Reţeta unui an bun: lista cu dorinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoreanca Dorina Dragomir şi-a propus ca în 2010  să fie mai veselă şi mai sociabilă
Timişoreanca Dorina Dragomir şi-a propus ca în 2010 să fie mai veselă şi mai sociabilă

Psihologii spun că obiectivele pe care ni le propunem de Revelion sunt primii paşi către reuşitele din anul următor. În prima zi din an, cei mai mulţi dintre noi îşi iau un răgaz şi notează pe o hârtie lucrurile pe care îşi propun să le facă în anul care urmează.

Dorina Dragomir este din Timişoara, are doar 23 de ani şi este una dintre persoanele pentru care tehnica întocmirii unor liste cu dorinţe pentru anul următor chiar funcţionează. În fiecare an, în data de 31 decembrie, îşi rezervă câteva zeci de minute şi se gândeşte bine la lucrurile pe care ar vrea să le schimbe odată cu noul an. Apoi ia în mână un creion şi îşi aşterne gândurile pe o foaie de hârtie.

Trei categorii de dorinţe

„Am o strategie personală. Mă gândesc la ce am făcut în anul precedent şi apoi la ce vreau să schimb. De obicei, îmi fac o listă cu dorinţe împărţite pe trei categorii: lucruri concrete pe care vreau să le fac, ce vreau să îmbunătăţesc la mine şi ce vreau să elimin. De exemplu,
mi-am propus ca în anul care vine să fiu mai veselă şi mai sociabilă", a povestit Dorina.

Mai citiţi şi:

Meserii care dăunează grav căsniciei

Doar 28 de psihologi pentru nevoile elevilor

Topul greşelilor pe care le fac părinţii

Anul trecut, lista Dorinei a cuprins nici mai mult nici mai puţin de 30 de promisiuni pe care le-a făcut faţă de sine. "Probabil că anul ăsta vor fi puţin mai multe, pentru că au rămas câteva planuri neîmplinite de anul trecut", a mărturisit tânăra timişoreancă. Printre lucrurile pe care Dorina şi le-a propus pentru 2010, la loc de cinste stau planurile de a-şi găsi un job şi de a-şi lua permisul de conducere auto.

Pentru tânăra timişoreancă, listele sunt într-adevăr funcţionale. "Pun întotdeauna foaia pe care mi-am notat toate anagajamentele undeva la vedere, ca nu cumva să mă iau cu altele şi să uit. Odată ce le-am scris, undeva, în subconştient ştiu că trebuie să şi fac ceva ca să realizez ce mi-am propus. Mă responsabilizează", a explicat Dorina.

Fiţi concişi şi pozitivi!

Psihologii susţin utilitatea întocmirii acestui tip de liste. "Atunci când consemnezi în scris un obiectiv, te simţi mai responsabil să îl îndeplineşti. Îţi dispare cu greu din memorie, spre deosebire de un gând răzleţ pe care nu l-ai consemnat niciunde", a explicat Casandra Chera, psiholog timişorean. Există anumite reguli care te pot ajuta să îţi formulezi aceste angajamente în aşa fel încât să te ajute să le respecţi.

„În primul rând, obiectivele pe care ţi le-ai propus trebuie să fie formulate clar şi concis. Apoi, oamenii trebuie să ţină cont că cel mai bine este să îşi împartă dorinţele mari în unele mai mici, pe care să le poată realiza treptat, pe termen scurt", a completat Casandra Chera.

Printre lucrurile care trebuie evitate atunci când ne fixăm obiectivele pentru anul care urmează cel mai important este tonul negativ. „O greşeală pe care am întâlnit-o adesea este exprimarea angajamentelor sub forma unei restricţii, a unei reduceri sau a unei prohibiţii. Atunci când ne stabilim care sunt lucrurile pe care vrem să le ducem la împlinire, este vital să le exprimăm pozitiv şi într-o manieră optimistă", a explicat psihologul timişorean.

Aceasta spune că trebuie să îţi propui, spre exemplu, să fumezi mai puţin şi nu să nu mai fumezi deloc.

Cum să-ţi respecţi promisiunile

Britanicul Richard Wiseman, profesorul de psihologie la Universitatea din Hertfordshire, citat de „The Daily Telegraph", susţine că ajungem să dăm uitării propunerile făcute de Anul Nou fiindcă nu ştim cum să le abordăm. Wiseman a făcut un studiu pe 700 de voluntari care şi-au propus câteva obiective la început de an. Numai 22% din aceştia au reuşit să respecte deciziile pe care ei înşişi le-au luat cu privire la viaţa lor. „Orice obiectiv poate fi atins dacă se adoptă politica paşilor mărunţi", subliniază Richard Wiseman.

Profesorul a ajuns la concluzia că persoanele care şi-au făcut un plan de bătaie realist, cele care le-au cerut ajutorul prietenilor şi cele care şi-au găsit un model de urmat au avut cu 20% mai mult succes decât celelalte. În plus, fiecare trebuie să-şi propună să obţină ce-şi doreşte cu adevărat. Andreea Romanovschi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite