Aveţi grijă ce faceţi în noaptea de Revelion!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOGRAFIE: ADEVĂRUL
INFOGRAFIE: ADEVĂRUL

Foarte mulţi oameni îşi propun să aibă bani în buzunar, să poarte ceva nou sau să fie atenţi ca prima persoană care le trece pragul în noul an să fie un bărbat înalt. Lucrurile pe care le facem în noaptea de Revelion ne pot influenţa anul ce urmează. Fiecare regiune are superstiţiile sale.

CITIŢI AICI DETALII INTERESANTE DESPRE CELE MAI CIUDATE SUPERSTIŢII ALE BĂNĂŢENILOR:

Totul despre superstiţiile bănăţene pentru noaptea de Revelion

Cele mai ciudate obiceiuri de revelion ale vechilor şi noilor bănăţeni

Noaptea de Anul Nou este un moment cu mare încărcătură simbolică. În clipa în care trecutul întâlneşte viitorul totul este posibil. Legenda spune că oamenii sunt mai aproape de divinitate şi prin anumite gesturi îşi pot determina viitorul. Aşa au apărut superstiţiile specifice.

Mai citiţi şi:

Reţeta unui an bun: lista cu dorinţe

Revelion cu confetti la New York

Superstiţii valabile de Crăciun

Bănăţenii ştiu că este bine să ai vâsc în casă, pentru a avea un an plin de reuşite. „Vâscul este considerat o plantă sacră, cu puteri miraculoase, care aduce viaţă îndelungată, putere, sănătate şi vitalitate", a explicat Gheorghe Secheşan, antropolog timişorean.

O altă superstiţie de care oamenii din această zonă ţin cont şi acum spune că este obligatoriu să porţi măcar un obiect vestimentar nou şi colorat. „Hainele noi simbolizează primenirea sufletului şi curăţenia spirituală. Iar dacă în noaptea dintre ani eşti curat fizic, aşa vei fi tot anul care urmează", a spus antropologul.

Ursitul apare în vis

Există superstiţii şi în ceea ce priveşte alimentaţia din noaptea dintre ani. Peştele, porcul şi cerealele semnifică bogăţia.

„Este bine să dai şi în dar astfel de produse ca să-ţi meargă bine în anul ce urmează", a adăugat acesta. Multe superstiţii privesc tinerii care îşi caută perechea. „În noaptea de Revelion, fetele îşi visează ursitul. Potrivit legendei, este noaptea în care se deschid cerurile şi-ţi poţi vedea viitorul. De aceea este bine să fii atent la tot ce visezi în această noapte, pentru că, spun bătrânii, se va adeveri", a mai spus Secheşan.

Dar puţini ştiu că şi aprinderea petardelor şi artificiilor este rodul unei superstiţii. „Zgomotele puternice au rolul de a înlătura spirirtele rele şi energiile negative. De aici se trage, de fapt, tradiţia artificiilor", a explicat antropologul.

Ardelenii superstiţioşi sunt atenţi ca prima persoană care le trece pragul casei în Noul An să fie un bărbat. În Maramureş, această credinţă este dusă şi mai departe, iar bărbatul trebuie să fie unul înalt şi brunet, „pentru că blonzii şi roşcaţii aduc ghinion". În plus, dacă primul care păşeşte peste prag aduce cu el şi o crenguţă de vâsc, precum şi pâine şi sare, celor din casă le va merge bine tot anul.

„Femeia înseamnă păcatul ancestral. De aceea, primul care trece pragul casei în Noul An trebuie să fie un bărbat. Este un obicei întâlnit în tot Ardealul, până prin Apuseni", arată etnologul Pamfil Bilţiu. Bătrânii din Maramureş spun că „nu-i voie să se facă curat în ultima zi a vechiului an, nici la 1 ianuarie, pentru că, odată cu murdăria din făraş, gospodarii aruncă şi norocul din casă".

Alt obicei specific Maramureşului, înrădăcinat în noaptea dintre ani, este cel al stingerii şi reaprinderii luminii în toată casa. „Întunericul îi haos, însamnă că lăsăm în urmă tăt răul de păstă an. Când aprindem iar lămpaşul, însamnă că ne-am păstrat vii credinţa şi speranţa într-un an mai bun", spune Gheorghe Lakatos, un gospodar octogenar din satul Breb.

Prognoze meteo

La rândul lor, dobrogenii cred că în noaptea de Revelion trebuie să ai bani în buzunar pentru a avea parte de un an îmbelşugat. Aceeaşi convingere o au şi oltenii. Tot de Revelion, oamenii obişnuiesc să facă prognoze meteo. Ei pun în seara de Anul Nou sare în 12 foiţe de ceapă, fiecare corespunzând unei luni din an. Dacă sarea se umezeşte, e semn că luna va fi ploioasă. Dacă rămâne uscată, înseamnă că va fi o perioadă secetoasă.

„Dobrogea este un mozaic cultural. În această perioadă, se fac urări de belşug şi recoltă bogată, adresate agricultorilor. Ceata de mascaţi care colindă trebuie să fie formată din bărbaţi, pentru a aduce noroc. De obicei, aceştia fac zgomot, pentru a alunga spiritele rele", explică Alina Alboaei, ghid la Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Lacrimi interzise

Moldovenii spun că nu este bine să plângi în noaptea de Anul Nou, pentru că-ţi va merge rău tot anul. Sunt convinşi, la fel ca oltenii, că dacă tai ceva cu foarfeca îţi alungi norocul şi spun şi că nu e bine să-ţi atârni în cui calendarul pe anul ce vine înainte de noaptea de Revelion. (Au contribuit Monika Krajnik şi Alina Enache)

Tradiţii norocoase de Anul Nou

OLANDA

De Revelion, olandezii consumă oliebollen, un preparat specific Anului Nou. Micuţa gogoaşă are formă rotundă sau de inel, simbolizând un cerc complet, despre care se crede că aduce noroc.

MAREA BRITANIE

Britanicii cred că ai noroc în anul ce vine dacă prima persoană care-ţi trece pragul la miezul nopţii dintre ani este un străin brunet (opusul vikingilor blonzi) care are la el o bucată de cărbune ce aduce noroc. Scoţienii de pretutindeni sărbătoresc Hogmanay (ajunul Anului Nou) cu mult entuziasm. Peste tot răsună popularul Auld Lang Syne, scris în 1788 de Robbie Burns, al cărui titlu se traduce prin „bunele zile de odinioară".

STATELE UNITE FILIPINE

În multe zone, carnea de porc, simbol al prosperităţii, se consumă cu boabe de fasole uscată „norocoasă" şi frunze de varză, care simbolizează bancnotele. Un alt obicei, „căderea crapului", a fost introdus recent în oraşul Prairie du Chien, din Wisconsin, ca replică la „căderea" faimosului glob de cristal din Times Square, în ultimele secunde ale anului care se încheie.

FILIPINE

Aici, Noul An este întâmpinat cu salve trase de tunuri din bambus artizanale cu care „se împuşcă anul vechi".

GRECIA

Se sărbătoreşte Sf. Vasile. Copiii îşi lasă ghetuţele curate pentru ca Sf. Vasile să le umple cu daruri.

VENEZUELA

Se poartă lenjerie intimă de culoare galbenă, despre care se spune că aduce noroc. Cei care îşi doresc să călătorească se plimbă cu o valiză în jurul casei.

SPANIA

Cei care vor să aibă 12 luni perfecte în anul ce vine trebuie să mănânce 12 boabe de struguri chiar la miezul nopţii. Doar că unii puşi pe şotii le mai înlocuiesc cu măsline...

GERMANIA

Şase cepe tăiate în jumătăţi şi presărate cu sare reprezintă fiecare lună a anului. Cepele sunt puse ulterior deoparte pentru ca pe baza lor să se anticipeze cum va fi vremea. Dacă sarea se umezeşte sau se dizolvă, luna respectivă va fi ploioasă, iar dacă rămâne uscată, luna va fi însorită.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite