Topul greşelilor pe care le fac părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Bătaia şi cearta nu sunt rupte din rai, internetul nu educă, iar replica repetată "lasa-mă în pace, că sunt obosit" înstrăinează copilul. Psihologii şcolari din Bistriţa încearcă să implice adulţii într-o aşa numită şcoală a părinţilor, însă se plâng de lipsa de interes a acestora

Psihologii şcolari avertizează că greşelile în educaţie din prima copilarie, dar şi ulterior din adolescenţă, pot avea consecinţe dramatice  în dezvoltarea ulterioară a adultului.  Ei au întocmit un top al celor mai frecvente greşeli în relaţia cu copilul, pe  care încearcă le prelucrează în aşa numite şcoli ale părinţilor. Potrivit cordonatorului centrului de Asistenţă Psihopedagogică, Bistriţa-Năsăud, Ioan Orban  prima greşeală pe care o fac părinţii este timpul insuficient acordat copilului şi nevoilor sale de comunicare: „uităm să ne jucăm cu ei când sunt mici, să intrăm în viaţa lor, ne mulţumim să rămânem spectatori. Ne imaginăm că dacă au tot ce le trebuie şi stau cuminţi în camera lor este suficient. În timpul ăsta copilul poate sta la calculator şi să vizualizeze site-uri porno" , explică psihologul. „Părinţii vin la orele 17-18 şi copleşiţi de probleme se apucă de treburi casnice, ori se aşează la televizor ignorând copilul. Acesta ar comunica, s-ar arunca în braţe să-i povestească experienţele sale, dar adultul îi răspunde: „lasa-mă-n pace că sunt obosit. Este un scenariu pe care îl întâlnim din păcate aproape în orice casă, a concluzionat psihologul. Iar consecinţele se văd în adolescenţă, în momentul în care părinţii constată că au scăpat frâiele şi  intervin neinspirat: „se amestecă în viaţa acestora în momente în care ar trebui să le lase sentimentul libertăţii propriei decizii", mai spune Orban.

Protecţia exagerată strică

Părinţii nu trebuie să cadă nici în celaltă extremă, a unei protecţionism exagerat, avertizează însă psihologii. Consecinţele pot fi dintre cele mai diverse: de la anxietăţi de tot soiul până la fobii, care împiedică o viaţă de normală de adult. Aneta Popa are 54  de ani, este divorţată şi şi-a crescut singură fata. Spune că a încercat să o protejeze pe cât a putut, însă acum, după ce fata de 30 de ani are atacuri de panică şi nu vrea să iasă din casă, crede că a greşit: „Am fost cu ea la psihologi şi psihiatrii, şi pe unde nu am mai fost. Toţi mi-au spus că trebuia să îi acord independenţă, să o las să interacţioneze cu alţii.  Când a fost mică am trecut printr-un divorţ dureros şi copilul a asistat la certurile noastre", povesteşte acum femeia.

Nu ne învaţă nimeni cum să fim părinţi

O altă mare greşeală pe care o fac părinţii este modul în care administrează „Nu trebuie să ne pierdem cu firea. Molestarea emoţională poate fi chiar mai nocivă decât cea fizică şi poate duce, în timp la pierderea stimei de sine a copilului, avertizează psihologul Ioan Orban. Cea mai eficientă pedeapsă este retragerea privilegiilor sau time-out-ul, enumeră Orban din arsenalul pedepselor cu care încearcă să-i obişnuiască pe adulţi  la aşa numitele şcoli ale adulţilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite