De ce este Justiția atât de murdară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două "instituții" trebuie să te ferești în România: tribunalul și spitalul. Ai toate șansele să ieși mort sau cu viața distrusă din ele.

Pentru dezastrul din spitale există explicația simplă a faptului că nu avem suficienți bani. Suntem prea săraci pentru a ne permite servicii medicale performante în toate spitalele. Pentru murdăria din Justiție nu oferă nimeni niciun răspuns decent. Scuza banilor nu există. S-au băgat sume uriașe în sistemul judiciar.

Judecătorii și procurorii primesc de la stat venituri pe care nu le visează mulți medici. Alții își riscă libertatea pentru astfel de sume, când iau mită de la pacienți. "Condițiile de muncă" sunt mai mult decât decente și s-au plătit bani grei pentru ca sistemul judiciar să fie dotat cu tot ce are nevoie, de la computere performante până la rețele de televiziune cu circuit închis. Toate "serviciile" care lucrează pentru sistemul judiciar au bugete obeze. Bugete care cresc cu nesimțire de la un an la altul.

Cu toate acestea, contactul cu Justiția este la fel de periculos, în România, ca o boală grea tratată într-un spital orășenesc. Intri cu o boală și ieși cu zece, dar numai dacă ești foarte norocos. Altfel ieși mort.

Diferențele de ordin financiar sunt, categoric, obscen de mari. Cu toate acestea Justiția dăunează grav societății în România. Cazurile care sfidează cele mai decente și elementare norme de bun-simț sunt atât de multe încât este imposibil să faci un inventar complet. De la judecătoria orășelului de provincie, până la Înalta Curte de Casație și Justiție avem exemple cu duiumul.

În toată această ecuație a corupției sau incompetenței există un grup de cetățeni care joacă un rol vital. Este vorba de magistrații care fac parte din Consiliul Superior al Magistraturii. Fix rolul lor era să spele rufele murdare ale Justiției din România. Din păcate pentru întreaga societate, cetățenii din CSM nu au înțeles care este, de fapt, misiunea lor. Sau au înțeles și au refuzat să-și facă treaba.

Știți ce vă răspunde CSM dacă sesizați o neregulă în sistem? Toți cei care fac petiții primesc răspunsuri standard care dovedesc că nu se fac verificări. Din principiu CSM consideră că cetățeanul nu are dreptate și că nu e nimic de verificat. Câțiva ani s-au deranjat să răspundă sesizărilor. Apoi au decis că e prea mult și acest simplu gest de politețe și au hotărât să nu răspundă celor care îndrăznesc să le trimită mai mult de o sesizare.

Simplul mod în care CSM poartă corespondență cu publicul este un barometru important. Indică perfect starea de spirit din interiorul acestei instituții. Dacă nu doresc să se deranjeze nici măcar pentru a da răspunsuri, e limpede că nu fac eforturi pentru a curăța sistemul de corupți sau incompetenți.

Acest tip de mentalitate a adus Justiția din România în situația de acum. Publicul trebuie să știe că întreaga răspundere morală pentru corupția și incompetența din Justiție aparține magistraților din CSM, care fac orice altceva decât să-și îndeplinească sarcinile pentru care publicul le plătește bugete impertinente. Ei sunt primii responsabili pentru murdăria din Justiție.

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește alte editoriale:

Interlopii ne conduc cu sabia în mână

Şcoala de şpagă de la Drept

Triunghiul bermudelor poliţiştilor

O durere de cot prea scumpă


Citeşte alte opinii:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite