Milionarul din umbră al lui Vîntu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Iulian Stratan este unul dintre băieţii deştepţi care au ştiut să facă bani în tăcere. L-a slujit pe Vîntu şi a meritat. Acum trăieşte mai mult la Londra. Medicul Dan Stratan a strâns o avere impresionată, statul fiind cel mai generos „pacient“.

Omul de afaceri ieşean Dan Stratan a preferat să rămână în umbră, ­ferindu-se cu străşnicie de presă şi refuzând să facă declaraţii.

Eugen Chelemen: Câinii din luptele lui Băsescu

image

Citiţi şi:

VIDEO Vîntu împarte celula cu un traficant de droguri

Avocatul lui Vîntu: De opt luni dosarele SOV vs Traian Băsescu nu apar pe rolul Tribunalului Bucureşti şi nu au termene de judecare

Presa naţională despre reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu

Numele i-a apărut de câteva ori pe prima pagină a ziarelor, mai cu seamă la declanşarea scandalului FNI-SOV, când Dan Stratan era în conducerea grupului Gelsor şi, mai recent, surprins de paparazzi sărutând cu patos o tânără de 19 ani, în faţa unui club.

Familia medicilor

Dan Iulian Stratan (48 de ani) este din Iaşi, dar nu ­este văzut prea des în oraş. Timpul liber şi-l împarte între Bucureşti şi Londra, oraşe unde deţine numeroase proprietăţi.

Milionarul în euro provine dintr-o familie cunoscută în urbe. Mama sa, Elena Stratan, este medic ginecolog în Iaşi, unde are "Cabinet Avicena", una dintre cele mai vechi clinici de ginecologie private din urbe.

Tatăl, Iulian, a lucrat ani de zile ca şef al Clinicii de ­Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Spiridon", iar acum coordonează farmacia care are sediul la parterul clinicii de ginecologie a soţiei. Prosperitatea fiului a atras şi prosperitatea părinţilor. Cei doi locuiesc într-o vilă superbă, situată pe strada Lascăr Catargiu, din Iaşi.

De la comerţul angro, la FNI

La 20 ianuarie 2000, când afacerea Gelsor încă părea onorabilă, era girată de Dan Stratan (stânga), Daniel Dăianu (centru) şi Vlad Soare (dreapta)



Dan Stratan are şi el studii medicale, absolvind Facultatea de Medicină Iaşi. Cu toate acestea, el nu a călcat pe urmele părinţilor, preferând să acorde altfel de consultaţii. Este unul dintre cei care oferă consultanţii statului român, prin contracte de milioane de euro.

În „business", Stratan a pornit de jos. Imediat după Revoluţie, la 26 de ani, a deschis împreună cu mama sa mai multe firme prin care vindea tot felul de mărfuri, de la alimente, băutură şi ţigări până la electrocasnice. A fost doar începutul. După câţiva ani, în 1996, Dan Stratan a fost remarcat de Sorin Ovidiu Vîntu.

Întâlnirea cu „părintele FNI" i-a schimbat ieşeanului viaţa, astfel că de la vânzarea de băuturi şi ţigări, Stratan a devenit membru în Consiliul de Administraţie al Grupului Gelsor SA. Declanşarea scandalului FNI, în 2000, a coincis cu numirea lui Dan Stratan în funcţia de preşedinte al Gelsor.

Numele său mai este legat şi de privatizarea Petrom, din postura de reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi de achiziţionarea companiei Petromservice de către offshore-ul cipriot Elbahold LTD,  ca reprezentant al acestei firme în România.

După despărţirea de FNI, Stratan a trecut şi pe la compania britanică de Merril Lynch. Omul de afaceri nu a ieşit în evidenţă în această firmă, în cele din urmă fiind determinat să plece. În ţară, compania de suflet a lui Dan Stratan, care este şi cea mai profitabilă, este Romcapital Invest SA.

Înfiinţată de Sorin Ovidiu Vîntu, această firmă avea să fie preluată de Stratan în 2002, când ieşeanul a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni. Romcapital Invest are doar 24 de angajaţi şi se ocupă de managementul holdingurilor. Compania a înregistrat, numai anul trecut, un profit brut de aproape 10 milioane de euro. Firma are birouri la Sofia şi Kiev şi birouri asociate în Serbia, Muntenegru, Republica Moldova şi Macedonia.

De la autostrăzi până la străduţe istorice

image

 Palatul şi anexele, de pe Bulevardul Dacia, de unde Dan Stratan îşi coordonează afacerile



Unul dintre cei mai importanţi „pacienţi" ai doctorului Stratan este Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR). În acelaşi timp, Romcapital Invest a acordat consultanţă şi principalelor companii care au câştigat la CNADNR licitaţiile pentru autostrăzi - Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor.

Consorţiul format din firmele Aktor şi Vinci a câştigat contractul pentru Autostrada Comarnic-Braşov, la care a renunţat ulterior, din lipsă de fonduri. Apolodor, una dintre principalele companii de construcţii specializate în demolări, a intrat în ultimii ani şi în sectorul de infrastructură ca subcontractor, unul dintre proiecte fiind Autostrada Arad-Timişoara. Un alt client al Romcapital Invest, compania franceză Colas, va realiza secţiunea Cernavodă-Medgidia, pentru finalizarea Autostrăzii A2.

În urmă cu două săptămâni, una dintre firmele lui Stratan a câştigat un proiect pentru punere în conservare a lucrărilor din Centrul Istoric al Capitalei, tot cu firma Apolodor. Este vorba de asocierea Ove Arup & Partners International Ltd şi Tecnic Consulting Engineering Romania, ultima companie fiind controlată în proporţie de 40% de fiul lui Stratan, Matei. În acţionariatul Tecnic Consulting Engineering Romania mai apar două firme, una dintre ele fiind chiar a lui Dan Stratan. Mai mult, sediul este într-una dintre vilele de pe proprietatea din Bulevardul Dacia.

Bani grei de control

Managementul holdingurilor îi aduce lui Dan Stratan profituri substanţiale, dar omul de afaceri nu ignoră afacerile cu statul. Unul dintre contractele cele mai bănoase a fost încheiat în iunie 2010 cu CFR SA. Firma italiană Tecnic Consulting Engineering, a cărei filială din România este controlată de Dan Stratan, a obţinut, în asociere, un contract în valoare de 9,3 milioane de euro. Consorţiul va asigura "servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică", pentru secţiunile de cale ferată Predeal-Simeria şi Craiova-Calafat.

O altă firmă a sa, Relians Corp Iaşi, a obţinut, în martie 2010, de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), din subordinea Ministerului Educaţiei, un contract de 3,3 milioane de lei (785.000 de euro). Contractul este pentru "servicii specializate în vederea efectuării vizitelor de control la faţa locului ale proiectelor finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională". Potrivit ANCS, Relians Corp va asigura experţi în domeniile financiar-contabilitate, achiziţii publice, construcţii, IT, medicină, mediu, agricultură, energie şi legislaţia muncii.

Experţii firmei lui Stratan vor participa la acţiuni de control pe bază de planificare sau de sesizare. Trei luni mai târziu de la afacerea  din martie, cu Ministerul Educaţiei, Dan Stratan a parafat o altă afacere importantă cu statul. În iulie 2010, Grapefruit SRL Iaşi a obţinut, în asociere, un nou contract de la Ministerul Transporturilor. Pentru 3,1 milioane de lei (aproximativ un milion de dolari), firma controlată de Dan Stratan desfăşoară servicii de asistenţă tehnică în campania de informare publică a Programului Sectorial de Transport, proiect finanţat din fonduri comunitare. 

Contactat de "Adevărul", omul de afaceri a refuzat să-şi precizeze punctul de vedere. "L-am informat pe domnul Dan Stratan asupra solicitării dumneavoastră, dar dânsul nu doreşte să dea curs interviului, să răspundă la întrebări", a declarat asistenta.

Doctorul „Face tot"

Dan Stratan nu s-a limitat doar la consultanţă în afaceri, prin compania Romcapital Invest. Omul de afaceri a investit şi în alte firme, pe care le-a făcut profitabile.  În 2005, el a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la firma de soft "The Red Point" Iaşi, deţinută la acea vreme de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu. Red Point a fost o adevărată mină de aur, semnând contracte pentru soluţii în domeniul IT cu nu mai puţin de cinci universităţi din ţară.

În 2007, Stratan a cumpărat 40% din societatea Grapefruit SRL Iaşi, iar în 2008 a devenit acţionar la firma de advertising Gavrilă&Asociaţii Bucureşti. Alte firme controlate de Dan Stratan sunt Habarnam SRL Iaşi, Relians Corp SRL, Yeyo Corporation SRL, Isoni Design SRL, Red Studio SRL, Proiect CF Bucureşti şi International Bussiness System SRL

Tatăl şi fiul iubesc femeile de fiţe

image

Matei Stratan, alături de Iulia Cosoi, în perioada în care erau împreună

În ceea ce priveşte viaţa personală a lui Dan Stratan, se cunosc destul de puţine lucruri. Este o prezenţă discretă în public, însă nu a putut evita scandalurile mondene. În luna martie a acestui an, Stratan a fost fotografiat şi filmat de paparazzii de la „Can-Can" alături o tânără cunoscută prin cluburile de fiţe din Dorobanţi. Este vorba de o anume Belba, o tânără de 19 ani cu lipici la miliardari.

În filmările făcute de  paparazzii de la "Can-Can", Stratan este surprins ­sărutându-se, apoi dansând cu Belba. În final, Stratan a plecat cu tânăra de 19 ani şi a intrat într-o vilă din zona Ştirbei Vodă, unde au petrecut împreună mai bine de patru ore. În lumea mondenă este cunoscut că Belba a avut relaţii cu Bogdan Ionescu, zis Syda, iubitul Elenei Băsescu, dar şi cu fotbalistul Alin Stoica.

Matei (25 de ani), fiul lui Dan Stratan, a intrat în vizorul presei mondene în 2006, când a avut o relaţie cu vedeta Pro TV Laura Cosoi (28 de ani). Idila a ţinut aproape doi ani. Cei doi s-au cunoscut la Iaşi, unde mama Laurei deţine o şcoală de dans. Laura Cosoi şi Matei Stratan (25 de ani) s-au afişat împreună pentru prima data la nunta lui Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu, din august 2006.

După ce au locuit o vreme împreună în vila din Dacia, Laura şi Matei s-au despărţit. În 2008, vedeta Pro TV l-a abandonat pe fiul milionarului Stratan, în favoarea lui Smiley, liderul trupei Simplu.
Dan Stratan a oferit o educaţie aleasă copiilor săi, preferând să-i înscrie la universităţi din afara ţării. Atât Matei, cât şi sora sa mai mare, Caterina Natalia (26 de ani), au studiat eco­no­mia la universităţile londoneze. În prezent, Matei Stratan face naveta de la Londra la Bucureşti, preluând o parte din afacerile tatălui său. 

Viaţă de aristocrat

Dan Stratan deţină o superbă vilă în Bucureşti, pe Bulevardul Dacia, încadrată de alte două imobile impozante cu rol de anexe. Vila de la numărul 15 este folosită ca sediu social pentru majoritatea firmelor din ţară ale familiei Stratan. La parter a fost amenajat sediul societăţii Romcapital Invest, iar etajul este amenajat ca locuinţă. Apropiaţii omului de afaceri spun că vila din Bulevardul Dacia este decorată cu bun-gust.

Mobilierul de epocă, recondiţionat, şi colecţia de cărţi vechi, foarte valoroasă, dau un farmec aparte locuinţei. Neoficial, în urmă cu doi ani, imobilul era evaluat la 10 milioane de euro. Dan Stratan mai are o vilă la Londra, iar cunoscuţii spun că are şi o vilă din secolul XVI-lea, în Toscana (Italia), evaluată la peste 7 milioane de euro.

Omul lui Vîntu din dosarul spionului Stancev

image

Spionul Stamen Stancev (prim-plan)



Un singur incident umbreşte mai tare imaginea de strălucit om de afaceri a lui Dan Stratan. Numele său apare în dosarul celebrului caz de spionaj Stamen Stancev. Stratan apare în mai multe convorbiri telefonice interceptate de procurori, în cazul dosarului penal privind privatizările din energie, între Stamen Stancev şi cehul Michal Susak. Stratan, care a consiliat statul român la privatizarea Complexului Energetic Rovinari şi a celui de la Craiova, ar fi încercat să trateze direct cu miniştrii implicaţi, Zsolt Nagy şi Codruţ Sereş, susţin surse judiciare.

image

Conform Mediafax, într-o convorbire telefonică purtată de bulgarul Stamen Stancev, ce reprezenta în România interesele companiei Credit Suisse First Boston Europe, acesta spunea că Dan Stratan a avut o întâlnire cu ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, căruia i-ar fi cerut "să facă câteva chestii". În cele din urmă, Dan Stratan a ieşit cu faţa curată din acest dosar, nefiind acuzat de procurori.

S. Stantcev: Exact. În realitate, tot ce le spune el că vrem noi să facem, ei discută cu Dan şi încearcă să facă acelaşi lucru cu altcineva. Asta nu-mi place. Am mai discutat ceva azi. I-a informat şi despre asta. Dan este pe statul de plată al lui Vîntu. Asta cu opt procente. Tot ce aud că vrem să facem ajunge în sectorul celălalt.

M.  Susak: Dan nu poate să lucreze pentru Vîntu.

S. Stantcev: Ba da! Lucrează oficial. Ştiu asta din două surse. Una este Ciprian şi cealaltă este... Există un raport care a fost cerut de ­Schumacher, deoarece cineva i-a spus că trebuie să fie atent... De fapt, Dan Stratan a fost la minister şi a cerut să se facă nişte chestii şi el a cerut serviciilor secrete să îi dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot să o fac -, iar în raport se spune că este plătit cu salariu lunar de Vîntu. Este foarte interesant.

M. Susak:
Asta este ceva de care ar trebui să ştie şi Adi", se arată în interceptări (...)

S. Stantcev: Şi trebuie să fim foarte atenţi. De fapt, asta am vrut să-ţi spun azi de cum am aflat. Dimineaţă, la ora 8.00. Nu ştiu cum s-a pomenit numele lui Dan Stratan, poate legat de nişte proiecte, iar el mi-a spus: „Ştii, tipul acesta lucrează pentru Vîntu şi este consilierul lui Moisescu". Adică face treburi pentru Moisescu. Lucrul acesta se confirmă şi din discuţia pe care am avut-o şi cu Iureka.

M. Susak: Ştiu

S. Stantcev:
Trebuie să fim foarte atenţi acolo. Dacă te întâlneşti cu Mircea şi discuţi cu el, nu prin telefon, spune-i să nu se ducă acolo. Nu mai poţi să îi ordoni, însă... Poate avea un alt impact asupra lucrurilor noastre...

M. Susak: Poate că au nevoie ca acest guvern să cadă?!

S. Stantcev: Exact.

M. Susak:
Asta nu este bine pentru noi. O să vorbesc cu Adi. Am discutat cu el şi acum o jumătate de oră".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite