Unul din patru ajutoare sociale, anulat la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procentul de fraude găsite la acordarea Venitului Minim Garantat (VMG) creşte pe măsură ce verificările se apropie de final. La 2 iulie, echipele de control găsiseră nereguli în 23,5% din dosare. După două săptămâni, la 16 iulie, procentul celor care luau VMG nemeritat urcase la 25% din total.

Controlul dosarelor cu ajutoare sociale a început la începutul anului, simultan în toate judeţele. Este vorba de Venitul Minim Garantat (VMG), ajutorul bănesc ce ar trebui să le asigure supravieţuirea familiilor sărace, cu venituri mici sau chiar zero. Banii diferă, în funcţie de numărul membrilor de familie: de la 125 de lei pentru o persoană singură la 462 de lei, pentru o familie cu cinci membri.

Ciiteşte şi:
Săracii din Sînandrei sunt vânaţi pentru banii de la stat de către inspectorii de la ITM


Trântorii bogaţi din Timiş au fost lăsați de inspectorii de muncă fără ajutoarele de la stat

Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună

România înregistrează cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 20 de ani

Combinatul de bolnavi închipuiţi de la Târgovişte

Primăriile întocmesc nişte dosare cu situaţia fiecărui solicitant şi apoi efectuează anchete sociale, pentru a verifica veridicitatea actelor şi a declaraţiilor celor care vor VMG-uri. De obicei, anchetele sunt superficiale şi, la fiecare control al autorităţilor, s-au descoperit nereguli. Unii beneficiari aveau vile şi autoturisme, alţii munceau la negru, alţii nu dovedeau că îşi caută cu adevărat de lucru, alţii aveau surse de venit care nu-i calificau pentru ajutoare.

La Şoimari s-au returnat banii

Rezultatele preliminarii ale acestui control desfăşurat în premieră în toate primăriile arată că procentul dosarelor găsite incorecte este în creştere, de la 23,5%, cât era la 2 iulie, la 25%, cât era la 16 iulie. Până acum, primăriile au fost amendate cu 118.800 de lei, pentru haosul din dosarele pentru VMG-uri şi au fost puse să recupereze banii plătiţi celor care nu-i meritau.

Laurenţiu Bădiţă este viceprimar al comunei Şoimari, judeţul Prahova, care ocupă primul loc între judeţele găsite cu nereguli: 90% din dosare au fost suspendate sau anulate. Spune că situaţia s-a rezolvat de mult: „Da, am plătit amendă. Dar le-am cerut beneficiarilor banii luaţi incorect pe ajutoare sociale, iar ei au înapoiat banii", explică Bădiţă.

Cum se trăieşte din 125 de lei

În comuna gălăţeană Şendreni, doar 30 de persoane din cele 3.100 primesc VMG. Dintre acestea, doar opt sunt apte de muncă, deci pot lucra în folosul comunităţii. Anişoara Nechifor este una dintre ele şi primeşte 125 de lei: "Nu-mi ajung decât pentru pâine şi puţină mâncare. Chiar am nevoie de banii aceştia. Nu sunt mulţi, dar îmi sunt de folos".

Când nu are grijă de cele gospodăreşti, Anişoara Nechifor munceşte prin comună, strânge gunoiul şi curăţă uliţele. În luna iulie a participat la ridicarea digului din saci de nisip care a fost construit la Şendreni pentru ca localitatea să nu fie inundată de Siret. (A mai contribuit Marian Păvălaşc)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite