Caracatiţa de la graniţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost ofiţer al Poliţiei de Frontieră, refugiat în Elveţia, confirmă dimensiunile caracatiţei care dirijează contrabanda de la graniţe şi descrie din interior fenomenul.

În acest moment identitatea sursei nu este relevantă şi nici identitatea personajelor despre care acesta vorbeşte. Foarte important este mecanismul descris de fostul ofiţer, forţat să plece din ţară. Informaţiile oferite confirmă o situaţie pe care mulţi o cunosc şi descriu circuitul şpăgii în România.

Mita se aduna la patru dimineaţa într-o parcare a unui motel din zona Porţile de Fier. Banii merg sus, foarte sus, la generali şi politicieni. Toată contrabanda este protejată şi dirijată de cei care trebuie să lupte împotriva ei. Am făcut rapoarte peste rapoarte, am colaborat cu serviciul secret al ministerului, le-am spus tot. La urmă m-am ales cu o mustrare şi amânare la avansare, apoi am fost nevoit să plec. Urmăresc ce se întâmplă în ţară. Din când în când mai prind câte unul, luat de fraier, ca să arate că fac şi ei ceva, î", aşa sună mărturia unui ofiţer din Poliţia de Frontieră. Aceste fapte şi altele descrise cu lux de amănunte, confirmă nivelul ridicat de corupţie din această insituţie.

Discuţia cu fostul ofiţer al Poliţiei de Frontieră mi-a adus în minte o altă discuţie purtată acum câţiva ani, pe aceeaşi temă, cu un procuror DIICOT.

I-am urmărit, i-am reţinut cu tone de probe. Unii au fost prinşi în flagrant. Au stat puţin arestaţi şi apoi au scăpat. Acum ne urmăresc martorii şi îi ameninţă cu moartea pentru a schimba declaraţiile. În zilele în care martorii au înfăţişări la proces, stau cu maşini, ostentativ, în faţa caselor lor. Îi urmăresc de acolo până la tribunal, totul pentru intimidare", povestea procurorul DIICOT.

Mii de pagini de interceptări telefonice aflate în dosarele contrabandiştilor descriu agresivitatea cu care aceştia îşi protejează interesele şi lejeritatea cu care au putut corupe slujbaşii statului.

Plasate într-un tablou mai larg, mărturiile de mai sus şi informaţiile relatate în presă în ultimii ani, creionează proporţiile şi mecanismele mafiei.

Ofiţerul care a decis să descrie filiera cunoscută de el, procurorul care spune ce face mafia în timpul proceselor, imaginile cu zeci de poliţişti ridicaţi din vămi cu autocare şi elicoptere descriu exact ceea ce se reproşează României: corupţia de la graniţe este generalizată şi blochează securizarea frontierei UE.

Parcursul dosarelor grele, construite anul trecut, în Justiţie ne arată că în tribunale situaţia este la fel de gravă ca la frontieră. Condamnările întârzie să apară la Timişoara, suspecţii sunt liberi şi judecătorii au refuzat în unele cazuri aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara. La Iaşi, Curtea de Apel decide să restituie către DNA dosarul poliţiştilor corupţi, pentru refacerea rechizitoriului, asta după ce timp de un an s-a plimbat dosarul între Iaşi, Vaslui şi Bucureşti.

Fiecare episod din filmul de mai sus are iz de serial cu mafioţi. Parcă suntem în Caracatiţa. 


PS Un om care cunoaşte mafia de aproape a decis să vorbească. Puteţi să o faceţi fiecare voi, dacă aveţi informaţii şi vă este lehamite să trăiţi într-o ţară în care infractorii fac legea. Mai jos, în secţiunea de comentarii puteţi spune liber nume, puteţi descrie fapte, puteţi să le daţi frisoane.  Numărul comentariilor şi informaţiile oferite de voi ne vor arăta tuturor dacă putem spera într-un viitor diferit. Vor da jurnaliştilor adevarul.ro un punct de plecare. Nimic nu se va schimba, dacă cei care ştiu aleg în continuare să tacă.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro


Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Un contrabandist mărunt, o problemă cât Schengen

Ciolanul lui Ponta şi bocitoarele Poliţiei

Moment penibil în istoria Poliţiei Române

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite