Combinatul de bolnavi închipuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asistentă medicală din Moreni, judeţul Dâmboviţa, este acuzată că, vreme de 15 ani, a „fabricat" din fotocopiator şi scaner peste 3.000 de pensionari pe caz de boală. Scandalul s-a aprins în urma unui control de audit ordonat de Casa Naţională de Pensii.

Atunci s-a descoperit că aproximativ 40% din dosarele de pensionare pe caz de boală din judeţ conţineau documente medicale falsificate, iar mai toate proveneau de la Cabinetul de Expertiză Medicală din Moreni.  Investigaţiile au ajuns la Maria Băleanu, de 60 de ani, asistentă medicală la cabinetul cu pricina şi principalul suspect al anchetatorilor de la DNA Ploieşti.

Din dosar:

image
image
image

Numărul mare de dosare cu boli fictive, peste 3.000, şi vechimea de peste 15 ani a multora dintre ele au conturat un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei, adică aproximativ cinci milioane de euro.

Modul de operare

Maria Băleanu este suspectată că, prin mai mulţi intermediari, racola persoane din Moreni şi satele vecine cărora le propunea „afacerea": ea avea să le inventeze boli cauzatoare de pensionare anticipată, cu documentele medicale doveditoare, iar clienţii se obligau să-i plătească serviciul cu sume care echivalau cu o pensie încasată.

La fiecare revizuire medicală obligatorie a pensionarului pe caz de boală - la şase luni sau un an - „contractul" se reînnoia sub aceeaşi formă, cu aceeaşi şpagă. Modul de operare folosit de Maria Băleanu era simplu: falsurile se produceau cu un scaner, un fotocopiator şi o imprimantă color.

„Lua o adeverinţă medicală semnată şi parafată de medic, acoperea cu o hârtie albă partea cu datele personale ale pacientului, apoi o scana. Şi-i ieşea un document parafat, dar în alb, unde ea trecea alte date de identitate", a declarat pentru „Adevărul" Lucian Pistriţu, directorul Casei de Pensii Dâmboviţa.

La percheziţia efectuată în februarie 2007 la locuinţa Mariei Băleanu s-au găsit un scaner, un fotocopiator, o imprimantă performantă şi zeci de dosare de pensionare pe caz de boală cu bani mulţi strecuraţi printre file. O altă percheziţie a fost făcută şi la domiciliul medicului Catrinel Ionescu, şefa asistentei Maria Băleanu, însă nu a fost găsit nimic incriminator.

Sate pline de „nebuni"

Afacerea înflorea, iar Mariei Băleanu i se dusese buhul în tot judeţul. „Am găsit dosare ale unor persoane din afara zonei de competenţă a cabinetului din Moreni, care îşi făcuseră mutaţie pe perioadă limitată, cât să rezolve cu pensia", ne-a spus Lucian Pistriţu.

Cum opera nestingherită de atata amar de vreme, asistenta şi-a pierdut din meticulozitate şi a început să facă greşeli. „La unele adeverinţe se vedea falsul cu ochiul liber, era grosolan. Peste 20% din pensionaţii pe caz de boală din Moreni erau trecuţi în acte cu tulburări mentale grave. În condiţiile în care media pe tot judeţul e sub 12%". În acest moment, statul se străduieşte să recupereze prejudiciul de peste 20 de milioane de lei cauzat de falşii pensionari din Dâmboviţa.

„Scriam ce-mi dicta doctoriţa"

Anii mulţi de prosperitate ai Mariei Băleanu se văd din stradă. Mai exact din strada Şcoala de Fete, comuna Răzvad, acolo unde locuieşte. O vilă cu două etaje, opulentă, domină peisajul sărăcăcios al comunei - casa asistentei. De fapt, a fostei asistente. Acum e pensionată. Şi da, e pensionată pe bune, cu acte în regulă.

E anchetată de DNA, vecinii care au primit pensie ani de zile şi acum nu mai primesc sunt furioşi, dar ea nu pare prea îngrijorată.
„Nu-i nimic adevărat. Doctoriţa e bolnavă pishic, iar eu făceam ce-mi zicea ea. N-am falsificat nimic, eu scriam tot ce-mi dicta doctoriţa. Apoi tot ea punea parafa şi semnătura", ne-a spus Maria Băleanu.

Medicul Catrinel Ionescu se apără: „Acuzaţiile fostei mele asistente sunt penibile. Eu sunt cea care a descoperit dosarele contrafăcute şi tot eu sunt cea care a chemat controlul".

Sărăcia pe uliţă

Pe aceeaşi stradă din Răzvad, două case mai în vale, o vecină iscoditoare e gata să dea amănunte. „Pe asistenta aia o căutaţi? Of, o nemernică. Doi ani i-am dat bani şi ea tot îmi mai cerea. Mă trecuse pe hârtie că am hepatita C. Am luat şi eu nişte bănuţi, că am rămas fără serviciu şi nu mă angaja nimeni. Acum nu mai primesc nimic, deşi m-am îmbolnăvit de ciroză. Dar nu mă mai crede nici ăla rău..."

La Bucşani, lângă Răzvad, din 800 de pensionari, 350 erau pe caz de boală. „Trei ani am primit pensie. Era bună. Mai munceam la zidărie, venea şi pensia, trăiam... Acum mi-a luat pensia, zidărie nu mai face nimeni că-i sărăcie, aşa că stau la crâşmă şi beau pe datorie", spune un ţăran cu pălărie verde. Ceilalţi îl aprobă. E un înţelept al satului şi-i zice Aurică Marfaru'.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite