Moartea mişcă Justiţia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clanul „Butoane" a ajuns după gratii. A fost nevoie să moară un tânăr pentru ca sistemul să acţioneze împotriva infractorilor.

Ionuţ Tănăsoaia, un bătăuş apropiat clanului „Butoane”, este cel de la care a pornit declinul. Până în octombrie 2011 interlopilor din clanul „Butoane” le era foarte bine în Giurgiu.

„Afacerile” lui Octavian Grecu, naşul grupării interlope, mergeau strună sub înalta protecţie a unor politicieni cum este senatorul Cezar Măgureanu şi a unor funcţionari ca directorul ANAF Dan Stroe. Poliţiştii şi procurorii din Giurgiu închideau uşor ochii, atunci când interlopii aveau nevoie de protecţie, aşa cum se întâmplă peste tot în România, sau când vreun bătăuş din clan sărea calul cu violenţa.

Le-a mers bine interlopilor până în 9 octombrie 2011, când un bătăuş, Ionuţ Tănăsoaia, l-a ucis pe sportivul american Chauncey Hardy. Atunci s-au pus luminile reflectoarelor pe lumea interlopă din Giurgiu şi a devenit celebru pe plan naţional clanul „Butoane”. Brusc, cei care închideau ochii până atunci în faţa nelegiuirilor au început să acţioneze, aşa cum trebuiau să o facă de la bun început.

Aparent sistemul judiciar s-a mişcat bine în acest caz. În realitate însă lucrurile sunt făcute tipic românesc, pe jumătate. Ucigaşul a primit o pedeapsă de numai cinci ani de închisoare, pedeapsa minimă. Judecătorii de la Tribunalul Giurgiu s-au arătat dubios de indulgenţi cu ucigaşul.

Nu auzim nimic despre procurorii, poliţiştii şi judecătorii care au favorizat în trecut interlopii din clanul „Butoane”. Aparent s-a aplicat zicala „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Ştim de pe acum ce vor spune purtătorii de cuvânt ai DIICOT, dacă îi întrebi de complicii interlopilor din sistemul judiciar: „nu există probe şi indicii temeinice”.  Asta deşi e „la mintea cocoşului” că fără poliţişti, procurori şi judecători corupţi, pe plan local, un clan interlop nu poate lua în stăpânire un oraş.

Era nevoie să-şi piardă viaţa un tânăr pentru ca cineva să acţioneze împotriva unor ticăloşi care s-au făcut stăpâni pe o comunitate locală, prin violenţă şi infracţiuni. Dreptate nu se va face până la capăt cât timp sunt liberi şi nepedepsiţi toţi cei care au muşamalizat în trecut fărădelegile acestor infractori, până la ultimul agent de poliţie amic al interlopilor. Toţi sunt vinovaţi.

Un clan interlop nu răsare peste noapte într-o comunitate. Creşte comiţând zilnic fapte aparent mărunte, dar care construiesc în timp, dacă sunt lăsate nepedepsite, poziţii de forţă până la supremaţie şi infracţiuni extrem de grave cum este crima cu sânge rece.

Justiţia i-a arestat preventiv pe cei acuzaţi acum în dosarul DIICOT care vizează clanul „Butoane”. Este însă grav că a acţionat abia după ce a murit un tânăr.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

De ce stăm în genunchi?

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite