Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioana naţională, Corina Covaciu, a lucrat ca inginer la CFR
Campioana naţională, Corina Covaciu, a lucrat ca inginer la CFR

O gălăţeancă, afectată de un handicap sever, a primit de la stat, într-o singură lună, ajutoare financiare însumând 5.148 de lei. Suma record a rezultat din plata retroactivă a pensiei de handicap cumulată cu indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Corina Viorica Covaciu are o poveste de viaţă realmente impresionantă. A avut o viaţă normală până în urmă cu opt ani când într-un accident de muncă roţile unui tren i-au retezat picioarele. Avea 27 de ani şi lucra ca ingineră la CFR.


De atunci este imobilizată într-un cărucior cu rotile. Deşi soarta a lovit-o crunt, Corina a rămas o luptătoare. Viaţa ei a mers înainte şi a continuat să muncească până în momentul în care a rămas însărcinată. Mai mult, a început să practice powerlifting, un sport pentru persoanele aflate în situaţia ei. S-a legitimat la Asociaţia Club Sporting Galaţi, unde şi-a pus în valoare pasiunea pentru haltere, de fapt pentru depăşirea limitelor fizice şi psihice.


Ajutată de campionul naţional la culturism Aurel Berbec, în scurt timp, Corina şi-a îndeplinit marele său vis, acela de a deveni campioană naţională şi de a participa la Jocurile paralimpice de la Beijing. A reuşit să ridice 100 kg, o performanţă care chiar şi pentru un bărbat este greu de atins.


„Sunt o persoană puternică. Am continuat să lupt şi să muncesc la fel ca un om normal. Viaţa mea nu s-a oprit la acel accident cumplit. M-am căsătorit cu o persoană, care are acelaşi handicap ca şi mine. Ne-am dorit foarte mult un copil şi Dumnezeu ne-a ajutat", ne-a povestit campioana.

Cum a ajuns să încaseze 5.148 de lei

Corina Covaciu ne-a spus că primeşte o indemnizaţie de creştere a copilului, în valoare de 1.832 de lei. A intrat în plată pe 22 octombrie, dar a încasat indemnizaţia abia în ianuarie primind şi diferenţele aferente lunilor noiembrie, decembrie şi a unei săptămâni din octombrie.

În plus, femeia beneficiază, conform Legii 448/2006, şi de indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav, în valoare de 202 lei.


"Consider că am primit această sumă legal şi corect. Chiar dacă sunt în cărucior cu rotile, am continuat să muncesc până am intrat în concediu de creştere a copilului. Am un copil de şapte luni", ne-a declarat Corina Covaciu.

Declaraţiile gălăţencei au fost confirmate şi de directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Niculina Olimpia Ralea: "Este o persoană care primeşte indemnizaţie pentru creşterea copilului în valoare de 1.832 de lei. Luna ianuarie însă a fost prima dată când a încasat indemnizaţia şi s-au adăugat şi diferenţele (din data de 22 octombrie) în cuantum de 2.473 de lei. Apoi a fost alocaţia copilului, încasată şi cu diferenţa aferentă.

Vorbim de o sumă de 400 de lei, plus trusoul bebeluşului, în cuantum de 150 de lei, plus indemnizaţia pe care o încasează ca persoană cu handicap grav, adică 202 lei, plus bugetul complementar de 91 de lei. Toate acestea au dus la un total de 5.148 de lei. Trebuie precizat însă că, de acum încolo, femeia va primi lunar 2.325 de lei", ne-a explicat Niculina Olimpia Ralea.

Olimpici în scaun cu rotile


Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club" este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi umanitară înfiinţată în 1992 la iniţiativa unui grup de persoane cu handicap fizic. De-a lungul timpului, Sporting Club a ajutat persoane cu deficienţe locomotorii să beneficieze de ajutorul unui kinetoterapeut, de fizioterapie şi, periodic, de consiliere psihologică.

În fiecare zi, de luni până vineri, păşesc pragul asociaţiei circa 30 de gălăţeni de toate vârstele, dornici să lupte cu boala lor şi cu greutăţile pe care le întâmpină la fiecare pas. Printre ei se numără şi campioni la popice, powerlifting, aruncarea suliţei, aruncare greutăţi, rezistenţa 800 metri, respectiv 1.500 metri.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite