Metode moderne de gestionare a stresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnica eliberării emoţionale, fitnessul mental şi hidroterapia sunt metode prin care se pot elimina sentimentele negative. 52 la sută din români consideră stresul cea mai mare problemă de sănătate, proporţia europeană fiind de doar 33 la sută, potrivit unui studiu recent.

Inevitabil, stresul face parte din viaţa fiecărei persoane şi, până la un anumit nivel, el are o influenţă pozitivă. Din păcate, stresul devine o problemă în momentul în care constituie un obstacol în calea realizării activităţilor zilnice. În primă instanţă, acesta îşi face simţită prezenţa prin stări frecvente de oboseală, durere de cap, apetit necontrolat, scăderea imunităţii şi prin insomnii.

Citiţi şi:

Care sunt cele mai stresante meserii

Cum se aplică testele de stres băncilor din Uniunea Europeană

Insomniile fură ani din viaţă

Medicii spun că, în acest stadiu, stresul poate fi gestionat cu rezultate bune şi fără prea mult efort. Cu toate acestea, cele mai multe persoane aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine şi nu iau nicio măsură concretă. Prin urmare, lipsa de acţiune va duce, în timp, la diverse probleme de sănătate. Medicii susţin că 80 la sută din boli apar pe fondul stresului. Sindromul de intestin iritabil, gastrita, ulcerul, depresia, hipertensiunea arterială şi atacurile de panică sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care au drept cauză principală stresul cronic.

Emoţiile negative, principala cauză

Deoarece stresul apare din cauza acumulării de emoţii negative, exerciţiile mentale sunt indispensabile pentru eliminarea lui. Acest lucru se poate face cu ajutorul fitnessului emoţional, o metodă care, de câţiva ani, se practică şi în România şi care constă în exersarea „muşchilor" mentali prin repetarea unor expresii pozitive. Fitnessul emoţional ajută la controlarea emoţiilor negative pe termen lung, însă cu condiţia ca exerciţiile să fie practicate şi individual după terminarea terapiei.

De asemenea, emoţiile negative pot fi eliminate şi cu ajutorul meloterapiei (terapie prin muzică). Prin intermediul muzicii tibetane, centrii energetici se deschid şi astfel se elimină încărcătura emoţională negativă. În cele mai multe cazuri însă, această tehnică nu este suficientă şi trebuie practicată în combinaţie cu altele. „De obicei, atunci când o persoană ne cere ajutorul pentru a scăpa de stres, diagnosticarea energetică arată că trebuie să acţionăm pe mai multe planuri şi, prin urmare, asociem meloterapia cu presopunctura şi cu masajul termic", explică Doina Obreja de la Centrul de Consultanţă „Învaţă să fii sănătos" din Iaşi.

Acupunctura fără ace, eliberatoare

O altă metodă eficientă în tratarea stresului este tehnica eliberării emoţionale (EFT- Emotional Freedom Technique), care constă în stimularea cu ajutorul degetelor a anumitor puncte de pe meridianele energetice ale corpului, aceleaşi din acupunctură, în timp ce se rostesc propoziţii specifice pentru eliminarea emoţiei negative.

EFT poate trata nu doar stresul, ci şi o serie de probleme precum fobiile, teama de a vorbi în public, teama de dentist, atacul de panică, depresia postdivorţ şi lipsa de încredere în sine. EFT are o rată de succes de 50-70 la sută pentru începători şi de 80-90 la sută pentru practicienii EFT avansaţi. În funcţie de gradul de dificultate al problemei, rezultatele pot apărea chiar din primele două şedinţe.

10 şedinţe, pentru rezultate optime

Gestionarea stresului se poate face şi prin metode de terapie SPA medicale, care constau în combinarea procedurilor de relaxare cu cele de hidroterapie. În anumite centre se realizează aşa-numitele băi de relaxare, timp de 20 de minute, care combină magnetoterapia subacvatică, meloterapia, cromoterapia şi aromaterapia.

„Duşul Vichy (ploaie de apă sub care se realizează masajul de relaxare) reprezintă o metodă de hidroterapie cu rezultate foarte bune în înlăturarea stresului", explică medicul Luminiţa Sămărghiţan de la Diamed Center din Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite