EXCLUSIV Timişoreanul Horia Colibăşanu a urcat în premieră naţională un munte din Himalaya UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit cea mai importantă premieră naţională din cariera sa: a urcat pe cel mai periculos munte din Himalaya, Annapurna, de 8.091 de metri. Este muntele pe care şi-a pierdut cel mai bun prieten de expediţii, pe Inaki Ochoa de Olza, şi care i-a stârnit cea mai mare provocare, aceea de a nu renunţa la acest sport dificil şi, totodată, periculos.

NU RATA:

Puştoaică de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania / FOTO

Alpinistul care a plătit tribut muntelui

Alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe muntele ucigaş din Himalaya

Horia Colibăşanu a început să urce pe Annapurna luni seara, la ora 23, ora României. În această dimineaţă a ajuns pe vârful înalt de 8.091 de metri şi a reuşit să îşi îndeplinească un vis: să atingă vârful pe care el şi prietenul său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel cu care a mai încercat de două ori să meargă pe acest traseu, sperau să-l aibă în palmares. "A fost îngrozitor de frig, am stat aproape cinci ore la minus 20 de grade, în viaţa mea nu am mai stat atât de mult timp în ger cumplit. Acum, că am ajuns pe vârf şi m-am întors, nu-mi vine să cred că am rezistat", a declarat Horia Colibăşanu, în exclusivitate, pentru Adevărul de Seară Timişoara.

image

Alpinistul timişorean coboară acum în tabăra patru, situată la 7.200 de metri, unde se va odihni. Ascensiunea a fost dificilă, foarte solicitantă în ceea ce priveşte efortul fizic, dar şi plină de peripeţii. Drumul până spre vârf a fost dificil în special din cauza stratului mare de zăpadă. Finalul traseului a presupus urcarea unei zone de gheaţă, întinsă pe aproximativ 300 de metri. Înainte de a pleca, Horia a spus că această porţiune poate fi traversată doar cu asigurare în corzi, pe care trebuia să le monteze el şi colegii lui de expediţie.

Concurenţa pentru vârf
Horia a decis în ultimul moment să schimbe ruta de ascensiune pentru că cea pe care a pornit iniţial era foarte aglomerată. "Cred că erau 20 de persoane înaintea noastră şi din cauza asta am înaintat foarte greu. Tot din cauza asta am stat şi foarte mult în frig. Deşi era bătută cărarea, trebuia să fim atenţi cu toţii. Şi am fi pierdut şi mai mult timp când am fi ajuns la peretele de gheaţă, pe care trebuia să-l trecem în corzi. Până îşi montau toţi corzile, pierdeam prea mult timp. Astfel că am decis cu doi prieteni din Spania, care i-au fost şi prieteni buni lui Inaki, să mergem pe coama estică a muntelui. Am urcat pe acolo", a mai spus Horia de deciziile pe care le-a luat în ultima parte a expediţiei şi care putea însemna, în cel mai rău caz, şi un eşec.

Palmares impresionant
La această oră, Horia Colibăşanu este alpinistul cu cel mai impresionant palmares. Vârful Annapurna, de 8.091 de metri, este cel de-al patrulea optmiar urcat de Colibăşanu în premieră naţională. Prima premieră naţională a fost vârful K2, de 8.611 metri, din 2004, a doua a fost muntele Manaslu, de 8.163 metri, în 2006, iar a treia a fost Dhaulagiri, de 8.167 metri, în 2007. La toate aceste performanţe, care promovează alpinismul românesc la nivel mondial, se adaugă şi alte rezultate şi premii obţinute în expediţii-concurs din Europa.

Citiţi mâine în ADEVĂRUL care au fost cele mai dificile momente ale expediţiei pe muntele morţii, dar şi cum a reuşit Horia să le depăşească şi ce anume l-a motivat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite