Batista lui Ponta pe ţambalul corupţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta a "sfătuit" poliţiştii să se concentreze pe interlopii care au luat străzile în stăpânire, explicându-le elegant că asta e o treabă mult mai importantă pentru români decât cazurile de corupţie. Fostul procuror Victor Ponta nu pricepe că tocmai din cauza corupţiei au ajuns interlopii să facă legea.

Este adevărat că nu a spus-o pe şleau, dar a lăsat să se înţeleagă un mesaj foarte periculos. „La TV întotdeauna sunt interesante cazurile de corupţie, spectaculoase. Ca fost procuror de teren ştiu foarte clar că ce influenţează radical viaţa fiecărui cetăţean este siguranţa lui personală. Ştiu că în România există un pericol real ca diverse clanuri mafiote şi structuri de crimă organizată să stăpânească zone din ţară. Prioritatea zero este combatarea oricărui tip de crima organizată din România", a spus Ponta separând două fenomene infracţionale: corupţia şi crima organizată.

Domnul prim-ministru are nevoie de un update. Pericolul pe care îl invocă este, în fapt, o realitate. Zone întregi sunt de foarte mult timp sub controlul absolut al clanurilor mafiote. S-au făcut averi faraonice din infracţiuni, iar posesorii lor nu au nicio jenă să le expună public prin castele cu pagode, maşini de lux şi nunţi cu manelişti.

Când triburile de gorile se iau la harţă vedem la televizor bătălii de stradă ca în Evul Mediu, cu săbii, topoare şi pistoale. Clanurile fac asta de ani de zile, în mod ostentativ, strigând practic în gura mare că ei sunt stăpânii locului şi ai momentului, că România e o junglă în care se face legea pumnului.

Marea problemă a românilor este că s-a ajuns aici tocmai din cauza poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi altor slujbaşi ai statului pe care i-am văzut la TV în postura de inculpaţi ai unor dosare de corupţie. A doua mare problemă a românilor este că şpăgarii arestaţi reprezintă încă doar o mică parte din totalul corupţilor angajaţi pe funcţii publice.

Un fost procuror "de teren" ar fi trebuit să ştie foarte bine că nicun interlop nu creşte peste noapte şi că niciun clan nu răsare într-o zi. Ajung să dobândească putere şi să stăpânească "zone întregi din ţară" într-o spirală penală construită din zeci sau sute de fapte lăsate nepedepsite la vremea lor. Multe clanuri sunt controlate chiar de poliţişti sau alţi oameni ai legii corupţi.

Se poate scrie un roman în zeci de volume cu toate dosarele dovedite de interlopi agresivi şi clanuri mafiote care aveau legături cu şefi din Poliţie, cu procurori sau cu judecători.

Aproape în toate cazurile grave rădăcina răului s-a întins până în ograda vreunui politician şi tocmai existenţa unor astfel de legături determină indivizii rudimentari cu ceafă lată să comită fapte şi mai grave, ştiind că au protectori importanţi.

Corupţia şi fenomenul crimei organizate nu pot fi separate. Merg mână în mână şi una o creşte pe cealaltă. De aceea este cel puţin ciudată demarcaţia făcută de prim-ministrul Victor Ponta, la instalarea în funcţie a noului ministru de Interne.

Fostul procuror Ponta ar fi trebuit să ştie că numărul interlopilor şi clanurilor care ne controlează străzile scade proporţional cu numărul cazurilor de corupţie dovedite şi pedepsite în instanţe, mai ales atunci când e vorba de persoane din sistemul judiciar. Dacă pui batista pe ţambalul corupţiei ajuţi infractorii protejaţi sau controlaţi de corupţi.

Salubrizarea străzilor de maimuţele cu săbii şi pistoale se face începând cu ridicarea gunoiului din Poliţie, Parchet, magistratură. Aceasta este ordinea eficientă a lucrurilor.

O explicaţie de bună-credinţă pentru mesajul transmis de Ponta structurilor MAI este aceea că prim-ministrul şi-a formulat confuz discursul. Poate era doar obosit, după maratonul preluării puterii. Dacă este aşa, trebuie să reformuleze, pentru a evita eventuale confuzii care să tragă frâna de mână în anchetele penale cu interlopi.

S-a exprimat confuz Ponta, sau chiar vrea să pună batista pe ţambal în privinţa luptei împotriva corupţiei?

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Un contrabandist mărunt, o problemă cât Schengen

Moment penibil în istoria Poliţiei Române

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut lorNevoia de modele şi morală

De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite