Traumele unei eleve hărţuite la şcoală: "Treci la tablă. Eu nu te pipăi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Stelian Circo, dascălul hunedorean filmat în timp ce pipăia o elevă, a primit o amendă de 1.000 de lei. Victima lui a ajuns ţinta ironiilor altor profesori. Colegiul „Avram Iancu“ din Brad, unul de elită între 1995 - 2000, a ajuns un loc nepopular de studiu. Scandalurile în care au fost implicaţi profesorii s-au ţinut lanţ în ultima vreme. 

EXCLUSIV:

Eleva violată de un bolnav de SIDA e batjocorită de colegi şi urmărită de părinţi

Bântuiţi de HIV: prima fetiţă moartă din cauza unei seringi nesterilizate, a doua violată de un bolnav de SIDA

Violată de un bolnav de SIDA în schimbul a 15 lei şi câteva ţigări

Iaşi: Elevi bătuţi de un învăţător beat mort

„Vino la tablă, că eu nu te pipăi!", i-a spus profesorul de matematică, Mihai Opincariu, unei eleve de la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Brad, judeţul Hunedoara. Fata de 16 ani, Iulia Rusu, a fost în urmă cu puţin timp ţinta unei hărţuiri sexuale din partea unui alt dascăl al liceului. Iulia a povestit că anul trecut, în timpul unei ore de pregătire pentru promovarea examenului de corijenţă, profesorul de matematică Stelian Circo, 61 de ani, a mângâiat-o pe picior, după care i-a luat mâna şi i-a făcut avansuri sexuale.

Caz muşamalizat de conducerea liceului

Iniţial, dascălul a negat acuzaţiile elevei despre care colegii ei spun că este frumoasă şi că se îmbracă provocator. Unul dintre colegii fetei l-a filmat însă pe profesor cu telefonul mobil. Ancheta internă derulată la liceul din Brad nu a mai fost finalizată pentru că, între timp, Stelian Circo s-a pensionat anticipat. Părinţii au depus, însă, o plângere penală pentru hărţuirea minorei, la Parchetul Brad. În luna februarie 2010,procurorii au stabilit ca Stelian Circo să nu fie cercetat pentru corupţie sexuală.

„Procurorul de caz a decis ca profesorul cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri să fie sancţionat cu o amendă în valoare de 1.000 de lei", a declarat prim-procurorul Cornelia Şoica, de la Parchetul Brad. De la începerea urmăririi penale, a povestit Iulia Rusu, ea s-a mai întâlnit cu fostul ei profesor. „De fiecare dată, a încercat să mă convingă să îmi retrag plângerea", a declarat ea.

MAI CITEŞTE ŞI: VIDEO Dascăli-pericol pentru copilul tău / Afară cu bătăuşii din şcoli!

Ţinta ironiilor profesorilor

Tatăl fetei, Remus Rusu, a adaugat că, de la incidentul pe care l-a avut cu dascălul de matematică, Iulia a rămas traumatizată. Adolescenta a ajuns ţinta ironiilor altor profesori. Directorul liceului, Gavrilă Paşcu, este mai puţin preocupat de sancţiuni şi de scandalurile din instituţia pe care o conduce. El rosteşte despre notele fetei: „Are mai mult 7 şi 8. Note de 9 şi de 10 are numai la disciplinele uşoare, care nu-i dau bătăi de cap niciunui şcolar. Are şi absenţe, pentru că, de la unele ore, obişnuieşte să lipsească".

Stelian Circo a negat iniţial acuzaţiile

image

În urma scandalului de hărţuire sexuală, Stelian Circo (foto), profesor de matematică la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Brad s-a pensionat anticipat, la vârsta de 61 de ani după 39 de ani de catedră. Despre el, profesorii spun că era un dascăl bine pregătit, în schimb foştii elevi susţin că se uita după fete.

Alin Cioară,un alt profesor cu probleme

La începutul lunii ianuarie, Lorena Hurdea, o adolescentă în vârstă de 16 ani, din clasa a X-a, s-a spânzurat, după ce a făcut o pasiune pentru Alin Cioară, de asemenea, un profesor de matematică la „Avram Iancu". Deşi e cunoscut pentru probleme cu alcoolul, el a revenit la catedră.

Opinia psihologului: „Va ajunge o fată cu traume"

Camelia Keren Izsak, pshihoterapeut

Chiar dacă o adolescentă se îmbracă provocator, acest lucru nu înseamnă că este o fată uşuratică. Nu întodeauna se corelează aceste lucruri. Prin acest stil de vestimentaţie, tânăra vrea practic să se valorizeze şi să compenseze faptul că are rezultate mai scăzute la şcoală. Iar dacă i se aminteşte mereu de hărţuirea la care a fost supusă va rămâne o fată traumatizată şi de-acum încolo. Ea poate deveni o tânără anxioasă şi se va integra cu dificultate oriunde va merge pentru că e şi o elevă cu o stimă de sine scăzută.

CITEŞTE ŞI:

Bătaia e ruptă din Raiul franciscan: copil lovit cu piciorul în plină faţă de pedagogul său

VIDEO O poveste de iubire dintre o elevă din Brad şi un profesor s-a încheiat tragic

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite