A alergat 100 km în Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Roşu, primul român care a participat la Maratonul Polului Nord, a reuşit o nouă performanţă. Bucureşteanul de 34 de ani, care lucrează la o bancă din Capitală, a alergat un maraton (42 de kilometri) şi un ultramaraton (100 de kilometri) în doar două zile, la Polul Sud.

La doar opt luni de când a alergat în primul său maraton, la Polul Nord, Andrei Roşu a decis să-şi testeze limitele şi să se înscrie într-o cursă de 100 de kilometri, la Polul opus.

Mai citeşte şi:

Alpinistul român Horia Colibăşanu a fost "evacuat" ca în filme din Himalaya

EXCLUSIV Timişoreanul Horia Colibăşanu a urcat în premieră naţională un munte din Himalaya

VIDEO Primul român care a participat la maratonul de la Polul Nord: Am rău de înălţime şi nu îmi place frigul

„În preziua plecării către Antarctica, decizia era deja luată", povesteşte Andrei pe blogul său. Rămâneau însă două probleme „tehnice": nu se antrenase pentru alergări pe distanţe mai mari de 43-44 de kilometri şi nu avea deloc timp de refacere, pentru că ultramaratonul era programat a doua zi după Maratonul Antarctic.

„În secunda doi, am dat search pe Google şi am găsit tehnici de antrenament şi de alergare a curselor de ultramaraton. Am băgat la cap tot ce se putea într-un timp atât de scurt şi am cumpărat rapid mici provizii care să susţină efortul", explică maratonistul. Strategia lui a fost să-şi imagineze că aleargă, de fapt, 13 kilometri de încălzire, apoi câte trei antrenamente a câte 29 de kilometri şi să pună toată cursa pe hârtie, ritmul, pauzele de hidratare şi de masă.

Cinci concurenţi, un abandon

Cursa de 100 de kilometri a început la 16 decembrie, pe un circuit aflat la aproape 1.000 de metri altitudine, cu porţiuni în care zăpada era bătătorită, dar şi altele în care alergătorii se afundau 10-15 centimetri. Pe parcursul cursei, temperatura a oscilat între -10 şi -25 de grade, mai „cald" decât a fost la Maratonul Polului Nord, potrivit lui Andrei. Rafalele de vânt l-au determinat însă pe cel de-al cincilea participant la ultramaraton să abandoneze, din cauza hipotermiei.

Andrei spune că a alergat într-un ritm mai lent decât o făcuse cu o zi înainte, la maraton. După primii 10-15 kilometri ai cursei, s-a trezit singur, nu mai avea contact vizual cu niciunul dintre competitori. „Un asemenea sentiment de singurătate nu am mai avut în viaţa mea. Eram doar eu şi Antarctica", povesteşte el.

Problemele au început să apară între kilometrii 70 şi 75. Avea dureri musculare atât de puternice încât a fost nevoit să se oprească de mai multe ori şi să se întindă pe zăpadă. „Ultimii 25 de kilometri au fost o combinaţie între mers, alergare uşoară şi târât, cu o medie de 4-5 kilometri pe oră." A trecut linia de sosire după 21 de ore şi 22 de minute, ultimul dintre cei patru alergători rămaşi în competiţie. Cu o zi înainte s-a clasat pe locul 18 la maraton, cursă pe care a terminat-o în 5 ore şi 59 de minute, cu aproape două ore mai rapid decât la Maratonul Polului Nord.

Palmares

După cursa de la Polul Nord din aprilie, Andrei Roşu şi-a propus să alerge câte un maraton pe fiecare continent. În iulie a alergat în Australia, apoi în Europa, la Istanbul (17 octombrie), în America de Sud (5 decembrie) şi în Antarctica. S-a înscris şi la maratoanele din Sahara (28 februarie 2011), din Everest (29 mai 2011) şi din Alaska (18 iunie 2011).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite