le dau burse le pun o condiţie, ca după ce fac cei doi ani în afară, să se întoarcă doi ani în România sau să dea banii înapoi, ca eu să îl pot trimite pe altul. E important să cauţi cu străduinţă întâlnirea dintre idee şi bani, aceasta este ideea capitalismului.

Numiţi două puncte forte pe care le mai are economia românească. De ce mai faceţi afaceri în România?

Nu are. Fac afaceri aici pentru că acesta este locul meu pe Pământ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite