UPDATE: Superstiţii valabile de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crenguţele de vâsc aduc noroc în casă
Crenguţele de vâsc aduc noroc în casă

Bistriţenii superstiţioşi urmează ritualuri specifice de sărbători, care să le aducă belşug şi prosperitate anul ce vine. Postul şi rugăciunea, alături de o crenguţă de vâsc în casă sunt esenţiale pentru a le asigura celor care cred în superstiţii o viaţă plină de noroc în 2010

Sărbătoarea Crăciunului rămâne pentru mulţi o perioadă în care să încearce noi obiceiuri şi ritualuri, pentru a avea o viaţă mai bună. De exemplu, în zona de campie a judeţului se spune că oamenii care se spală pe tot corpul în ziua de Crăciun vor fi curaţi tot anul care urmează, iar trupul le va fi ferit de boli de piele, cel puţin până la sărbătoarea următoare. „În apa în care o să mă scald o să pun o nucă pentru sănătate. Ştiam că dacă se pune şi o monedă de argint sufletul îmi va fi curăţit, dar nu am o aşa monedă. O să mă rog pentru sufletul meu", a spus mătuşa Ana Boca de pe Valea Căianului, care susţine că la 70 de ani nu are probleme de sănătate şi că respectă acest ritual de ani buni. Şi tot la ţară, femeile nu fac curăţenie în prima zi de Crăciun şi nu dau gunoiul afară din casă, pentru că asta înseamnă că îşi alungă norocul din casă. În plus, niciun Crăciun nu se petrece fără crenguţe de vâsc, altfel nefericirile vor pândi tot anul. Bătrânii susţin că nu e bine să-şi cumpere încăţăminte nouă pentru ziua de Crăciun, în schimb spun că le aduce noroc dacă îşi cumpără haine.

Fetele nemăritate îşi pot afla sortitul de Crăciun

Tot în prima zi de Crăciun, după ce se spală, fetele nemăritate care îşi vor pune sub pernă un pieptene nou-nouţ sub pernă, o să îl vadă în vis pe alesul lor, le povăţuiesc bătrânii. Şi tot dacă vor să ştie cum va arăta ursitul lor, fetele tinere pot să facă asta doar printr-o numărătoare simplă. „Trebuie să numeri parii dintr-un gard de lemn şi cel care e cu numărul 10, îţi arată cum va fi bărbatul tău. Dacă parul e strâmb înseamnă că el va fi mai căpos, dacă e drept înseamnă că vei avea un bărbat vrednic, dacă e mai mic bărbatul va fi scund şi dacă e un par lung şi el va fi înalt", povesteşte Maria Retegan din Căianu-Mic. La oraş, fetele sunt mai sceptice. „Legat de chestiunea cu pieptenele sub pernă, mi-e teamă că o să mă uit seara la un film de groază şi că o să visez cu personaje din film. Nu cred că o să mă mărit cu vreun actor", a spus cu zâmbetul pe buze bistriţeanca Andreea Toth.

Post şi rugăciune pentru credincioşi

Cel mai des întâlnit obicei de Crăciun, care se practică din moşi strămoşi este refuzul de a mânca până la ora prânzului în 24 decembrie. Numită şi Ajunul Crăciunului, în această zi credincioşii ţin post şi se roagă pentru fericire şi sănătate. „De când mă ştiu în ajun de Crăciun nu am mâncat nimic până după-amiază", a spus Irina Maftei, de 55 de ani. Potrivit credinţei populare, în ziua de dinaintea naşterii lui Iisus, Maica Domnului nu a mâncat nimic şi de aceea ajunul Crăciunului trebuie ţinut cu post.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite