Cum se aplică testele de stres băncilor din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o încercare de a înlătura speculaţiile privind sistemul financiar, liderii Uniunii Europene au decis publicarea rezultatelor testelor de stres bancar desfăşurate la nivel european.

Evaluările vor fi efectuate de autorităţile naţionale, însă coordonate de Comitetul European al Inspectorilor Bancari. Deşi modalităţile de testare sunt decise de fiecare stat, Comisia Europeană a insistat ca simulările să includă un „şoc al datoriei suverane", care va arăta cum vor reacţiona băncile dacă un stat din zona euro intră în incapacitate de plată. O altă probă va verifica dacă raportul dintre capitalul de rang I şi active poate depăşi pragul minim de 6% din active.

Ministrul de Finanţe francez a anunţat recent că rezultatele testelor de stres vor fi publicate la 23 iulie. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a stabilit o întâlnire cu reprezentanţii băncilor evaluate, care va avea loc cu două zile înainte de data publicării, potrivit Reuters. Comisarul European pentru Economie, Olli Rehn, a declarat că, în cazul în care testele vor dezvălui probleme, băncile pot recurge la un fond de urgenţă de 500 de miliarde de euro, destinat statelor din zona euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite