România – Suedia 23-25. Tricolorele în finala mică contra Danemarcei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu - Linnea Torstensson, duelul starurilor în România - Suedia
Cristina Neagu - Linnea Torstensson, duelul starurilor în România - Suedia

România pierde cu Suedia și va juca finala mică a Campionatului European contra Danemarcei. Ce dezamăgire pentru tricolore care plecau favorite în semifinale.

UPDATE: Jucăm contra Danemarcei în finala mică

Naţionala de handbal feminin a României va întâlni în finala mică a Campionatului European, duminică, la Herning, reprezentativa Danemarcei, care a cedat la scor în faţa Norvegiei, în cea de-a doua semifinală, cu 19-29 (10-14).

Principalele marcatoare ale semifinalei Danemarca-Norvegia au fost Skov 5 goluri, Thorsgaard şi Norgaard, cu câte 4, pentru daneze, respectiv Sulland 7 goluri, Loke 5 şi Nostvold 4, pentru echipa norvegiană.

În faza grupelor preliminare, tricolorele au cedat în faţa Danemarcei, 22-25, în faţa a aproximativ 7000 de suporteri nordici, care au creat o atmosferă infernală. Dincolo de ratarea jucătorii finalei mari, echipa României este obligată să se concentreze la meciul de duminică, o victorie aducându-i nu doar medaliile de bronz, ci şi calificarea directă la CM din 2011.

UPDATE Gavrilescu: "Elisei a jucat prost tot turneului"

"Neagu are numai 22 de ani şi nu o poţi condamna că nu a câştigat toate meciurile singură. Nu cred că avem probleme de concentrare, problema este că nu avem extreme. Elisei a jucat prost tot turneului, dar Voina nu a avut cu cine să o înlocuiescă. Dacă luăm medalia de bronz, va fi o performanţă formidabilă pentru noi.", a comentat preşedintele Oltchimului Ioan Gavrilescu.

UPDATE Tadici: "E nevoie de reconstrucţie la naţională!"

Gheorghe Tadici, selecţionerul cu care România cucerea argintul la Mondiale în 2005, consideră că a venit rândul unei alte generaţii."Nu am avut prospeţimea de joc de care era nevoie. S-a văzut o uzură psihică ce ne-a făcut să jucăm slab, plus că am avut foarte multe probleme în apărare. Eu am spus după Olimpiadă cu trebuie o reconstrucţie, dar nu m-a ascultat nimeni"

UPDATE Gațu: ”Ne-a lipsit o a doua gură de foc”

”Meci foarte slab. Sperăm să obținem medalie de bronz care ne va duce la Mondialele de la anul. Ne-a lipsit o a doua gură de foc, extremele au fost destul de șterse iar tot jocul nostru s-a bazat pe Neagu și pe cei doi pivoți. Cristina Neagu n-a avut omul de legătură care să o dinamizeze. Asta e. E un moment delicat. Multe fete se apropie de sfârșitul carierei și din păcate nu s-au putut lipi la o medalie de aur”, a declarat Cristian Gațu.

UPDATE Voina: ”Am pierdut meciul în atac. Neagu a cedat fizic”

”Toată lumea dorea Suedia prin prisma ultimelor rezultate. Dar niciun meci nu seamănă unul cu altul. Am alergat tot meciul după ele. Cristina a cedat fizic și am avut o lipsă de inspirație în atac. E greu să câștigi un meci cu o singură aruncătoare. Suedia se apără foarte bine iar celelalte jucătoare au fost destul de crispate. În atac am pierdut. Am făcut multe greșeli individuale. Mingi aruncate în picior, în tușă. În ciuda înfrângerii am făcut un campionat european bun. Jucătoarele vor fi greu de recuperat, în special Cristina Neagu. Ea trebuie să înțeleagă că atunci când obosești trebuie să joci în dreapta sau în stânga dar este adevărat că astăzi nu a avut cu cine combina, celelate jucătoare ieșind de multe ori din joc”, a declarat Radu Voina.

UPDATE Talida Tolnai: ”Tot ce a scăpat defensiva am încercat să scot eu”

”Am plâns pentru că ne-am dorit să câștigăm. trebuie să ridicăm capul sus și să mergem mai departe. În apărare am scăpat de multe ori omul, iar în ofensivă am avut o zi extrem de proastă. Tot ce a scăpat defensiva am încercat să scot eu”, a declarat Talida Tolnai, la TVR 2.

UPDATE Simona Gogârlă: ”Lejeritate în apărare”

”Lejeritatea în apărare ne-a costat. Au fost spații mari în defensivă în special în prima parte”, a declarat Simona Gogârlă, fosta internațională, în cadrul studioului special, la TVR 2.

Talida Tolnai, cum altfel, desemnată cea mai bună jucătoare a României. Tolnai a făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a duce România în finală însă în ofensivă s-a așteptat totul de la Neagu iar în defensivă s-au comis greșeli incredibile. Blestemul semifinalelor pierdute pe finaluri strânse de meci continuă pentru tricolore.

România a condus de două ori în repriza a doua. O dată după o serie de patru goluri consecutive, care au dus scorul la 20-19, și apoi cu 22-21 după golul lui Brădeanu. Totul s-a rupt la eliminarea Adinei Fiera. Torstenson a marcat imediat din șapte metri, Neagu a pasa greșit și apoi a venit diferența de două goluri, 22-24. Ratarea de la șapte metri a Cristinei Neagu a pus capăt meciului.

Min 60 23-25 TOTUL s-a terminat. Neagu a tras în blocaj. Tolnai a mai scos o minge dar nu mai conta. S-A TERMINAT.

Min 59 23-25 GOOOOOL NECHITAAAA! Torstenson ne distruge speranțele.

Min 58 22-24 NUUUUUUUUU. Neagu a ratat de la șapte metri. Suedia e cu un pas în semifinale.

Min 58 22-24 Neagu a pasat greșit și primim gol.

Min 57 22-23 Torstenson din șapte metri. Încă 50 de secunde de inferioritate.

Min 56 22-22 Fiera eliminare 2 minute și șapte metri pentru Suedia. Gol Suedia.

Min 55 22-21 GOOOOOL BRĂDEANU. HAI ROMÂNIAAAA!

Min 54 21-21 Bară Tivadar pe contraatac. Avem mingea din nou. Neagu aruncă dar apără portarul advers.

Min 53 21-21 NEAGUUUU GOOOL. din șapte metri. APĂRARE. ACUM!

Min 52 20-21 Primi gol după o schemă perfectă a adversarelor. Stanca lovită în față pe semicerc, șapte metri dar se putea da cartonaș roșu. Nu se dă nici măcar eliminare.

Min 51 20-20 Tortstenson marchează și Neagu foțează în atac. Neagu prostestează, mingea intrase în plasă dar golul e anulat.

Min 51 20-19 Intercepțieeeee și GOOOOOOOL NECHITAAAAAAAAAA: ROMÂNIA CONDUCEEEEE!

Min 50 19-19 GOOOOOOOL STANCAAAAAA! Contraatac născut din parada Talidei. NU ESTE O EROARE. TALIDA TOLNAI MERITĂ STATUIE. Merită să fie ministrul apărării, merită să fie președinte. ORICE!

Min 50 18-19 GOOOOOL NECHITAAAA. Contraatac născut din parada Talidei.

Min 49 17-19 Geiger lovită fără minge, este la podea, în lacrimi. doctorii în acordă îngrijiri. se ridică și merge către banca de rezerve dar va putea continua/ Suedezele au mingea, după ratarea lui Neagu.

Min 49 17-19 Suedezele pierd mingea dar pasăm din nou greșit. Câte erori a făcut România în acest meci!!!!!! Ne apărăm bine, și Neagu e luată cu fulgi cu tot.

Min 47 17-19 Tolnai scoate o nouă minge. Nu mai avem epitete pentru ceea ce a făcut portarul nostru în acest meci. Indiferent dacă vom învinge va fi omul meciului! Ratăm din nou. OFFFF.

Min 46 17-19 Ratăm aiurea un contraatac pe o pasă greșită, Tolnai apără din nou magistral, dar la recuperare nu e nimeni și Tolnai nu mai poate face nimic la a doua fază. Șoit comite fault în atac și suedezele au din nou mingea.

Min 44 17-18 GOOOOOL ARDEAN!!!!! Dar după încă o intervenție magică a Talidei Tolnai. Absolut fenomenală Talida!

Min 43 16-18 IMPERIAL APĂRĂĂĂĂĂ TOLNAIIIII. După ce Manea a ratat de pe semicerc. Tensiunea crește. Radu Voina are pregătit cartonașul de time-out.

Min 42 16-18 GOOOOOL ARDEAN! În sfârșit Adina reușește să marcheze iar apoi se apără bine și avem mingea.

Min 41 15-18 Manea ratează de pe semicerc dar avem noroc pentru că suedezele au pasat greșit.

Min 40 15-18 Torstenson ne domină din nou după o nouă ratare a noastră.

Min 39 15-17 Greșeli de ambele părți, pași pentru suedeze și fault în atac pentru România, dar avem din nou posesia.

Min 38 15-17 GOOOOOL ROMÂNIA. Brădeanu pe o pătrundere rapidă.

Min 38 14-17 Gol Suedia, Torstenson, primim din nou gol în superioritate. INCREDIBIL!!!!!

Min 37 14-16 Neagu ratează. România în superioritate apelează tot la Neagu pentru finalizare. Nu trebuie să luăm gol.

Min 35 14-16 Gol al suedezelor. Ada Nechita ratează de pe extremă. Dar Tolnai apără din nouuuuu. FABULOOOOOS TOLNAI!

Min 35 14-15 GOOOOL NEAGUUU. Din șapte metri, al șaselea gol pentru Neagu în acest meci.

Min 34 13-15 TOLNAIIII ne salvează din nou după ce Ada Nechită scapă mingea. Șapte metri pentru România pe o pătrundere a lui Fiera.

Min 34 13-15 Gol Suedia din șapte metri.

Min 33 13-14 Ratări de ambele părți. Suedezele rămân în avantaj. Neagu trage de la șold pe lângă. Șapte metri și eliminare pentru Oana Manea.

Min 31 13-14 TOLNAIIIII APĂRĂĂĂĂĂ. Ce meci face portarul nostru. Stanca, pe semicerc... trage în portar!

PAUZĂ: România - Suedia 13-14 România s-a bazat în atac pe duo-ul de temut Neagu și Stanca fiecare cu câte cinci goluri. Extremele însă au fost inexistente în prima parte, atât în apărare cât și în atac. Neatenția din defensivă ne-a costa goluri importante și nu am reușit să profităm de singura superioritate, ba mai mult am primit și două goluri. Suedia conduce cu un singur gol însă jocul României trebuie să crească pentru a putea avea un final liniștit de meci. Fiera, Manea și Brădeanu au completat tabloul marcatoarelor pentru noi, în timp ce de la suedeze s-au remarcat Jacobsen și Gullden cu câte 3 goluri, în timp ce Torstenson, Wiberg și Hagman au marcat câte două.

Min 30 13-14 Primim gol pe contraatac și clipele de neatenție ne-au costat enorm în această repriză. Suedezele au mai avut atac pe final, dar nu s-a mai concretizat.

Min 29 13-13 GOOOOOL NEAGUUUUUU. O nouă torpilă de senzație. Mingea a lovit și bara înainte.

Min 28 12-13 GOOOOL NEAGUUU. De la șapte metri după ce Stanca a fost faultată pe semicerc. Linnea Torstenson marchează însă din nou.

Min 27 11-12 GOOOOL STANCA. Neagu pasă decisivă, dar suedezele ne dau gol pe o schemă care deja este evidentă.

Min 26 10-11 Neagu trage pe lângă, contraatac Suedia și Han cade în fața unei adversare și se accidentează ușor dar revine în joc. 7 metri Suedia și gol.

Min 26 10-10 Torstenson trage puternic de la distanță.

Min 24 10-9 Gol Suedia. Deși în superioritate, primim gol de pe extremă. lateralele terenului sunt cele care ne crează probleme atât în atac cât și în apărare. Suedia din nou în formație completă.

Min 23 10-8 GOOOOL ROMÂNIA. Oana Manea de pe semicerc. Profităm de superioritate. Să vedem în apărare.

Min 23 9-8 Eliminare 2 minute pentru suedeze, pentru o abatere de picior intenționată.

Min 22 9-8 Torstensen trage în bară, Ardean se grăbește pe contraatac și aruncă mult prea repede deși era tatonată de două jucătoare. Suedezele trag din nou în bară. Avem noroc.

Min 20 9-8 Meiroșuuuuuuuuu! Gol superb după o pasă la pivot. În atac România joacă din ce în ce mai bine. Dar Frieden ne pedepsește din nou

Min 18 8-7 Ne apărăm agresiv, suedezele sunt în prepasiv. Tivadar blochează o aruncare. TOLNAIIII apără, dar Ardean a scos excelent o adversară în extremă.,

Min 18 8-7 OOOOOOO. Ce pasăăăă NO LOOK Neagu pentru Stanca și gol ROMÂNIA. Neagu încă un pas către titlul de MVP.

Min 17 7-7 Irosim un nou atac la limita pasivului cu Meiroșu care trage de la opt metri prea slab, prin blocaj. Tolnai mai salvase o minge la capătul celălalt al terenului.

Min 16 7-7 GOOOOOOL STANCAAAA. Pe contraatac. România a început să se apere mai solid, mai agresiv. Suedezele ne domină la capitolul talie și forță.

Min 15 6-7 Tolnai a scos mingea, offfff ratăm din nou. Ne apărăm bine.

Min 14 6-7 Tricolorele au ratat prin Neagu care a tras în plasa laterală. Scoatem un fault în atac dar pierdem din nou mingea.

Min 13 6-7 GOOOL ROMÂNIA. Superbă pătrundere a lui Brădeanu pe schimbare de direcție.

Min 12 5-7 Gol Suedia din 7 metri. Am comis fault în atac și suedezele au atacat rapid.

Min 11 5-6 Pierdem mingea și iarăși apărarea e visătoare. Gol suedia.

Min 11 5-5 Primim gol dar sudezele au fost la limita de prepasiv

Min 9 5-4 GOOOOOOOL STANCAAAAA. Prima oară în avantaj România. Contraatac extraordinar cu Neagu care a pasat din nou decisiv. Neagu retrasă pe bancă în apărare, Radu Voina încearcă să o odhinească. Meiroșu intră în teren.

Min 9 4-4 Suedezele comit pași dar ratăm prin Neagu, care a aruncat prin surprindere, de pe picioare, dar portarul advers a respins. Intercepție

Min 8 4-4 GOOOOL NEAGUUUU. Plutește prin aer și de la opt metri rupe plasa la vinclu. CE GOOOOOL! Tolnai face minuni în poartă dar sudezele recuperează.

Min 6 3-4 GOOOOL ROMÂNIA. Stanca de pe semicerc din pasa lui Neagu. Excelentă combinație. TOLNAIIII. Super Tolnai apără din nou dar prea ușor aruncă sudezele la poartă.

Min 5 2-4 GOOOOL NEAGUUUUU! De pe picioare și în apărare Tolnai realizează o paradă de excepție.

Min 5 1-4 Suedia marchează din nou. Incredibil ce ușor primim aceste goluri.

Min 3 1-3 GOOOOOL ROMÂNIA! Neagu de la șapte metri, dar primim iar foarte ușor gol. Jacobsen, la al doilea gol

Min 3 0-2 TOLNAIIII. Parează un contraatac după am pierdut ușor mingea

Min 2 0-2 Dezorganizare în defensivă și este 0-2 după ce Geiger ratase o aruncare de la 8 metri.

Min 1 0-1 Suedezele ne surprins pe un atac rapid. Neagu ratează de la distanță dar avem mingea din nou.

Min 1 0-0 HAI ROMÂÂÂÂÂNIA. A început meciul. România are primul atac. Ratează Ionela Stance de pe semicerc.

15.25 Ne pregătim de marea semifinală România-Suedia. În arena de la Herning se intonează imnurile naționalei. Mai sunt câteva minute până la startul partidei. Vedetele odihnite de Radu Voina în meciul cu Rusia vor reveni în primul șapte și pe acordurile celebrei melodii a trupei Queen, ”We will rock you”, tricolorele sunt gata să doboare Suedia.

14.35 Interul Carmen Amariei, o altă componentă a naţionalei care nu a făcut parte din lotul României la CE, din cauza operaţiei de menisc, va încuraja tricolorele din tribune, la meciul cu Suedia. Amariei s-a alăturat celor peste 50 de sponsori şi membri ai familiilor jucătoarelor, care au ajuns sâmbătă la Herning, în Danemarca, cu o cursă charter.

14.30 Încă o oră până la meciul care poate aduce o premieră istorică pentru România. Calificarea în finala Campionatului European. Este un meci care poate consfinți și calificarea tricolorelor la Campionatul Mondial din Brazilia din 2011, primele trei clasate la aceste Europene urmând să obțină acest drept. Câștigătoarea CE are o triplă satisfacție, pe lângă trofeu și calificarea la Mondiale adăugându-se și calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

14. 20 Franța a învins Muntenegru în meciul pentru locurile 5-6, scor 23-19.

Mai citește și: Smedescu s-a alăturat tricolorelor și va fi rezerva Talidei Tolnai

Favorite pentru finală

După eşecul usturător contra Rusiei, scor 20-35, în ultima etapă a grupelor, Radu Voina a făcut ieri pe psihologul cu elevele sale. "Haideţi, capul sus! Nu este nici o dramă, putem bate Suedia!", a declarat selecţionerul României. Fetele au avut programate două antrenamente şi o şedinţă de vizionare video și sunt pregătite de marele meci de astăzi.

"Vrem să câștigăm, victoria este tot ceea ce contează pentru noi. Nu ne e frică de Suedia, am jucat de mai multe ori cu ele și am câștigat. Sperăm să dăm astăzi tot ceea ce avem mai bun din noi și să le învingem", a declarat portarul Talida Tolnai în prefața meciului de pe site-ul oficial al competiției.

Vezi cine le încurajează pe tricolore și cine le așteaptă cu medalii acasă!

De partea cealaltă, suedezele îşi fac singure curaj înaintea duelului cu tricolorele. "E adevărat că nu prea am avut noroc contra României în ultima perioadă, dar la acest turneu avem o apărare beton şi un spirit de grup fantastic", a subliniat Linnea Torstenson, a treia în clasamentul golgheterelor (36 goluri), după Bojana Popovici (41 goluri) şi Cristina Neagu (40 goluri).

Nordicele nu se așteptau să ajungă atât de departe în acest turneul, obiectivul lor inițial fiind calificarea în runda principală și ocuparea unui loc în primele opt. "Lucrăm de aproape zece ani împreună iar acum visul a devenit realitate. Ne putem bate pentru o medalie", a declarat extrema Tina Flognman

Vezi cine e Bojana Popovic în varianta suedeză și de ce nordicele sunt deja în sărbătoare

Faptul că România e creditată cu prima şansă în confruntarea de astăzi se reflectă şi în cotele la casele de pariuri. De exemplu, Bet Cafe Arena oferă o cotă de 1,57 pentru victoria echipei noastre. Egalul îşi aduce de 9 ori suma pariată, în timp ce o victorie a Suediei e apreciată cu o cotă de 2,6. De altfel, bookmakerii consideră că Norvegia - România e cea mai probabilă finală.

România va trebui însă să lupte și cu statistica negativă în ceea ce privește prezența într-o finală de Campionat European, acolo unde nu ne-am calificat niciodată până acum, cea mai bună performanță fiind un loc patru în 2000.

Haideţi să răzbunăm istoria!
De 6 ori tricolorele au fost la câteva secunde de o medalie. De fiecare dată ghionionul şi lipsa de concentrare ne-au costat.

Totul a început la CM din 1971 în finala mică. Tricolorele conduceau cu 8-5 Ungaria cu 15 minute înainte de ultimul fluier. Aveam să pierdem cu 11-12. A urmat apoi ediţia din 1993 din Norvegia.

Tot în finala mică, România pierdea atunci în faţa gazdelor la un singur gol, scor 19-20. Mondialul din 1999 a fost cel mai dramatic. În semifinala cu Franţa, la 17-18, cu 30 de secunde înainte de final, Brădeanu a dat bară.

Ghinionul a urmărit-o pe „Mika" şi în finala mică cu Austria. Cu jumătate de minut înainte de final, când conduceam cu 26-25, Aurelia a ratat singură cu portarul şi adversarele s-au impus în prelungiri cu 31-28.

Am continuat să ne facem singuri harakiri şi la CE din 2000. Peste 6.000 de fani au rămas înmărmuriţi la finalul semifinalei cu Ungaria, pierdută cu 24-25 pe final. Apogeul a fost atins la CM din 2007. România a condus Germania în finala mică cu 18-11 la pauză, dar a pierdut cu 35-36 în prelungiri.

Avem palmares bun împotriva Suediei
Suedia ne-a învins o singură dată în ultimii cinci ani, echipele încheind la egalitate tot o singură dată în acest interval de timp. Este adevărat că ambele rezultate pozitive ale suedezelor s-au înregistrat la Cupa Mondială, competiția cu caracter amical pe care România a câștigat-o în ultimii doi ani. Suedia ne-a învins în 2008, 29-24 și a remizat cu tricolorele anul acesta, 27-27.

România a depășit Suedia de fiecare dată în partidele oficiale, în ultimii cinci ani, ultima dată la Jocurile Olimpice de la Beijing când am câștigat disputa pentru locurile 7-8, scor 34-30. România se poate lăuda și cu un scor fluviu asupra Suediei, la Cupa Mondială din 2009, 41-24.

Deși are câteva jucătoare în campionate puternice, în special în Danemarca, echipa Suediei nu a avut niciodată rezultate notabile în competițiile de anvergură. Cea mai bună performanță din istorie este un loc 6 la Campionatul European din 2006, pe care l-a organizat. Suedezele sunt acum la a patra calificare consecutivă la un turneu final de anvergură, după Jocurile Olimpice, Europenele din Macedonia din 2008 și Mondialele din China de anul trecut, cel mai bun rezultat fiind însă locul opt la Olimpiadă, după meciul cu România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite